Απεργία 15 Δεκέμβρη 2010


«ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) χρησιμοποιούν την τακτική «σοκ και δέος» χτυπώντας ανελέητα την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το επικαιροποιημένο μνημόνιο επιβάλλει νέα αύξηση των φόρων για τους εργαζόμενους, τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες, τους μικρούς αγρότες φροντίζοντας να απαλλαγεί το μεγάλο κεφάλαιο, με τη μείώση του ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία και συνολικά με τη μείωση της φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων από 24% σε 20%. Η κυβέρνηση εξαγγέλλει χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο τομέα και στις πρώην ΔΕΚΟ. Προχωράν οι μειώσεις μισθών αφού στην πράξη καταργείται η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και οι κλαδικές συμβάσεις. Παράλληλα με το ξεκλήρισμα των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων αγροτών κάθε λαϊκή οικογένεια οδηγείται σε αδιέξοδο αφού όλο και πιο βαθιά βάζουμε το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση και με βάση τις νέες εξαγγελίες καλούμαστε να πληρώνουμε τα νοσοκομεία ακόμα και σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού.

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ! ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ

Ξαφνικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κος Παναγόπουλος που εκφράζει την συμβιβασμένη πλειοψηφία, ανησυχεί για τις εξελίξεις στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια παρέδωσε θεμελιωμένα δικαιώματα της εργατικής τάξης που κατακτήθηκαν με αγώνες και σε ορισμένες περιπτώσεις με αίμα (οχτάωρο), όταν ακόμα και σήμερα καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε αγώνες που θα εξασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή την κερδοφορία των επιχειρήσεων όταν μέχρι και προχθές στο όνομα του «κοινωνικού εταιρισμού και διαλόγου» στη συνάντηση που είχε με την τρόικα «ξέχασε» να βάλει το ζήτημα της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων και της ΕΓΣΣ.

Στο ίδιο έργο θεατές είμαστε και οι εργαζόμενοι στον κλάδο. Η Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΟΤΕ τηρεί στάση αναμονής μετά την αλλαγή του διευθυντή από την Deutsche Telecom. Δεν «πήρε τίποτα το αυτί τους» από την κατασυκοφάντηση συνολικά των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ με σκοπό το χτύπημά τους το επόμενο διάστημα. Εξάλλου στην προηγούμενη ανακοίνωση που καλούσε τους συναδέλφους να απεργήσουν δημοσιοποίησαν επιστολή προς τη διοίκηση παρακαλώντας για διάλογο, επικαλούμενοι ότι «κατόρθωσαν» να μειωθεί το προσωπικό από 35.000 σε 11.000 και να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις χωρίς «να ανοίξει ρουθούνι».

Οι «θυσίες θα πιάσουν τόπο» έλεγε η διοίκηση της Altec στους εργαζόμενους όταν τους έκοβε το μισθό φέτος το καλοκαίρι. Οι απολύσεις τελικά ήρθαν και μάλιστα πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους αντικαθίστανται από συναδέλφους που επιδοτούνται από την κυβέρνηση στο όνομα της ανάπτυξης. Η Wind μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος εφαρμόζει το μνημόνιο. Οι απολύσεις στην Intracom επίσης «έπιασαν τόπο» καθώς η ρώσικη Systema μπαίνει ακόμα πιο επιθετικά στο παιχνίδι για την πλήρη εξαγορά της επιχείρησης Telecom , η οποία θα ζητήσει νέες θυσίες από τους εργαζόμενους στο όνομα της «εξυγίανσης». Οι συνομιλίες της HOL με την Forthnet δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο παιχνίδι όμως της ψηφιακής τηλεόρασης μπαίνει δυναμικά και ο ΟΤΕ καθώς από το 2011 το πακέτο της ψηφιακής τηλεόρασης θα εκπέμπει και δορυφορικά.

Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από την πολιτική της ΕΕ και των ντόπιων εκφραστών του κεφαλαίου. Είναι πλέον ξεκάθαρος ο ρόλος του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού. Δεν υπάρχει περιθώριο για ατομική λύση. Δεν εξαιρούν κανέναν τα μέτρα που αφορούν το σύνολο της ζωής μας, «όσο καλός και αν είναι στη δουλειά του». Η μόνη διέξοδος σήμερα για τους  εργαζόμενους είναι η ρήξη και η ανατροπή με τις πολιτικές του κεφαλαίου. Μαζικοποιούμε τώρα το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής που παλεύει για την ενότητα των εργαζομένων στον κλάδο χωρίς να καλλιεργεί αυταπάτες περί «κοινωνικού διαλόγου και εταιρισμού» σε συντονισμό με όλες τις δυνάμεις στο σύνολο της εργατικής τάξης που δεν βάζουν νερό στο κρασί τους, στην γραμμή που χάραξε το ΠΑΜΕ για το εργατικό κίνημα.

Σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση απέναντι στην εργατική τάξη και στα φτωχά λαϊκά στρώματα το πλαίσιο κοινής πάλης που αποφασίστηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και τη συμμετοχή των Π.Α.Σ.ΕΒΕ ( επαγγελματοβιοτέχνες), Π.Α.ΣΥ (αγρότες), Μ.Α.Σ (φοιτητές) και Ο.Γ.Ε (γυναικείο κίνημα) μπορεί να δώσει την απάντηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας απέναντι στο σύνολο της πολιτικής που μας χτυπάει, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο για τη φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση.

Οι αρνητικές εξελίξεις για τους εργαζόμενος συνολικά και στον κλάδο μας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας την οποία εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και συμφώνησαν στα πλαίσια της ΕΕ. Οι ελαστικές μορφές εργασίας που γιγαντώνονται στον κλάδο μας, η εξομοίωση των μισθολογίων προς τα κάτω είναι αποτέλεσμα του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων του κλάδου που έχουν ένα κοινό στόχο: το χτύπημα των εργαζομένων με σκοπό την διασφάλιση και την αύξηση της κερδοφορίας τους.

ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ

Εμείς οι εργαζόμενοι πρέπει να δέσουμε την πάλη για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο μας όπου στα πλαίσια ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, ο ενιαίος φορέας τηλεπικοινωνιών που θα δημιουργηθεί θα μπορεί να παρέχει φθηνές και ποιοτικές υπηρεσίες για τον λαό, εκμεταλλευόμενος την τεράστια τεχνολογική εξέλιξη ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζει μισθολόγια και δικαιώματα με βάση τις ανάγκες μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Ο στρατηγικός στόχος που θέτουμε πάει χέρι χέρι με την πάλη για τα καθημερινά προβλήματα, με ένα διεκδικητικό πλαίσιο που λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες των εργαζομένων σήμερα και όχι τα ψίχουλα που έχει τη διάθεση να μας παραχωρεί το κεφάλαιο κάθε φορά. Για αυτό το ΣΕΤΗΠ και τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δε θα γίνουν υποχείρια της εργοδοσίας, για αυτό ο αγώνας μας σήμερα πρέπει να ενώνει το σύνολο των εργαζομένων απέναντι στα μονοπώλια και τα δεκανίκια τους τις ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Πρέπει να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας με τις σωματειακές επιτροπές, με επιτροπές αγώνα μέσα στους χώρους δουλειάς για να γίνει ο ενιαίος ταξικός αγώνας υπόθεση όλων των εργαζομένων του κλάδου.

ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 10:30π.μ