Παρεμπόδιση Των Εκλογών Του ΣΕΤΗΠ-Θ-


ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΣΕΤΗΠ

Συναδέλφισες, συνάδελφοι στη Vodafone.

Η διοίκηση της Vodafone, για πρώτη φορά, επιχειρεί να απαγορεύσει τη διενέργεια των εκλογών του ΣΕΤΗΠ, μέσα στο χώρο εργασίας, να αφαιρέσει ένα ακόμα συνδικαλιστικό – δημοκρατικό δικαίωμα, από τα λίγα που απέμειναν στην εργατική νομοθεσία.

Για να εμποδίσει τη δράση του ΣΕΤΗΠ, την ενωτική – ταξική δράση όλου του κλάδου μέσα από το κλαδικό σωματείο, την έκφραση της ελεύθερης βούλησης των συναδέλφων μέσα από τις εκλογές, προχωρά σε ακόμα πιο επικίνδυνο, τρομοκρατικό σχεδιασμό. :

«Απαγορεύει» τις εκλογές του ΣΕΤΗΠ, μέσα στο χώρο δουλειάς, λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζει το κλαδικό σωματείο, «γιατί δεν είναι το πιο αντιπροσωπευτικό» δηλ. το πιο μαζικό σε σχέση με το επιχειρησιακό σωματείο. Επιτρέπει τις εκλογές στο χώρο δουλειάς μόνο για το επιχειρησιακό σωματείο.

 

Απαντάμε :

Η μαζικότητα και η αντιπροσωπευτικότητα δύο σωματείων συγκρίνεται όταν έχουμε να κάνουμε με ομοειδή σωματεία (επιχειρησιακό με επιχειρησιακό, κλαδικό με κλαδικό). Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές και αυτονόητο, ότι ένα κλαδικό σωματείο είναι πάντα πιο μαζικό και αντιπροσωπευτικό από ένα επιχειρησιακό σωματείο, καθώς συσπειρώνει μέλη από πολλές επιχειρήσεις του κλάδου και όχι μόνο από μία. Αυτό συμβαίνει και στη περίπτωση του ΣΕΤΗΠ .


Η μαζικότητα και η αντιπροσωπευτικότητα ενός σωματείου (σύμφωνα με το νόμο), κρίνεται από το πόσοι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές του και όχι από το πόσα είναι τα εγγεγραμμένα μέλη του. (σημ. : υπάρχουν σωματεία με χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη , όπου ψηφίζουν μόλις λίγες δεκάδες). Αν δεν γίνουν εκλογές δεν μπορεί να αποδειχθεί ποιο είναι το πιο αντιπροσωπευτικό σωματείο.   Αν παρεμποδιστεί από την επιχείρηση η συμμετοχή σ’ αυτές,  τότε έχουμε να κάνουμε με απαράδεκτη παρέμβαση της εργοδοσίας  στη συνδικαλιστική διαδικασία (που τιμωρείται από τον ποινικό κώδικα) με σκοπό να βοηθήσει το σωματείο της δικής της επιλογής να αναδειχθεί στο πιο αντιπροσωπευτικό, να συνδιαλέγεται μόνο μαζί του. ΓΙΑΤΙ;  

Η μοναδική διαφορά ανάμεσα στο περισσότερο και το λιγότερο αντιπροσωπευτικό σωματείο είναι η δυνατότητα που έχει το πιο αντιπροσωπευτικό να υπογράφει συμβάσεις με την εργοδοσία. (Ενδιαφέρον, έτσι;)

Σε κάθε περίπτωση ΟΛΑ τα σωματεία έχουν το δικαίωμα να έχουν δράση, μέλη, να λειτουργούν μέσα στις επιχειρήσεις.

Άλλωστε, σύμφωνα με το νόμο, όλοι οι μισθωτοί, έχουν το δικαίωμα να είναι (ταυτόχρονα) μέλη ενός κλαδικού και ενός επιχειρησιακού σωματείου, να εκλέγουν και να εκλέγονται σ’ αυτά αλλά να ψηφίζουν για β’ βάθμια όργανα (Εργατικό Κέντρο ή Ομοσπονδία, μόνο σε ένα από αυτά).

Η προσπάθεια της εργοδοσίας να παρεμποδίσει τη δράση ενός σωματείο σε όφελος ενός άλλου σωματείου, κατευθύνοντας έτσι τους εργαζόμενους να επιλέξουν το ένα από τα δύο, είναι ευθεία παρέμβαση στη συνδικαλιστική δράση και τιμωρείται ποινικά.  Το σωματείο το επιλέγει ο εργαζόμενος και όχι η εργοδοσία.

 

ΠΑΝΤΩΣ, μας κάνει εντύπωση και μας βάζει σε πολλές σκέψεις η σύμπτωση των απόψεων που διαπιστώθηκε τις τελευταίες μέρες.

Η διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου καλεί τους συναδέλφους να ΜΗ ψηφίσουν στις εκλογές του ΣΕΤΗΠ, να το απομονώσουν.

Τις ίδιες μέρες, η εργοδοσία πάει να εμποδίσει τις εκλογές του ΣΕΤΗΠ, με τα ίδια περίπου (αστήρικτα) επιχειρήματα.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ; ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ;

ΓΙΑΤΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ  ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ Σ’ ΑΥΤΟ; ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ.

ΟΤΑΝ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΕΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΚΙΝΕΙ Ή ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΑΥΤΌ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΛΛΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ.

 

Δεν είναι τα ωραία λόγια που κρίνουν ένα σωματείο αλλά η ίδια η πράξη. Και στον συνδικαλισμό ένα κριτήριο είναι το πόσο «σε πάει ή δεν σε πάει» η εργοδοσία.

Για τον ΣΕΤΗΠ είναι εύσημο ότι δεν τον «πάει» η εργοδοσία. Άρα κάνει καλά τη δουλειά του. Εμείς, πάντως, θα ανησυχούσαμε αν «μας πήγαινε» η εργοδοσία.  

 

Ο ΣΕΤΗΠ, ποτέ, δεν κάλεσε τους συναδέλφους να επιλέξουν ανάμεσα στο ένα ή το άλλο σωματείο. Έχουν δικαίωμα να είναι μέλη, με δικαιώματα και στα δύο σωματεία.

Απλά, λέμε, ότι όταν οι εργοδότες ενός κλάδου ενώνονται, συνασπίζονται σε κοινή επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους όλων των επιχειρήσεων, ΤΟΤΕ οι εργαζόμενοι όλων των επιχειρήσεων έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να ενωθούν αγωνιστικά, ταξικά σε ενιαία αντίσταση και αντεπίθεση ενάντια στους εργοδότες, τη πολιτική τους και τους κάθε είδους εκπροσώπους τους.

Κανένας εργαζόμενος ή ομάδα εργαζόμενων δεν μπορεί μόνη της, δεν πρέπει να απομονωθεί στα πλαίσια μόνο της δικής της επιχείρησης. Είναι συνταγή «αδυνατίσματος»  και ήττας των εργαζόμενων.

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισες,

Μας τα παίρνουν όλα. Τώρα προσπαθούν να μας πάρουν και το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και δράσης. Θέλουν να μείνουν ανενόχλητοι για να μας τσακίσουν.  Μας θέλουν διασπασμένους και αδύναμους.

Πάντως, ο ΣΕΤΗΠ, δεν θα τους κάνει τη χάρη.

Να μην τους κάνουν τη χάρη ούτε οι εργαζόμενοι.

Εμείς επιμένουμε οι εκλογές να γίνουν στο χώρο δουλειάς. Καλούμε τους συναδέλφους, με τη παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στις εκλογές να εξασφαλίσουν ένα από τα τελευταία δικαιώματα που τους απέμειναν.

Η συμμετοχή τους θα είναι απάντηση στους σχεδιασμούς της επιχείρησης που δεν θέλει αντίσταση και ΣΕΤΗΠ μέσα στα πόδια της.

Η συμμετοχή τους θα είναι απάντηση στον παράνομο εκβιασμό της εργοδοσίας με την υπόδειξη της : «αυτό είναι το καλό σωματείο, σ’ αυτό να πάτε και όχι στο άλλο».

Επιμένουμε, να είμαστε το «άλλο» σωματείο : της ταξικής αντίστασης και αντεπίθεσης. Εμάς, τα εύσημα της εργοδοσίας δεν μας ενδιαφέρουν, θα μας ενοχλούσαν, θα μας ανησυχούσαν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ, ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΑΞΙΚΗ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΑΣΠΑΣΗ.

ΟΛΟΙ στις εκλογές του ΣΕΤΗΠ –

       

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΤΗΠ

 

(ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ)

Επισυνάπτουμε τις διατάξεις του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 που αποδεικνύουν τη παράνομη στάση της εργοδοσίας και τις ποινικές κυρώσεις που συνεπάγονται, όταν αυτή παρεμποδίζει τη συνδικαλιστική δράση και δείχνει τη προτίμηση της σε ένα σωματείο, όπως κάνει η εργοδοσία της VODAFONE. Περιμένουμε την τοποθέτηση και του επιχειρησιακού σωματείου για αυτή τη παραβίαση των συνδικαλιστικών ελευθεριών.  

 

ΝΟΜΟΣ 1264/82

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ  Γ’

 

Άρθρο   7

Μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων.

 

 1. Κάθε εργαζόμενος, που έχει συμπληρώσει ένα δίμηνο μέσα στον

τελευταίο χρόνο στην επιχείρηση ή εκμετάλλευση ή τον κλάδο απασχόλησής

του, έχει δικαίωμα να γίνει μέλος μίας οργάνωσης της επιχείρησης ή

εκμετάλλευσης και μίας του επαγγελματικού κλάδου απασχόλησής του,

εφόσον έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις των καταστατικών τους.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’

 

Άρθρο  14

Προστασία και διευκολύνσεις συνδικαλιστικής οργάνωσης.

1. Τα όργανα του Κράτους έχουν την υποχρέωση να εφαρμόζουν τα

απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης άσκησης του

δικαιώματος για την ίδρυση και αυτόνομη λειτουργία των συνδικαλιστικών

οργανώσεων.

 2. Απαγορεύεται στους εργοδότες, σε πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό

τους και σε οποιοδήποτε τρίτο, να προβαίνουν σε οποιαδήποτε πράξη ή

παράλειψη που κατατείνει στην παρακώλυση της άσκησης των

συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και ιδιαίτερα:

 α) ν’ ασκούν επιρροή στους εργαζομένους, για την ίδρυση ή μη ίδρυση

συνδικαλιστικής οργάνωσης.

 β) να επιβάλλουν ή να παρεμποδίζουν με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο την

προσχώρηση εργαζομένων σε ορισμένη συνδικαλιστική οργάνωση.

 γ) ν’ απαιτούν από τους εργαζομένους δήλωση συμμετοχής, μη συμμετοχής ή

αποχώρησης από συνδικαλιστική οργάνωση,

 δ) να υποστηρίζουν ορισμένη συνδικαλιστική οργάνωση ή με οικονομικά ή με άλλα μέσα,

 ε) να επεμβαίνουν με οποιοδήποτε τρόπο στη διοίκηση, στη λειτουργία και στη δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

 στ) να μεταχειρίζονται με ευμένεια ή δυσμένεια τους εργαζομένους,

ανάλογα με τη συμμετοχή τους σε ορισμένη συνδικαλιστική οργάνωση

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ’

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Αρθρο 23

5. Οποιος εμποδίζει με σωματική ή ψυχολογική βία τις συνεδριάσεις της διοίκησης ή τις συνελεύσεις μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων τιμωρείται με φυλάκιση μέχρις ενός έτους, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη.