Για Wind-Vodafone και την Ενοποίηση Δικτύων


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι εργαζόμενοι στη Wind και στη Vodafone

Έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας που προκύπτει μετά από συμφωνία της Wind και της Vodafone με στόχο την αξιοποίηση και κοινή λειτουργία του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Η εξέλιξη αυτή είναι εφικτή σήμερα λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας που επιτρέπει μια τέτοια ενοποίηση δικτύων και σίγουρα επιταχύνθηκε από την αναγκαιότητα των μονοπωλίων, μέσα σε συνθήκες κρίσης, να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος, παρά τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Στόχος τους είναι να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους.

Σε αυτά τα ίδια πλαίσια κινήθηκαν και τα δυο μονοπώλια του κλάδου όταν το προηγούμενο διάστημα απέλυαν εργαζόμενους με “εθελούσιες”, έδιναν έργα εργολαβικά σε άλλες εταιρίες, έκαναν και συνεχίζουν την προσπάθεια να χτυπήσουν τα συλλογικά κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το ΔΣ του ΣΕΤΗΠ  θέτει σα στόχο και δρα για την υπεράσπιση και την διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσα σε οποιεσδήποτε συνθήκες είτε σε περίοδο κρίσης είτε όταν έρθει η περιβόητη καπιταλιστική ανάπτυξη, η οποία θα πατήσει στα αποκαΐδια των εργασιακών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Με αυτό το κριτήριο σκοπεύουμε να δράσουμε και μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, για την οποία γίνεται σημαντική προσπάθεια να ενταχθεί στην προπαγάνδα της δικομματικής πλέον κυβέρνησης για “φως στο τούνελ”.

Μάλιστα οι διοικήσεις των επιχειρήσεων και το «success story» της συγκυβέρνησης, προσπαθούν να παρουσιάσουν την μεταφορά περίπου 300 συναδέλφων στην νέα επιχείρηση όχι απλά ως επαγγελματική τους “επιτυχία” αλλά και σαν δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δεν ντρέπονται δε να υποστηρίζουν ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι «διασφαλισμένα» από το νόμο.

ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΕ ΧΑΡΙΣΤΗΚΕ

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΑΝ


Σε Wind και Vodafone οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους έχουν κατακτήσει την υπογραφή επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που διασφαλίζουν το κατώτερο όριο αμοιβών και δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στην περίοδο που διανύουμε το κεφάλαιο έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγούμενου επίθεση με κύριο άξονα το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η μεταφορά προσωπικού σε μια νέα επιχείρηση όπου  κυριαρχούν οι ατομικές συμβάσεις και όπου δε θα υπάρχει συλλογική σύμβαση, άμεσα ή μακροπρόθεσμα θέτει σε αμφισβήτηση  τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις επιδιώξεις και τις υποτιθέμενες “διασφαλίσεις” των μονοπωλίων αλλά να οργανωθούν στα επιχειρησιακά και στο κλαδικό σωματείο, να διεκδικήσουν, να δεσμεύσουν και τις τρεις επιχειρήσεις για τη  συνέχεια των αμοιβών και των δικαιωμάτων τους.

Καλούμε επίσης τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρησιακών σωματείων σε Wind και Vodafone σε σύσκεψη ώστε να συζητήσουμε για το τρόπο με τον οποίο καλύτερα θα διεκδικήσουμε και θα διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις οι οποίες εκ των πραγμάτων θα επηρεάσουν τους εργαζόμενους στο σύνολο του κλάδου.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Έχουμε ξεκάθαρο ότι καμιά υπόσχεση των μετόχων, της μιας ή της άλλης διοίκησης, καμιά προφορική συμφωνία ή τα παχιά λόγια των μεγαλοστελεχών δε μας διασφαλίζουν.

Εμάς τους εργαζόμενους μας διασφαλίζει μόνο:

Ο μαζικός συνολικός αγώνας, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου, με όπλο την ταξική αλληλεγγύη.

Έτσι εξασφαλίζεται το δικαίωμά μας στη δουλειά.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ – ΑΠΟΛΥΣΗ –  ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΤΑΞΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ, ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ