ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΜΑΗ


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Κυβέρνηση και κουαρτέτο «κλείσανε» τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία και ετοιμάζουν να φέρουν τη «λυπητερή» στο λαό. Τα κύρια μέρη της συμφωνίας τους είναι:

  • Μαχαίρι στα κοινωνικά επιδόματα: Μείωση των επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών, θέρμανσης και θα καταργηθεί η έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες.
  • Καρατόμηση του αφορολόγητου
  • Κατάργηση της Κυριακής αργίας. Άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές για πέντε από τέσσερις μήνες και ένταξη της Αττικής στις τουριστικές περιοχές. Το μέτρο αυτό δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπαλλήλους. Είναι συνέχεια της προσπάθειας να γίνει η δουλειά μας λάστιχο όπως με τις συνεχόμενες υπερωρίες, τα ασφυκτικά deadline, τη δουλειά ή την εκπαίδευση απ’ το σπίτι. Ανοίγει το δρόμο για επέκταση του μέτρου και σε άλλους κλάδους, ανοίγει το δρόμο στο να θεωρείται η Κυριακή κανονική εργάσιμη μέρα και να πληρώνεται συνεπώς ως τέτοια, πράγμα που θα πλήξει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα.
  • Περικοπή των συντάξεων. Περικοπή της προσωπικής διαφοράς ως και 18% της σύνταξης! Έτσι επί της ουσίας πλήττονται όλες οι οικογένειες που έχουν κάποιο συνταξιούχο.
  • Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Διευκολύνεται η μαζική απόλυση εργαζομένωνμε την κατάργηση της υποχρεωτικής Υπουργικής Απόφασης για την έγκρισή τους.
  • Ιδιωτικοποιήσεις. Ήδη στην πόλη μας έχουν προχωρήσει σε λιμάνι, αεροδρόμιο, ΕΥΑΘ και ΕΛΒΟ, ενώ συνεχίζουν και με τη ΔΕΗ. Όπως επιβεβαιώνει και η πείρα για να είναι κερδοφόρες για τους επενδυτές θα τσακίσουν τα εργασιακά δικαιώματα, θα κάνουν πιο ακριβές και λιγότερο ποιοτικές τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο λαός.

Μέτρα και «αντίμετρα» υπέρ του κεφαλαίου

Δεν είναι όλοι ριγμένοι από αυτή τη συμφωνία. Οι μεγάλες επιχειρήσεις πανηγυρίζουν που βλέπουν τα αιτήματά τους να ικανοποιούνται για άλλη μια φορά. Όλα τα παραπάνω μέτρα είναι προϋπόθεση προκειμένου να δοθούν «επενδυτικά κίνητρα» στο κεφάλαιο. Η συμφωνία εξάλλου βάζει ως στόχο ένα «ελκυστικότερο επενδυτικό περιβάλλον» ενώ αναφέρεται συγκεκριμένα και στις τεχνολογίες πληροφορικής. 

Τα λεγόμενα «αντίμετρα» όχι μόνο δεν αντισταθμίζουν στο ελάχιστο τις νέες μεγάλες απώλειες για τα λαϊκά στρώματα, αλλά σε ένα μεγάλο μέρος είναι μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, όπως για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας των ομίλων και τα προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας.

Να δοθεί απεργιακή απάντηση στα μέτρα κυβέρνησης-κουαρτέτου

Κανείς δεν μπορεί να μείνει απαθής στη νέα επίθεση, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν τον αφορά. Η αναμονή, η διαρκής προσαρμογή των αναγκών μας προς τα κάτω, οι αυταπάτες ότι όλα αυτά είναι προσωρινά, η αίσθηση ότι «είμαι καλά γιατί αλλού είναι χειρότερα» έχουν όλα δοκιμαστεί. Δεν περιόρισαν την αντιλαϊκή επίθεση, απεναντίας με κάθε υποχώρηση των εργαζομένων τους ανοίγει η όρεξη, παίρνουν αέρα. Είναι ώρα να δοκιμάσουμε τη δύναμή μας, δεν υπάρχουν σωτήρες για τους εργαζόμενους. Οι επιχειρηματίες και τα κόμματά τους που κάνουν κουμάντο δεν έχουν συμφέρον να υπερασπιστούνε τα εργατικά, λαϊκά δικαιώματα.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

 ΣΤΙΣ 17 ΜΑΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10πμ Άγαλμα Βενιζέλου