ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 7/9 – ΗΜΕΡΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ Δ.Ε.Θ.


► ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ ΣΤΙΣ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, ΗΜΕΡΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΗΣ Δ.Ε.Θ. ΣΤΙΣ 6:00 μ.μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ.

► ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ, ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, ΣΤΙΣ 7:00 μ.μ. ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

           Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε με φόρα για να εφαρμόσει και να βαθύνει ακόμα περισσότερο την επίθεση στα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, βρίσκοντας στρωμένο το έδαφος από την αντεργατική παρακαταθήκη του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα στο καλοκαίρι, με fast track διαδικασίες προώθησε σειρά αντεργατικών ρυθμίσεων με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών. Παράλληλα, στα σκαριά είναι οι νέες μειώσεις στις εισφορές των εργοδοτών για ασφάλιση και υγεία των εργαζομένων, η μείωση στους συντελεστές φορολόγησης των κερδών τους, κ.ά. Το κενό που θα δημιουργηθεί θα κληθούν και πάλι να το καλύψουν οι εργαζόμενοι που ήδη καταβάλουν το 95% των ετήσιων εσόδων του προϋπολογισμού.

           Από την άλλη, μας καλούν να συνηθίσουμε στα «ψίχουλα» που περισσεύουν από την «κανονικότητά» τους, να αποδεχθούμε τις απώλειες που μας επιβλήθηκαν τα χρόνια της κρίσης, να δεχτούμε κάθε θυσία ώστε να έρθουν επενδύσεις «που θα φέρουν δουλειά». Αυτό το παραμύθι το ζουν καλά στο πετσί τους χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, όπου τα ρεκόρ κερδοφορίας σπάνε το ένα το άλλο, αλλά οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι και οι εργασιακές σχέσεις είναι ζούγκλα. Το ζει κάθε εργαζόμενος που καλείται να περιορίσει τις σύγχρονες ανάγκες του όλο και περισσότερο για να τα βγάζει πέρα.

Το ζουν και οι εργαζόμενοι της Πληροφορικής με την πίεση και το άγχος για τα  deadlines, για να περατωθεί «εγκαίρως» το κάθε project. Με τον ανταγωνισμό των εταιρειών στον κλάδο που οδηγεί σε απολύσεις για να περιοριστεί το «εργατικό κόστος», με τον όγκο δουλειάς να φορτώνεται στους παραμένοντες. Με εργαζόμενους του ΟΤΕ να πιέζονται σε εθελούσια αποχώρηση. Με μισθούς πείνας στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, με μερική απασχόληση, με τα διαλείμματα να μικραίνουν, με τους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα να φτάνουν στα όρια νευρικού κλονισμού.

          Για να προλάβουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων στις επιλογές τους, τώρα που νέα σύννεφα παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης διαφαίνονται, προσπαθούν με κάθε μέσο να περιορίσουν τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος. Προβάρουν νέους «φακέλους φρονημάτων» με τα ηλεκτρονικά μητρώα σωματείων και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, την ώρα που δήθεν κόπτονται ότι η αιτιολόγηση της απόλυσης των εργαζομένων από τον εργοδότη τους, αποτελούσε τάχα «φακέλωμα για τους εργαζόμενους». Στην ουσία δρομολογούν μέτρα για να ευνουχίσουν πλήρως το συνδικαλιστικό κίνημα, να το φέρουν απόλυτα στα μέτρα τους, να το ελέγξουν, να το χειραγωγήσουν, ώστε να το καταστήσουν ακίνδυνο. Εκεί στοχεύει το λεγόμενο ηλεκτρονικό μητρώο σωματείων, που αποτελεί ξεκάθαρο φακέλωμα από το κράτος στους εργαζόμενους που αντιστέκονται. Το πόσο τους νοιάζει η δημοκρατία στους τόπους δουλειάς φαίνεται από τη στάση της εργοδοσίας στον κλάδο μας, όταν εργαζόμενοι διεκδικούν την προστασία των συναδέλφων τους από τις απολύσεις, φτάνοντας σε ανοιχτή παρεμπόδιση της δράσης εκλεγμένων μελών του ΔΣ του συνδικάτου μας!

Οι αλλαγές που επίκεινται στο συνδικαλιστικό νόμο οδηγούν στην ουσία στην καταστολή του εργατικού κινήματος. Πρόκειται για μια κρίσιμη εξέλιξη που δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα!

 Τους δηλώνουμε ότι δεν θα κάνουμε πίσω!

Δικαιώματα και κατακτήσεις που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα δεν τα ξεγράφουμε!

Είναι ευθύνη του καθενός να παλέψει για την ανάκτηση των απωλειών στα χρόνια της κρίσης, για μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας, για 7ωρο- 5μερο- 35ωρο με προοπτική μείωσης, για ολόπλευρη και δωρεάν κάλυψη των αναγκών σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια (μητρότητα, πρόληψη επαγγελματικών ασθενειών κλπ). Για μέτρα που θα προστατεύουν τη ζωή και την περιουσία μας (αντιπλημμυρική – αντιπυρική – αντισεισμική θωράκιση). Για υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας σε πληροφορική-τηλεπικοινωνίες που θα κατοχυρώνει τους όρους με τους οποίους διεκδικούμε να εργαζόμαστε!

Να μη δεχτούμε την εντατικοποίηση της εργασίας ως “φυσικό φαινόμενο”, όταν αποτελεί αποτέλεσμα του σφοδρού ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων εταιρειών και ομίλων του κλάδου. Να μη δεχτούμε την καταπάτηση του ωραρίου, τις απολύσεις με σαθρές αιτιολογίες για «μειωμένη απόδοση».

Για να διεκδικήσουμε όλα τα παραπάνω χρειάζεται να ενισχυθεί το σωματείο μας, ως μέρος ενός εργατικού κινήματος με ταξικό προσανατολισμό που:

Διεκδικεί σύγχρονους όρους δουλειάς, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, διεύρυνση των κοινωνικών παροχών, υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας.

Σφυρηλατεί την ενότητα των εργαζομένων στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, με ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη και την υλοποίηση των αποφάσεων μέσα από συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες.

Δεν παζαρεύει πόσα θα χάσει ο εργαζόμενος, ούτε γίνεται «ουρά» της εκάστοτε κυβέρνησης.

Διεκδικεί την ανάκτηση όσων κεκτημένων μας πήραν τα προηγούμενα χρόνια, με βάση και τις σύγχρονες δυνατότητες που έχουν αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν.

Υπερασπίζεται τους εργαζόμενους απέναντι στους επιχειρηματικούς μονοπωλιακούς ομίλους και σε κάθε κυβέρνηση που τους υπηρετεί.

Το φετινό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ δεν είναι μια “εθιμοτυπική σύναξη” αλλά ένας σημαντικός σταθμός για να παλέψουμε ώστε να επιβάλλουμε τα δικαιώματά μας. Κάθε δράση του κινήματος βάζει “φρένο” στις ορέξεις των εργοδοτών για επιπλέον ένταση της εκμετάλλευσής μας και παράλληλα ανοίγει το δρόμο για την απόσπαση νέων κατακτήσεων.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ ΣΤΙΣ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, ΗΜΕΡΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΗΣ Δ.Ε.Θ. ΣΤΙΣ 6:00 μ.μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ.