ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 17/10, 19:00 – ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 22/10, 19:00


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,


Η κυβέρνηση έχει στα σκαριά προς ψήφιση το λεγόμενο «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο» προσπαθώντας να μας χρυσώσει το χάπι πίσω από τον βαρύγδουπο αυτόν τίτλο. Και αυτό, γιατί το πολυνομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει πλήθος αντεργατικών μέτρων και η «ανάπτυξη» στην οποία αναφέρεται θα είναι μόνο προς όφελος των αφεντικών μας, κάτι που έχουμε ζήσει στο πετσί μας τα τελευταία χρόνια. Πληρώσαμε την κρίση τους και μας καλούν να πληρώσουμε και την ανάπτυξή τους. 


Το νομοσχέδιο προβλέπει το οριστικό χτύπημα στις κλαδικές συμβάσεις, σύμφωνα με το οποίο για την υπογραφή και επέκταση μιας κλαδικής σύμβασης θα πρέπει να υπολογίζονται «οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου», δηλαδή αν θίγονται τα κέρδη της εργοδοσίας, πέρα από τον όρο ότι θα πρέπει να υπογράφονται από εργοδότες που απασχολούν το 50% των εργαζομένων του κλάδου. Επίσης βάσει του νομοσχεδίου, θα υπάρχει η δυνατότητα υπερίσχυσης επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών ή ακόμα και εξαιρέσεις από την εθνική ή κλαδική σύμβαση για επιχειρήσεις «που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα», κάτι που θα σημάνει τη δυνατότητα μείωσης του μέσου μισθού σε εθνικό επίπεδο. Με άλλα λόγια, ορθώνονται νέα, ψηλότερα τείχη μπροστά στη δυνατότητα να ζήσει ο εργαζόμενος με καλύτερους όρους.


Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ισχύ του νόμου Βρούτση/Αχτσιόγλου σύμφωνα με τον οποίο ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με υπουργική απόφαση βάσει – και πάλι – την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αποκαλύπτουν πως η κυβέρνηση ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάνει ότι μπορεί για να καθηλώσει τους μισθούς σε ένα μίνιμουμ που θα μπορεί να αναθεωρείται ανά πάσα στιγμή προς τα κάτω για να εξασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά ποτέ προς τα πάνω.


Ως Σ.Ε.ΤΗ.Π κρίνουμε πως είναι ζήτημα «πρώτης γραμμής» η υπογραφή κλαδικής σύμβασης στην πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες που θα καθιερώνει βελτίωση των όρων με τους οποίους εργαζόμαστε. Κατά συνέπεια, το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να συγκεντρώσει τα πυρά μας.


Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στις κατάπτυστες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο που περιέχονται στο νομοσχέδιο. Ειδικότερα, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η δημιουργία «ηλεκτρονικού μητρώου σωματείων», ώστε να βρεθεί στα χέρια της, καθώς και στα χέρια της εργοδοσίας και του κράτους, το σύνολο των στοιχείων όσων είναι εγγεγραμμένοι σε εργατικά σωματεία. Να φακελωθούν όσοι πάνε κόντρα στα σχέδιά τους, όσοι αγωνίζονται, όσοι είναι μπροστάρηδες στη μάχη για τα εργατικά/λαϊκά δικαιώματα…


Παράλληλα θεσπίζουν και τη λεγόμενη «ηλεκτρονική ψηφοφορία» ως μέσο λήψης απόφασης για απεργιακή μάχη, κάτι που το παρουσιάζουν ως τάχα εκδημοκρατισμό των διαδικασιών αυτών. Επιδιώκουν να βάλουν εμπόδιο στις συλλογικές διαδικασίες! Θέλουν να παρακαμφθεί η γενική συνέλευση ως μέσο λήψης σχετικών αποφάσεων, να παρακαμφθεί η άμεση αλληλεπίδραση των εργαζομένων, η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Δημοκρατία σημαίνει συνάθροιση και συζήτηση πριν τη λήψη απόφασης, όχι αποκοπή του ενός συναδέλφου από τον άλλο και λήψη απόφασης ατομικά. Μας θέλουν αποκομμένους και φοβισμένους! Και πόσο αξιόπιστα θα είναι, άραγε, τα αποτελέσματα μιας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας; Ποιος θα εξασφαλίσει τη γνησιότητα του αποτελέσματος στην περίπτωση που η εκλογή δε διαδραματίζεται ζωντανά μπροστά σε κάθε ενδιαφερόμενο; Ποιος θα εξασφαλίσει πως η λήψη απόφασης υπό αυτές τις συνθήκες δε θα είναι αποτέλεσμα εκβιασμού του εργαζομένου από την εργοδοσία;


Επιδιώκουν να τσεκουρώσουν το εργατικό κίνημα: ούτε σωματεία, ούτε συνελεύσεις, ούτε απεργίες. Μόνο φακέλωμα όσων αντιστέκονται και αυξημένες αρμοδιότητες στον υπουργό εργασίας στη διαχείριση των στοιχείων αυτών.


Όλα τα παραπάνω δείχνουν κλιμάκωση του αυταρχισμού από την πλευρά της κυβέρνησης. Παίρνουν τα μέτρα τους! Γνωρίζουν καλά πως οι εξελίξεις θα οδηγήσουν τον εργαζόμενο σε αγανάκτηση και ξεσηκωμό. Κατά συνέπεια, προσπαθούν να μας δέσουν τα χέρια εκ των προτέρων. Σκοπός τους ο πλήρης έλεγχος του εργατικού κινήματος από σήμερα, ώστε να είναι ήσυχοι για το αύριο.


Δε θα εφαρμοστεί! Το Δ.Σ. του ΣΕΤΗΠ διαμηνύει πως δεν πρόκειται να δοθεί κανένα στοιχείο μελών του συνδικάτου μας σε κυβέρνηση/κράτος/εργοδοσία.


Συντονισμένα, σε σύμπραξη με όλους τους φορείς του ταξικού εργατικού κινήματος, ακυρώνουμε τα μέτρα τους στην πράξη!


ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!


Μετά την απεργιακή μάχη στις 2 Οκτώβρη, κλιμακώνουμε τη δράση μας συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ την Πέμπτη 17 Οκτώβρη, στις 7:00 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου και παίρνοντας μέρος στη Γενική Συνέλευση του συνδικάτου, την Τρίτη 22 Οκτώβρη, στις 7:00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.