ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 28/4/2020


Συναδέλφισα, συνάδελφε,


Πέρα από την πανδημία του κορωνοϊού που βρίσκεται σε έξαρση αυτό το διάστημα, υπάρχει και ένας ακόμα ιός που έχουν εξαπολύσει πάνω μας η εργοδοσία και η κυβέρνηση: ο ιός της έντασης της εκμετάλλευσης.


Μετά από μια μακρά περίοδο αφαίρεσης εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων στα χρόνια της κρίσης, επιπλέον μέτρων τον καιρό της ανάπτυξης, ήρθε και το επιδόρπιο της «κρίσης του κορωνοϊού» για να δώσει το άλλοθι της λήψης ακόμα πιο σκληρών αντεργατικών μέτρων. Μέτρα που τα παρουσιάζουν δήθεν σαν έκτακτα για «να ξεπεραστεί η κρίση και να επανέλθουμε σταδιακά στην κανονικότητα», που όμως γνωρίζουμε πως ορέγονται να τα διατηρήσουν στο διηνεκές.


Πρόκειται για μια σειρά μέτρων που η κυβέρνηση δεν χρονοτρίβησε για να θεσπίσει μέσω ψήφισης Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, υλοποιώντας τις απαιτήσεις των εργοδοτών, όχι μόνο για να μετατοπιστεί στους εργαζόμενους το πλήγμα που δέχθηκε η οικονομική δραστηριότητα από την εξάπλωση του ιού, αλλά κυρίως έχοντας τα μάτια στραμμένα στο μέλλον: για την πάντα πολυπόθητη ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία που απαιτεί όσο γίνεται πιο ευέλικτους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.


Πάνω στα μέτρα αυτά πατάνε έκτροπα που διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στους χώρους δουλειάς μας, νομότυπα ή μη, με την εργοδοσία να έχει πολλά βέλη στη φαρέτρα της για να χρησιμοποιήσει συνδυαστικά, εξασφαλίζοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τις μπίζνες της.


Η τηλεργασία στον κλάδο μας έχει γίνει ο κανόνας με ορατό κίνδυνο να στεριώσει ως συνήθης πρακτική και την μετά κορωνοϊό εποχή. Στα πλαίσια της τηλεργασίας οι υπερωρίες έχουν γίνει κατάσταση που επιβάλλεται ύπουλα και εύκολα. Υπάρχουν και δείγματα μαύρης τηλεργασίας εργαζομένων που έχουν μπει σε αναστολή. Οι μειώσεις μισθών είναι ήδη μια πραγματικότητα σε εταιρείες που αποτελούν μεγάλα ονόματα στον κλάδο. Αναστολή συμβάσεων, υποχρεωτική καταβολή αδειών και μέσα σε όλα τα παραπάνω η αβεβαιότητα για το μέλλον φουντώνει στο στρατόπεδο των εργαζομένων…


Η πανδημία δεν είναι δικαιολογία για να βάλουμε τη διεκδίκηση στον πάγο. Τα εργασιακά κεκτημένα δε θα παραδοθούν αμαχητί με πρόσχημα την καραντίνα. Δίνουμε αγωνιστική απάντηση με τις συλλογικές μας διαδικασίες και το συνδικάτο μας στους επιχειρηματικούς ομίλους, στην κυβέρνηση και στο υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό που θέλουν να μας έχουν και μετά την πανδημία σκλάβους και με το κεφάλι στα σκέλια. Με δουλειά από το πρωί ως το βράδυ όπου, όπως θέλουν και όσο θέλουν για να μας δίνουν ορισμένα ψίχουλα.


Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Π.Α.ΜΕ για ημέρα πανελλαδικής δράσης στους χώρους δουλειάς στις 28 Απρίλη, για την ανάδειξη και την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που βιώνουμε σήμερα οι εργαζόμενοι, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, το Σ.Ε.ΤΗ.Π οργανώνει την ημέρα εκείνη ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ με τη συμμετοχή κάθε εργαζομένου του κλάδου της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών. Συζητάμε τα προβλήματα που παρουσιάζονται στους χώρους δουλειάς μας, ετοιμαζόμαστε για αντεπίθεση κόντρα στην επίθεση που ήδη έχει εξαπολύσει κυβέρνηση και εργοδοσία.


Λογαριαζόμαστε σήμερα! Παλεύουμε με όσα μέσα διαθέτουμε ώστε να μην πληρώσουμε για άλλη μια φορά εμείς. Η μόνη διέξοδος για να βγει ο εργαζόμενος λαός όρθιος από την πανδημία και την κρίση είναι ο δρόμος της οργανωμένης αντεπίθεσης.


  • Διεκδικούμε τώρα την κατάργηση των μέτρων που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ για τη διαχείριση της κρίσης.
  • Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουμε όλες τις ανάγκες μας.

Οι ανάγκες, τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις μας δεν θα μπουν σε καραντίνα.


Οι λεπτομέρειες της ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ θα γνωστοποιηθούν στους ενδιαφερομένους το προσεχές διάστημα.