Πρωτομαγιά 2020: Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός. Δεν θα πληρώσει ξανά ο λαός


Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός. 

Δεν θα πληρώσει ξανά ο λαός


Έχει περάσει ήδη πάνω από ένας μήνας από τότε που η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τα περιοριστικά μέτρα που η ίδια επέβαλλε και την αντικειμενική ανασφάλεια των εργαζομένων μπροστά στα αποτελέσματα της πανδημίας, προχώρησε σε ισχυρό χτύπημα των εργασιακών μας δικαιωμάτων, έδωσε το πράσινο φως στην εργοδοσία να ξεσαλώσει, με ένα μπαράζ αντεργατικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.


Σε όλες τις χώρες που πλήττονται από την πανδημία επιβάλλονται άγρια αντεργατικά μέτρα. Αυξάνονται οι απολύσεις, κυριαρχεί η αναστολή συλλογικών και ατομικών συμβάσεων εργασίας, μεγαλώνει η εκ περιτροπής εργασία. Οι εργαζόμενοι «οδηγούνται» σε αναγκαστικές άδειες χωρίς αποδοχές ή αναγκαστική λήψη της ετήσιας άδειας, στην τηλεργασία.


Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί κατ’ απαίτηση του ΣΕΒ γενικευμένα σχήματα ελαστικής εργασίας και μερικής απασχόληση των εργαζομένων, τα οποία θα μονιμοποιηθούν. Επιχειρηματικοί όμιλοι, εργοδοτικές ενώσεις, «θεσμοί» της ΕΕ και κυβερνήσεις, μετατρέπουν την πανδημία σε «ευκαιρία» ώστε να προωθήσουν χωρίς αντιδράσεις πιο σκληρά αντεργατικά μέτρα που δε μπόρεσαν να επιβάλλουν στη διάρκεια της 10ετούς οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης.


Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μειώνουν τις ώρες εργασίας όπως και όποτε θέλουν ή να στέλνουν στη διαθεσιμότητα χιλιάδες εργαζόμενους μέσω της αναστολής των συμβάσεων και το κράτος να τους δίνει νέα κίνητρα, φοροαπαλλαγές, δώρα και να πληρώνει και μέρος της μισθοδοσίας από νέα δάνεια που θα παίρνει. Δηλαδή από τη μία θα γενικεύονται όλες οι ελαστικές σχέσεις εργασίας με παράλληλη κρατική προσφορά-δώρο σε μέρος του μισθού και από την άλλη αυτά τα δάνεια θα έρχονται να κάθονται εκ νέου στην πλάτη του εργαζόμενου λαού που θα τα πληρώνει διπλά με νέες θυσίες, με νέα μέτρα, με χτυπήματα σε δικαιώματα και στο λαϊκό εισόδημα, στην αύξηση της φορολογίας.


Έχουν συνεργούς την ηγεσία της ΓΣΕΕ που ξεπληρώνουν στην κυβέρνηση και το ΣΕΒ τα γραμμάτια της στήριξης που τους παρέχουν για να εξακολουθούν να στέκονται στο σβέρκο της εργατικής τάξης, με την πλήρη συμφωνία τους σε όσα μέτρα έχουν παρθεί και σε όσα ακόμη έρθουν για να τσακίσουν όσα δικαιώματα απέμειναν. Συνεργοί τους και οι εργατοπατέρες της πόλης μας που για το μόνο που άνοιξαν το στόμα τους ήταν για να πουν ότι αναστέλλουν την λειτουργία του ΕΚΘ.


Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουμε όλες τις ανάγκες μας.


Οι εργαζόμενοι και οι λαοί ούτε μπορούμε,

ούτε πρέπει να πληρώσουμε ξανά!


Σε συνέχεια της συμμετοχής μας στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών και των εργαζομένων στα σουπερ μαρκετ προχωράμε στη μέρα δράσης στις 28 Απρίλη σε κάθε κλάδο και σε εργασιακούς χώρους. Όλα τα προηγούμενα με τις Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία για την οργάνωση της πάλης και της αναχαίτισης της επίθεσης εν μέσω πανδημίας. για να γίνει καθαρό προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία πως οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει ήδη πολλά. Δε θα πληρώσουν ξανά!


Ο δικός μας αγώνας για την επόμενη ημέρα αφορά την υγεία, τη ζωή, την καθημερινή μας επιβίωση.

Ο δικός μας δρόμος έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Δυναμώνουμε την πάλη για την άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων που προστέθηκαν βίαια μέσων των ΠΝΠ στη ζωή χιλιάδων εργαζόμενων.

  • Να κηρυχθούν άκυρες όλες οι απολύσεις και οι αρνητικές μεταβολές από την 1η Μάρτη και μετά.
  • Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Κατάργηση όλων των αρνητικών μεταβολών στις συμβάσεις των εργαζομένων.
  • Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και να διασφαλιστούν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, κι όλα τα δικαιώματα στο μισθό, στο χρόνο εργασίας, στην άδεια.
  • Άμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Κάλυψη όλων των αναγκών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και υποδομές που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας.

Εμείς διαλέξαμε πλευρό με όλους τους λαούς που αγωνίζονται, με φάρο τις εργατικές εξεγέρσεις και επαναστάσεις, τους χιλιάδες νεκρούς αγωνιστές στο μεγάλο αγώνα της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης!


Μέσα σε αυτές τι σύνθετες και δύσκολες συνθήκες δεν ξεχνάμε ότι η 1Η ΜΑΗ είναι μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης πρωτομαγιάς το 1924, το Μάη του 36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής.


Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και σε όλο το κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορωνοϊού για τα κέρδη των λίγων.


Τιμάμε τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά τους χιλιάδες νεκρούς εργάτες που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές μας και συνεχίζουμε να μένουμε δυνατοί, στον αγώνα ενάντια στην ΕΕ και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.


Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!


Τα σωματεία που συμμετέχουν θα πραγματοποιήσουν τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις τους με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, καθώς και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.


Συμβολικές εκδηλώσεις προγραμματίζονται από τα συνδικάτα στο κέντρο της πόλης καθώς και σε Καλαμαριά και Εύοσμο.