ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ, ΤΙ; Μια ματιά στη νέα κατάσταση


 Συναδέλφισσα, συνάδελφε,


Η απαγόρευση κυκλοφορίας μπορεί να έχει παρέλθει και σιγά-σιγά η κοινωνία τείνει να ξαναμπεί στους «φυσιολογικούς» της ρυθμούς, κοινή διαπίστωση όμως είναι πως το εργασιακό τοπίο έχει αλλάξει προς το χειρότερο για τους εργαζόμενους χωρίς να μπορούμε να ισχυριστούμε πως πρόκειται για κάτι προσωρινό.


Η κυβέρνηση, αδίστακτα, φρόντισε εγκαίρως να περάσει μια σειρά μέτρων στα εργασιακά, προσφέροντας επιπλέον δυνατότητες στους επιχειρηματικούς ομίλους να προσαρμοστούν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης φορτώνοντας τα βάρη στους εργαζόμενους ως συνήθως. Μιας κρίσης που ήταν αναμενόμενη εδώ και καιρό και της οποίας η εκδήλωση επιταχύνθηκε και βάθυνε λόγω της πανδημίας. Μιας κρίσης από την οποία έχουμε γευτεί μόνο την αρχή της και για την οποία οι προβλέψεις είναι ανησυχητικές.


Στα πλαίσια αυτά, επικρατεί αβεβαιότητα στο στρατόπεδο των εργαζομένων, γνωρίζοντας πως η κατάσταση είναι ρευστή. Για παράδειγμα, το έκτακτο μέτρο της τηλεργασίας και όσα αρνητικά αυτή σηματοδοτεί για τους εργαζόμενους τείνει να γίνει κανόνας, ενώ η εκ περιτροπής εργασία με τους πετσοκομμένους μισθούς είναι ήδη πραγματικότητα στον κλάδο μας.


Σαν κερασάκι στην τούρτα, ελλοχεύει ο κίνδυνος μια νέας έξαρσης των κρουσμάτων του covid-19, με το φόβο νέου γύρου καραντίνας και όσων αυτός θα φέρει στους εργαζόμενους να είναι υπαρκτός.


Επιπλέον, δε μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός πως οι θυσίες των εργαζομένων που καλοπροαίρετα προσαρμόστηκαν και πειθάρχησαν στο μέτρο της καραντίνας όλο αυτό το διάστημα, έπεσαν στο κενό.  Η ανευθυνότητα της κυβέρνησης που δεν αξιοποίησε το χρονικό διάστημα αυτό για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας για την προστασία όλων μας, βγάζει μάτι. Βγάζουν μάτι επίσης οι κωλοτούμπες στην επιχειρηματολογία της που δεν υποτάσσεται σε επιστημονικά δεδομένα, αλλά στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.


Συναδέλφισσα, συνάδελφε,


Μια νέα κατάσταση τείνει να διαμορφωθεί στη «μετά καραντίνας εποχή». Το Δ.Σ. του Σ.Ε.ΤΗ.Π σε καλεί σε τηλεδιάσκεψη μέσω Zoom, την Τρίτη 26 Μάη, στις 7:00 μμ για να ξετυλίξουμε το κουβάρι αυτής της νέας κατάστασης, να συγκεντρώσουμε τα νέα δεδομένα, να προετοιμαστούμε για να υποδεχτούμε αγωνιστικά το μέλλον.


Οι λεπτομέρειες της τηλεδιάσκεψης θα γνωστοποιηθούν προσεχώς στους ενδιαφερόμενους.