ΟΧΙ στην ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ στο ΤΙΤΑΝ


Στηρίζουμε την “πρωτοβουλία φορέων ενάντια στην καύση απορριμμάτων”. Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση 30/5/2020. Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσαν σύλλογοι Δυτικής Θεσσαλονίκης της Ο.Γ.Ε:


ΟΧΙ στην ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ στο ΤΙΤΑΝ Πορεία διαμαρτυρίας ΣΑΒΒΑΤΟ 30/5/20 Δημαρχείο Π. Μελά ώρα 10:30πμ


Εν μέσω πανδημίας, η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ ΑΕ, η κυβέρνηση μέσω του  Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως διαμεσολαβητή ενημέρωσης, προχώρησαν στην προσπάθεια νέας αδειοδότησης καύσης RDF/SRF από τον Όμιλο.

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη, καθώς η πραγματοποίηση των σχεδίων για καύση απορριμμάτων θα έρθει να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της Δυτικής Θεσσαλονίκης.


Θα φέρει ακόμα πιο κοντά τον καρκίνο στις οικογένειές μας!


Η καύση των RDF/SRF έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή και την εκπομπή στο περιβάλλον οργανικών ενώσεων  μεγάλης τοξικότητας, τις διοξίνες  και τα φουράνια, όπως και άλλων βλαπτικών ρύπων, επιβαρυντικών για την υγεία του ανθρώπου.


Δεν θα ανεχθούμε να γίνουν θάλαμος αερίων οι γειτονιές μας!


Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ προσπαθεί εδώ και αρκετά χρόνια να εφαρμόσει την καύση σκουπιδιών, στην προσπάθειά του να μειώσει το κόστος παραγωγής του, αξιοποιώντας άλλες μορφές ενέργειας, για να αυξήσει ακόμα περισσότερα τα κέρδη του. 


Τα κέρδη τους δεν είναι πάνω από τις δικές μας ζωές, την δική μας υγεία!


Οι επιδιώξεις του Ομίλου κινούνται στις ράγες του νομοθετικού πλαισίου, ευρωπαϊκού και εθνικού, που νομοθέτησαν και στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Αυτοί που έστρωσαν το έδαφος για την καύση, είναι αυτοί που τώρα μιλάνε για «διαβούλευση» και «τραπέζια διαλόγου» για να μας βάλουν στην άκρη και να μας «κόψουν» τον αέρα!


Δεν θα τους περάσει!  

Η δύναμη βρίσκεται στην δική μας ενότητα, στον δικό μας αγώνα!

Τώρα είναι η ώρα για μαζικούς και μαχητικούς αγώνες. Τώρα ο αγώνας δυναμώνει! Είμαστε κατά της καύσης χωρίς «όρους και προϋποθέσεις». 


Γυναίκα, νέα, λαέ της περιοχής, σε καλούμε να συμμετέχεις στις αγωνιστικές αποφάσεις των εκατοντάδων φορέων, σωματείων και συλλόγων, να συσπειρωθείς σ’ αυτούς, να συμμετέχεις στο πρόγραμμα δράσεων και πρωτοβουλιών, να γίνεις κι εσύ ζωντανό κύτταρο διεκδίκησης!


Διεκδικούμε:


  • Να σταματήσει τώρα η νέα προσπάθεια αδειοδότησης καύσης RDF/SRF από τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ. Nα σταματήσει τώρα η όποια καρκινογόνα καύση σκουπιδιών!
  • Με ευθύνη του κράτους, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένες μελέτες με σκοπό την έρευνα της συσσωρευτικής ρύπανσης της περιοχής μας. Να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης απ’ τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για τα θέματα του επαγγελματικού κινδύνου, της βιομηχανικής ρύπανσης, της πρόληψης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης.
  • Με τον ίδιο τρόπο να συσταθεί εξειδικευμένη ομάδα Ιατρών και να πραγματοποιηθεί  επιδημιολογική μελέτη για τις επιπτώσεις της συσσωρευτικής ρύπανσης στον πληθυσμό. Άμεσα να προχωρήσει η δημιουργία Κέντρου Υγείας στην περιοχή πλήρως στελεχωμένου και ενταγμένο στο σύστημα υγείας με πρωτεύοντα ρόλο στην πρόληψη.
  • Οι δήμοι μας να επαναπροσδιορίσουν τις χρήσεις γης, για να μην κάνουν ότι θέλουν τα μεγαλοσυμφέροντα μέσα στον αστικό ιστό με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής του λαού.
  • Άμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Λέμε ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Λέμε ΝΑΙ στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων που θα πρέπει να ξεκινήσει κάποια στιγμή προς όφελος του λαού.

Καλούμε όλες τις γυναίκες της Δυτικής Θεσσαλονίκης, το λαό της περιοχής, τη νέα γενιά στις κινητοποιήσεις-δράσεις που διοργανώνει η «Πρωτοβουλία φορέων ενάντια στην καύση απορριμμάτων».


  • Πορεία διαμαρτυρίας στις γειτονιές του Δήμου Παύλου Μελά το Σάββατο 30/5, ώρα 11:30 π.μ. στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Παύλου Μελά (στη Λαγκαδά) ενώ από τις 10:30 πμ θα ξεκινήσουν δράσεις καλλιτεχνικής και περιβαλλοντικής φύσης για παιδιά (ζωγραφική, παιχνίδια ανακύκλωσης).
  • Μεγάλη μουσική συναυλία στην Πλατεία Δημοκρατίας (Ευκαρπία) την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5/6 ώρα 7:30μμ