ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΔΙΩΚΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Το Δ.Σ. του Σ.Ε.ΤΗ.Π εκφράζει τη συμπαράστασή του στην πρόεδρο και την αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ στην πόλη μας, οι οποίες δικάζονται στις 15 Ιούνη από το μονομελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με την κατηγορία της μη αποκομιδής απορριμμάτων στις 26-27/6/2017 «με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία».


Μια τέτοια κατηγορία αποκρύπτει τμήμα της πραγματικότητας και η μισή αλήθεια είναι, ως γνωστόν, εξίσου επικίνδυνη με ένα ψέμα, αν όχι περισσότερο.


Η αλήθεια είναι, πως εκείνο το διήμερο ο Σύλλογος είχε προκηρύξει 48ωρη απεργία, καθώς η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απέλυε 750 εργαζόμενους και συνολικά 1200 από το σύνολο των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης. Επρόκειτο για συμβασιούχους που εργάζονταν στην καθαριότητα για πάνω από 3 χρόνια και η πλειοψηφία των οποίων ήταν μέλη του Συλλόγου. Αξίζει να σημειωθεί πως τις ημέρες της απεργίας υπήρχε προσωπικό ασφαλείας στην καθαριότητα, όπως άλλωστε προβλέπεται.


Ουσιαστικά, η δίωξη που ασκήθηκε στα μέλη της διοίκησης του Συλλόγου σηματοδοτεί μια συγκαλυμμένη ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης και άσκησης του απεργιακού δικαιώματος. Το παραπάνω συμβάν προστίθεται στην προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια να ψαλιδιστούν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Από το Γενάρη του 2018 και το νόμο που ψηφίστηκε τότε, ο οποίος προσθέτει βαρίδια στη δυνατότητα προκήρυξης απεργίας από πρωτοβάθμια συνδικάτα μέχρι τη δυνατότητα επίταξης απεργών από το κράτος που επανήλθε επί καραντίνας, αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει το νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων το επόμενο διάστημα, όλα καταμαρτυρούν μια όξυνση της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι από κράτος και κυβέρνηση στο δικαίωμά τους να αγωνίζονται για τη ζωή τους.


Απαιτούμε την απαλλαγή των συναγωνιστριών από τις όποιες κατηγορίες τους έχουν επιβληθεί και προειδοποιούμε πως η όποια προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης και κράτους να βάλουν στον πάγο το εργατικό κίνημα θα πέσει στο κενό.


Το Δ.Σ.