ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ. ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ. ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ. ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 11 ΙΟΥΝΗ, 7:00 μ. μ. ΣΤΟ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.


Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Έχουμε περάσει ήδη το κατώφλι μιας νέας οικονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση φρόντισε εγκαίρως να νομοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η εργοδοσία να έχει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση μεταθέτοντας τα βάρη στους εργαζόμενους.

Στους χώρους δουλειάς τα προβλήματα οξύνονται. Η ανάγκη να δοθεί συντονισμένη απάντηση από τους εργαζόμενους είναι εμφανής. Όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου μας, αλλά και όλοι οι κλάδοι σε σύμπραξη χρειάζεται να δώσουν δυναμική απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης-εργοδοσίας: «Δε θα πληρώσουμε την κρίση τους για άλλη μια φορά»! Τα προβλήματά μας έχουν κοινή ρίζα, απαντάμε από κοινού.


Δυναμώνουμε τη φωνή μας, συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο!


Στον ΟΤΕ,για να μπειεμπόδιο στην εργολαβοποίηση τμημάτων μέσω τρίτων εταιρειών, στην πίεση που ασκεί η διοίκηση για «εθελούσιες αποχωρήσεις» παλιότερων συναδέλφων με πιο συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και υψηλότερες αποδοχές, ώστε να πάρουν τη θέση τους εργολαβικοί εργαζόμενοι που θα τους έρχονται φτηνότεροι. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου.


Στην MLS, γιανα εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων με οποιαδήποτε εξέλιξη στην εταιρεία. Να σταματήσει άμεσα η εκ περιτροπής εργασία και να εξασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων και για την περίοδο που δούλεψαν οι εργαζόμενοι εκ περιτροπής πριν τις 15/6. 


Στην E-NET, για να μπει φρένο στην εντατικοποίηση και τον επιπλέον φόρτο εργασίας που πέφτουν στους ώμους των εργαζομένων. Να γίνουν προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού άμεσα. 


Στην Prodyna, την Entersoft και όπου υπήρχε αλλαγή σύμβασης με μειώσεις μισθών ακύρωση τους και  επαναφορά των προηγούμενων συμβάσεων εργασίας άμεσα με την αντίστοιχη αύξηση στο μισθό. 


Για να σταματήσει η εντατικοποίηση, τα ωράρια-λάστιχο, οι απλήρωτες υπερωρίες που παρατηρούνται σε τηλεφωνικά κέντρα και εταιρείες πληροφορικής του κλάδου με αφορμή την τηλεργασία η οποία από έκτακτη συνθήκη τείνει να γίνει ο κανόνας. 


Σε όλο τον κλάδο, για να δυναμώσει η οργάνωση των εργαζομένων, να δυναμώσει το ΣΕΤΗΠ.


Ενθαρρυντικά είναι τα δείγματα οπισθοχώρησης της εργοδοσίας από τα σχέδια της σε μια σειρά από χώρους, όταν οι εργαζόμενοι αντέδρασαν μαζικά. Αναδεικνύεται πως όταν οι εργαζόμενοι αποφασίζουν να θέσουν εμπόδια σε όσα τους πλήττουν, μπορούν να έχουν νίκες! 


Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ο καπιταλισμός: το κίνητρο του κέρδους για τις επιχειρήσεις του οποίου η εξασφάλιση γίνεται επισφαλής σε συνθήκες κρίσης, είναι που ωθεί την εκάστοτε κυβέρνηση να νομοθετήσει τα ανάλογα μέτρα για να θωρακιστούν τα κέρδη. Μέτρα όπως η εκ περιτροπής εργασία που τείνει να γενικευτεί, αποσκοπεί εκεί: να ρίξει τα επίπεδα του «μέσου μισθού», αυξάνοντας παράλληλα την ευελιξία του ωραρίου. 


Να μην υποκύψουμε στη δήθεν δικαιολογία που προβάλλεται περί «κρίσης του κορωνοϊού» που σκοπό έχει να μας οδηγήσει σε αδράνεια, στη λογική του «αναπόφευκτου κακού» και του «εξωτερικού εχθρού», ώστε να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα τα μέτρα της κυβέρνησης. Το παραπάνω αποτελεί συνειδητή συγκάλυψη του γεγονότος πως η κρίση οφείλεται σε υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια τα οποία δεν μπορούν να βρουν κερδοφόρα διέξοδο, με αποτέλεσμα να «λιμνάζουν». Ως εκ τούτου οι κυβερνήσεις νομοθετούν μέτρα ώστε να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική επένδυση αυτών των κεφαλαίων, μειώνοντας την αξία της εργατικής δύναμης. Άλλωστε, οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας παγκοσμίως ήταν πτωτικοί ήδη από πέρυσι, πριν την εμφάνιση του covid19. Η πανδημία μπορεί να βάθυνε την κρίση, αλλά δεν αποτελεί την αρχική αιτία της. 


Να μη δεχτούμε να βάλουμε πλάτη σε κυβέρνηση και εργοδοσία! Να μην αρκεστούμε στα επιδόματα και τα «κρατικά συμπληρώματα» που στην ουσία αποτελούν κονδύλια που εκπορεύονται από το φορο-ξεζούμισμα των λαών της Ευρώπης – και του ελληνικού λαού – και τα οποία θα κληθούμε να ξεπληρώσουμε στο μέλλον με τον έναν ή τον άλλο τρόπο!


ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 11 ΙΟΥΝΗ, 7:00 μ. μ. ΣΤΟ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.


Απαιτούμε:


  • Να καταργηθούν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και όλες οι αντεργατικές διατάξεις, καθώς και αυτές που αφορούν την τηλεργασία.
  • Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία, καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους εργασίας.
  • Εισόδημα για όλους.
  • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις.
  • Χρηματοδότηση κρατική του Δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.