Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα!


STOP ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Μία καινούργια πραγματικότητα ζούμε εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, με την απομακρυσμένη εργασία από το σπίτι να μας φέρνει αποξενωμένους ο ένας με τον άλλον και αντιμέτωπους καθημερινά με τον ανεξάντλητο όγκο εργασίας. Η εντατικοποίηση έχει βαρέσει κόκκινο και οι απαιτήσεις διαρκώς αυξάνονται ξεπερνώντας το ωράριο και τις αντοχές μας.

Την ίδια στιγμή, βλέπουμε την ανακοίνωση του Ομίλου για την αύξηση των καθαρών κερδών με ποσοστό 133% που κανονικά θα έπρεπε να μας εκπλήσσει αν αναλογιστούμε ότι λίγο καιρό πριν ζητούσε την βοήθειά μας, την υπομονή και την κατανόησή μας για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί τάχα την δύσκολη κατάσταση. Η αλήθεια όμως είναι ότι για μία ακόμη φορά η αύξηση των κερδών της εταιρίας, ήρθε μαζί με την ένταση της επίθεσης στα εργασιακά μας δικαιώματα.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό στο τμήμα της Υποστήριξης που ζητήσανε να κάτσουμε παραπάνω (10ωρο), απλήρωτα και με αντάλλαγμα την χορήγηση ρεπό ή μείωση ωρών στο μέλλον όποτε και όταν θελήσει η διοίκηση. Επιπλέον αρχίζουν και γίνονται καθεστώς οι εκπαιδεύσεις εκτός ωραρίου, η διευθέτηση θεμάτων που απαιτεί η εργασία μετά την λήξη του οκταώρου, περιορίζοντας έτσι τον προσωπικό χρόνο ανάπαυσής μας, δυσχεραίνοντας την κοινωνική και οικογενειακή ζωή μας. Κάθε φορά που προκύπτουν ανάγκες και η δουλειά ανεβάζει ρυθμούς – τον τελευταίο καιρό μάλλον μόνιμη είναι αυτή η κατάσταση- πρέπει να είμαστε σε θέση να εργαζόμαστε όποτε μας το ζητήσουν- αφού ούτως ή άλλως απλά χρειάζεται να ανοίξουμε το laptop στο σπίτι μας. Μας θέλουνε διαθέσιμους 24/7!

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο εκρηκτική, καθώς πλέον οι εντατικοί αυτοί ρυθμοί επιφέρουν προβλήματα υγείας σε πολλούς συναδέλφους λόγω του άγχους και της συσσωρευμένης εργασιακής πίεσης. Οι συνθήκες δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο και για τις εργαζόμενες μητέρες που με αυτά τα ωράρια και το καθεστώς τηλεργασίας πρέπει να έχουν και την ταυτόχρονη επιμέλεια των παιδιών τους. Τα καθησυχαστικά λόγια ΄΄κάτσε σήμερα λίγο παραπάνω, αύριο θα είναι καλύτερα’’ ή ΄΄βοήθα λίγο τον συνάδελφο να βγει η βάρδια΄΄ αποτελούν προσχήματα για να βάλουμε πλάτη ακόμη μία φορά.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΛΕΥΡΑ! Αυτή η κατάσταση πρέπει να μας βρει ενωμένους και δυνατούς, κανένας συνάδελφος μόνος του! Κανένας συνάδελφος δεν είναι μόνος του, βιώνουμε όλοι την ίδια καθημερινότητα, για αυτό και η λύση μας πρέπει να είναι κοινή!

Διεκδικούμε συλλογικά και οργανωμένα:

  • Να γίνουν εδώ και τώρα όλες οι απαραίτητες προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό – αντίστοιχες με τον όγκο δουλειάς
  • Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας
  • Εξασφάλιση του 8ώρου με τις εκπαιδεύσεις να γίνονται εντός του εργάσιμου χρόνου – όχι στο ωράριο λάστιχο
  • Μόνιμες αυξήσεις μισθών
  • Καμία ώρα απλήρωτης δουλειάς
  • Χορήγηση αναρρωτικών αδειών σε περίπτωση ασθενείας του εργαζόμενου
  • Ιδιαίτερη μέριμνα στις εργαζόμενες μητέρες (χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού όποτε θελήσουν, ανάλογο πρόγραμμα βαρδιών κλπ)
  • Nα παρθούν όλα τα μέτρα που αφορούν την υγεία μας (επαναλαμβανόμενα τεστ, απολύμανση, ατομικά μέσα προφύλαξης, μέτρα αποφυγής συνωστισμού) – ώστε να μπορεί όποιος εργαζόμενος θέλει να γυρίσει με ασφάλεια στον χώρο εργασίας

Συντονιζόμαστε, ενημερώνουμε για κάθε πρόβλημα την σωματειακή επιτροπή. Η αλληλεγγύη, η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση είναι δικά μας όπλα!

email επικοινωνίας: sepit.enet@gmail.com

Σωματειακή Επιτροπή του ΣΕΤΗΠ στην EpsilonNet