Γενική Συνέλευση – 25 Απρίλη 2021


ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 8ΩΡΟΥ ΌΧΙ ΣΤΗ 10ΩΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ

ΠΑΡΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Ε.ΤΗ.Π ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25/4 ΣΤΙΣ 12:00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΚΘ


Συναδέλφισσα, συνάδελφε,


Μετά από ένα χρόνο πανδημίας, αύξησης των κρουσμάτων και των νεκρών λόγω ανύπαρκτων μέτρων προστασίας του λαού από τον Covid-19, υποστελεχωμένου και μη εξοπλισμένου δημόσιου συστήματος υγείας, απαγορεύσεων, τρομοκρατίας και καταστολής, η κυβέρνηση έρχεται να περάσει ένα πακέτο νόμων που αποτελούν «τις ανατροπές του αιώνα» στα εργασιακά δικαιώματα.


Η φετινή Πρωτομαγιά έχει μια σημασία παραπάνω…


135 χρόνια μετά την 1η Μάη του 1886, όπου οι εργάτες στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος σε 8 ώρες, διεκδικώντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο…

101 χρόνια μετά την νομική θεσμοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα…


Η κυβέρνηση έρχεται να καταργήσει και αυτήν την κατάκτηση! Η ζωή μας δεν είναι παιχνίδι στα χέρια κανενός εργοδότη και καμιάς κυβέρνησης. Δουλεύουμε για να ζούμε, δε ζούμε για να δουλεύουμε! Απαντάμε: ο εργάσιμος χρόνος, όχι μόνο ΔΕ θα πρέπει να αυξηθεί, αλλά αντιθέτως πρέπει να μειωθεί! Το αίτημα των σωματείων για μείωση του ωραρίου σε 7 ώρες δουλειάς την ημέρα (χωρίς μείωση του μισθού), είναι ώριμο και δίκαιο: η ανάπτυξη της τεχνολογίας, της πληροφορικής, των αυτοματισμών, αυξάνει την παραγωγικότητα της εργασίας και κατά συνέπεια δίνει τη δυνατότητα να παράγεται το ίδιο έργο σε λιγότερο χρόνο.


Την κατάργηση της 8ωρης ημέρας εργασίας, η κυβέρνηση τη σερβίρει ως «διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου» δήθεν προς όφελος του εργαζόμενου! Πότε ενδιαφέρθηκε μια κυβέρνηση για τον εργαζόμενο για να το κάνει τώρα; Λένε ψέματα ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να κανονίζει το ωράριό του όπως τον συμφέρει και πως η επιλογή για 10 ώρες δουλειάς θα είναι εθελοντική! Κρύβουν ότι στην όποια διαπραγμάτευση για τον εργάσιμο χρόνο, το πάνω χέρι το έχει ο εργοδότης, ο οποίος πλέον δε θα δεσμεύεται από το νόμο για 8ωρο και θα μπορεί να επιβάλλει απανωτά 10ωρα όποτε το χρειάζεται αυτός! Από την άλλη, το μειωμένο ωράριο θα δίνεται όταν η επιχείρηση δεν έχει φόρτο εργασίας. Δηλαδή, πρόκειται για μέτρο που εξασφαλίζει στις επιχειρήσεις απλήρωτη εργασία. Και ποιος θα εξασφαλίζει άραγε πως η εργοδοσία δε θα απολύει τμήμα του προσωπικού που δούλεψε 10ωρα κατά συρροή, όταν έρθει η ώρα της «αναπλήρωσης», ώστε να προσλάβει την επόμενη «φουρνιά» για 10ωρο ξεζούμισμα;


Πρόκειται για μέτρο που θα καλοβολέψει την εργοδοσία στον κλάδο μας, αφού η τάση για υπερωρίες «όταν έχει πολλή δουλειά» ή όταν «δεν πιάνονται οι στόχοι» είναι γνωστή τόσο στα τηλεφωνικά κέντρα, όσο και στις εταιρείες πληροφορικής. Σε συνδυασμό με την τηλεργασία – που σκοπεύουν να μονιμοποιήσουν – και η οποία θολώνει τα όρια ανάμεσα στον εργάσιμο και στον μη εργάσιμο χρόνο, στοχεύουν στην παράταση της εργάσιμης ημέρας.


Μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε! Δε θα γίνουμε δούλοι στον 21ο αιώνα


Σε αυτό το δρόμο, η 1η Μάη μας εμπνέει! Είναι ημέρα-σύμβολο στον αγώνα των εργατών όλου του κόσμου για τη μείωση των ωρών εργασίας και την καθιέρωση του 8ωρου, για το δικαίωμα στην ξεκούραση, την αναψυχή και γενικότερα εργατικά δικαιώματα και ελευθερίες, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι μέρα που τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, τους ηρωικούς αγώνες και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στην ασίγαστη πάλη με το κεφάλαιο.


Στον αντίποδα, αυτό που δεν μπορεί να εμπνεύσει κανέναν εργαζόμενο πλέον, είναι η απαράδεκτη στάση που κρατάει η ΓΣΕΕ μπροστά σε αυτόν τον κατακλυσμό: Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, συνεχίζει στο γνωστό ρόλο που μας έχει συνηθίσει: σφυρίζει αδιάφορα για τα εργατικά δικαιώματα και εχθρεύεται τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Ακολουθεί την κυβερνητική λογική της αργίας για την 1η Μάη, μεταφέροντας τον εορτασμό της για τις 4 Μάη, Τρίτη του Πάσχα! Καλλιεργεί την αναμονή και το «να δούμε» σχετικά με το νομοσχέδιο, όταν το περιεχόμενό του είναι γνωστό εδώ και μήνες. Τα παραπάνω αποτελούν άλλη μια αφορμή για να συνειδητοποιήσει κάθε εργαζόμενος την αναγκαιότητα να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα, συμμετέχοντας και ψηφίζοντας στο σωματείο του.


Τιμάμε τη φετινή Πρωτομαγιά με τις αξίες της τάξης μας! Μαζικά, ταξικά, αγωνιστικά!


Προετοιμάζουμε την απάντηση μας δίνοντας μαζικά το παρόν στη συνέλευση του ΣΕΤΗΠ την Κυριακή 25/4 12:30 το πρωι μπροστά στο ΕΚΘ. Να μην περάσει το νομοσχέδιο! Η κυβέρνηση να αφήσει τα σχέδιά και να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού από την πανδημία:


  • Ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και άμεση ένταξή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Αύξηση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Σχολεία με 15 μαθητές ανά τάξη με προσλήψεις σε εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας.
  • Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος να γίνεται τεστ σε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους με έξοδα της εταιρίας.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα της εργοδοσίας για όσο καιρό διαρκεί η πανδημία.
  • Καθημερινές και συνεχείς απολυμάνσεις από ειδικευμένο προσωπικό στους χώρους εργασίας.
  • Άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Γιατρός εργασίας σε μόνιμη βάση στο χώρο εργασίας.
  • Η εργοδοσία έχει την ευθύνη να καταστήσει ασφαλή τον χώρο εργασίας καθώς και την μεταφορά από και προς αυτόν. Όπου εφαρμόζεται η τηλεργασία να καλύψει η εργοδοσία τα έξοδα της (internet, θέρμανση, καρέκλα, γραφείο κ.α.).

Η ζωή που μας αξίζει προϋποθέτει οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν με τον ιδρώτα και τον κόπο τους. Η επιστημονική γνώση να αξιοποιείται για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι για να πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, των ψηφιακών εργαλείων και μέσων να αξιοποιείται για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και δουλειάς, για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου και την ευημερία όλου του λαού.


ΠΑΡΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Ε.ΤΗ.Π ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25/4 ΣΤΙΣ 12:00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΚΘ