ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΗ ΣΤΙΣ 11:00 π.μ. ΣΤΟ ΑΓ.  ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Ε.ΤΗ.Π. ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΑΠΡΙΛΗ, ΣΤΙΣ 7:00 μ.μ. ΣΤΟ Ε.Κ.Θ.

Συνδέλφισσα, συνάδελφε,

Μετά από μία επιτυχημένη απεργία στις 6 Απρίλη όπου συνάδελφοί μας έσπασαν το φόβο και έκαναν το βήμα για να απεργήσουν πρώτη φορά, που χώροι εργασίας νέκρωσαν από τη μαζική απεργιακή συμμετοχή, που εργαζόμενοι διαδήλωσαν ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας, που δόθηκε απάντηση στις πολιτικές της κυβέρνησης, κλιμακώνουμε:

Η 1η Μάη πρέπει να αποτελέσει ένα απανωτό, ακόμα δυνατότερο χαστούκι στην εργοδοσία, το κράτος και την κυβέρνηση. Παραδειγματιζόμαστε από τους αγώνες του παρελθόντος για τα εργατικά δικαιώματα, συνδέοντας την Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο και το αίτημα για την κατοχύρωση του 8ωρου, την Πρωτομαγιά της Θεσσαλονίκης του 1936, της Καισαριανής του 1944 φτάνοντας μέχρι την Πρωτομαγιά του σήμερα!

Φέτος η 1η Μάη μας βρίσκει μπλεγμένους στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με επίκεντρο την Ουκρανία, έναν πόλεμο στον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, «μερίμνησε» να μας μπλέξει, τοποθετώντας τη χώρα μας στην πρώτη γραμμή του ΝΑΤΟικού στρατοπέδου, παρέχοντας στην Ουκρανία στρατιωτικό υλικό, υποδομές και βάσεις στο ΝΑΤΟ για τη μετακίνηση εξοπλισμού προς Βορρά, ενώ πρόσφατα αποφασίστηκε και η συμμετοχή ελληνικού στρατιωτικού σώματος σε ΝΑΤΟικό σχηματισμό που παραμένει σε επιφυλακή για την όποια ανάγκη ανάμιξης. Όχι μόνο ξοδεύουμε σαν χώρα το 2% του ΑΕΠ συν έκτακτα έξοδα κάθε χρόνο, που αθροιστικά ξεπερνούν τα 6 δις κατά έτος για ΝΑΤΟικές «υποχρεώσεις», κονδύλια που λείπουν για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών (νοσοκομεία, σχολεία, αστικές συγκοινωνίες, επιδόματα), αλλά η συμμετοχή μας στον πόλεμο με οποιοδήποτε τρόπο, αντικειμενικά μας βάζει σε περιπέτειες και κινδύνους, αφού αυτομάτως μπαίνουμε στη «μαύρη λίστα» του αντιπάλου!

Η ακρίβεια συνεχίζει να τσακίζει κόκαλα. Θυμόμαστε καλά πως το κύμα ανατιμήσεων προϋπήρχε του πολέμου και πως αυτός επιδείνωσε την κατάσταση. Δεν ξεχνάμε πως ήδη από τον περασμένο Νοέμβρη, η ίδια η Κομισιόν σημείωνε πως οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και των καυσίμων δεν επρόκειτο να σταματήσουν πριν από φέτος την άνοιξη, αλλά ότι και μετά «δεν αναμένεται να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα»! Δε θα δεχτούμε να κερδοφορούν εις βάρος μας οι διάφοροι μεγαλοκαρχαρίες και ενεργειακοί επιχειρηματικοί κολοσσοί. Η αύξηση του κατώτατου μισθού που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και ανέρχεται σε περίπου 50 ευρώ καθαρού μισθού, δεν μπορεί επ’ ουδενί να υπερκαλύψει το σύνολο των αυξήσεων των τιμών. Είναι αύξηση-κοροϊδία αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τις αυξήσεις που παρουσιάζουν στα κέρδη τους οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Άλλωστε, η αύξηση αυτή επηρεάζει μόνο ένα μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας. Τι θα γίνει με το σύνολο των εργαζομένων που δε θα δει αύξηση στο μισθό του; Πώς θα καλύψουν τις αυξήσεις των τιμών; Στον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών παρατηρείται υψηλός ρυθμός ανάπτυξης με επενδύσεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων που αυξάνουν τα κέρδη τους. Αυξήσεις στους μισθούς μας τώρα! Τα κέρδη αυτά είναι αποτέλεσμα της δικής μας δουλειάς!

Δεν ξεχνάμε την 1η Μάη του 1886 στο Σικάγο και τους εργαζόμενους που έδωσαν τη ζωή τους για την κατοχύρωση του 8ωρου! Σήμερα, το 8ωρο βρίσκεται, με κυβερνητική ευθύνη και για χάρη των αφεντικών μας, στο εκτελεστικό απόσπασμα. Ο νόμος Χατζηδάκη που καταργεί επί της ουσίας το 8ωρο, μπορεί να ψηφίστηκε πέρυσι, αλλά η μαζική καταδική από συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργαζόμενους έχει αποτρέψει την εφαρμογή της κατάργησης του 8ωρου. Συνεχίζουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Όπως το 1886 ήταν ώριμο αίτημα η εφαρμογή του 8ωρου, σήμερα που ο κλάδος της πληροφορικής συμβάλει στην άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας, είναι ώριμο, δίκαιο, πραγματοποιήσιμο να δουλεύουμε ακόμα λιγότερες ώρες, ενώ παράλληλα να εξασφαλίσουμε άνοδο στο μισθό μας. Είναι υπόθεση κάθε εργαζόμενου και κάθε σωματείου!

Τη φετινή 1η Μάη, έχουμε καθήκον να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, συνεχίζοντας τον αγώνα των προηγούμενων γενεών εργαζομένων και διεκδικώντας έναν κόσμο που θα καλύπτει τις ανάγκες μας. Δυναμώνουμε τον αγώνα για:

– Να μείνει η χώρα μας μακριά από τον πόλεμο. Καμία ανάμιξη με κανένα πρόσχημα και δικαιολογία. Καμία αποστολή στρατιωτικού υλικού, καμιά παροχή υποδομών και βάσεων σε κανένα ιμπεριαλιστικό σχηματισμό, καμιά συμμετοχή στρατιωτικού σώματος εκτός συνόρων. Να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας.

– Αυξήσεις στους μισθούς μας που να υπερβαίνουν το σύνολο των ανατιμήσεων, με υπογραφή συλλογικών συμβάσεων που να τις κατοχυρώνουν.

– Μείωση στο ωράριο εργασίας. 7ωρο-5ήμερο-35ωρο. Καμία σκέψη για εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη.

– Να καταργηθεί ο ΦΠΑ από τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, να καταργηθεί κάθε φόρος σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, βενζίνη, πετρέλαιο, να μειωθούν τα τιμολόγια! Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, επιδότηση ενοικίου για τους εργαζόμενους.

– Να μη μονιμοποιηθεί η τηλεργασία. Να πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου και μόνο για όσο διαρκεί η πανδημία, όχι στην υποχρεωτικότητα, ο εξοπλισμός (pc, ακουστικά, σύνδεση στο δίκτυο, κατάλληλη καρέκλα) να παρέχεται από την εταιρεία, με πλήρη αποζημίωση του λειτουργικού κόστους (ρεύμα, θέρμανση, ψύξη) και καμία απασχόληση πέραν του ωραρίου.