Σ.Ε.ΤΗ.Π. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
 • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
 • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Σ.Ε.ΤΗ.Π. ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Καταγγελία για τις απολύσεις στην Intrasoft International στη Θεσσαλονίκη

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το Δ.Σ του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής καταγγέλλει τις απολύσεις των δύο συναδέλφων από την εταιρία Intrasoft που έγιναν το πρωί της Πέμπτης, 1η Ιούνη 2017 ο ένας εκ των δυο μάλιστα πατέρας 3 ανήλικων παιδιών.

Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι το προηγούμενο διάστημα είχαν δείξει αγωνιστική στάση, είχαν οργανωθεί στο σωματείο μας και στο επιχειρησιακό σωματείο, διεκδικούσαν αυξήσεις στον μισθούς, να φεύγουν στην ώρα τους, ενημέρωσαν το κλαδικό σωματείο για την πρόθεση της εταιρείας να τοποθετήσει παράνομα κάμερες στους χώρους εργασίας κ.α.

Η διοίκηση της εταιρίας επέλεξε με αυτό τον τρόπο να προσπαθήσει να βάλει φρένο στις διεκδικήσεις των εργαζομένων για τις σύγχρονες ανάγκες μας, όπως είναι οι ανθρώπινοι ρυθμοί δουλειάς, οι σύγχρονοι μισθοί, οι συλλογικές συμβάσεις, το σταμάτημα της εντατικοποίησης και της ατελείωτης τρεχάλας πίσω από τα deadlines κ.α. Ιδιαίτερα τώρα, που τις μέρες αυτές προετοιμάζονται οι εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου των εργαζομένων στον όμιλο Intracom, η εργοδοσία θέλει να τρομοκρατήσει και να αποτρέψει τους εργαζόμενους από το να συμμετέχουν στις εκλογές του επιχειρησιακού τους σωματείου.

Οι ισχυρισμοί της εργοδοσίας ότι οι συνάδελφοι δεν είχαν καλά αποτελέσματα στην αξιολόγηση που κάνει η διοίκηση δεν πείθουν κανέναν, απεναντίας εκθέτουν την διοίκηση και το ρόλο της «αξιολόγησης» των εργαζομένων, που αποδεικνύεται ότι αξιοποιείται ως ένα εργαλείο για να φέρνουν τους εργαζόμενους στα μέτρα τους, να πιέζουν για εντατικοποίηση και υπερωρίες, και να κάνουν απολύσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στον όμιλο επιχειρείται κάτι τέτοιο. Πρόσφατα στην ΙΝΤΜΑΙΝΤ είχε ξανακάνει παρόμοιες τρομοκρατικές απολύσεις και αναγκάστηκε να τις ανακαλέσει κάτω από τις διαμαρτυρίες και την απεργιακή κινητοποίηση των υπολοίπων συναδέλφων. Όπως τότε έτσι και τώρα θα μας βρουν μπροστά τους. Ενωμένοι και οργανωμένοι έχουμε τη δύναμη να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Ηδη έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας για αύριο από 10:00-13:00

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Τα απανωτά αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίζουν η μία κυβέρνηση μετά την άλλη δεν οδηγούν στο ξέφωτο τους εργαζόμενους. Έχουμε πείρα από την καπιταλιστική ανάπτυξη που μας υπόσχονται. Οι εταιρίες παίρνουν καινούργια project, αναπτύσσονται, πλουτίζουν, αλλά αυτά συνοδεύονται από εντατικοποίηση, στρες, ασφυκτικά deadlines και απολύσεις για τους εργαζόμενους.

Οι εργοδοσίες, οι κυβερνήσεις, παράλληλα με τα αντιλαϊκά μέτρα περνάνε και μέτρα ενάντια στην οργάνωση των εργαζομένων, ενάντια στα σωματεία, προσπαθώντας να προλάβουνε το κακό, να εμποδίσουν την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος. Το ΣΕΤΗΠ σε καλεί στον αντίθετο δρόμο: οργανώσου στο σωματείο σου, αγωνίσου μαζί μας για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας.

 

 

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΜΑΗ

E-mail Εκτύπωση PDF

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Κυβέρνηση και κουαρτέτο «κλείσανε» τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία και ετοιμάζουν να φέρουν τη «λυπητερή» στο λαό. Τα κύρια μέρη της συμφωνίας τους είναι:

 • Μαχαίρι στα κοινωνικά επιδόματα: Μείωση των επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών, θέρμανσης και θα καταργηθεί η έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες.
 • Καρατόμηση του αφορολόγητου
 • Κατάργηση της Κυριακής αργίας. Άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές για πέντε από τέσσερις μήνες και ένταξη της Αττικής στις τουριστικές περιοχές. Το μέτρο αυτό δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπαλλήλους. Είναι συνέχεια της προσπάθειας να γίνει η δουλειά μας λάστιχο όπως με τις συνεχόμενες υπερωρίες, τα ασφυκτικά deadline, τη δουλειά ή την εκπαίδευση απ’ το σπίτι. Ανοίγει το δρόμο για επέκταση του μέτρου και σε άλλους κλάδους, ανοίγει το δρόμο στο να θεωρείται η Κυριακή κανονική εργάσιμη μέρα και να πληρώνεται συνεπώς ως τέτοια, πράγμα που θα πλήξει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα.
 • Περικοπή των συντάξεων. Περικοπή της προσωπικής διαφοράς ως και 18% της σύνταξης! Έτσι επί της ουσίας πλήττονται όλες οι οικογένειες που έχουν κάποιο συνταξιούχο.
 • Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Διευκολύνεται η μαζική απόλυση εργαζομένωνμε την κατάργηση της υποχρεωτικής Υπουργικής Απόφασης για την έγκρισή τους.
 • Ιδιωτικοποιήσεις. Ήδη στην πόλη μας έχουν προχωρήσει σε λιμάνι, αεροδρόμιο, ΕΥΑΘ και ΕΛΒΟ, ενώ συνεχίζουν και με τη ΔΕΗ. Όπως επιβεβαιώνει και η πείρα για να είναι κερδοφόρες για τους επενδυτές θα τσακίσουν τα εργασιακά δικαιώματα, θα κάνουν πιο ακριβές και λιγότερο ποιοτικές τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο λαός.

Μέτρα και «αντίμετρα» υπέρ του κεφαλαίου

Δεν είναι όλοι ριγμένοι από αυτή τη συμφωνία. Οι μεγάλες επιχειρήσεις πανηγυρίζουν που βλέπουν τα αιτήματά τους να ικανοποιούνται για άλλη μια φορά. Όλα τα παραπάνω μέτρα είναι προϋπόθεση προκειμένου να δοθούν «επενδυτικά κίνητρα» στο κεφάλαιο. Η συμφωνία εξάλλου βάζει ως στόχο ένα «ελκυστικότερο επενδυτικό περιβάλλον» ενώ αναφέρεται συγκεκριμένα και στις τεχνολογίες πληροφορικής. 

Τα λεγόμενα «αντίμετρα» όχι μόνο δεν αντισταθμίζουν στο ελάχιστο τις νέες μεγάλες απώλειες για τα λαϊκά στρώματα, αλλά σε ένα μεγάλο μέρος είναι μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, όπως για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας των ομίλων και τα προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας.

Να δοθεί απεργιακή απάντηση στα μέτρα κυβέρνησης-κουαρτέτου

Κανείς δεν μπορεί να μείνει απαθής στη νέα επίθεση, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν τον αφορά. Η αναμονή, η διαρκής προσαρμογή των αναγκών μας προς τα κάτω, οι αυταπάτες ότι όλα αυτά είναι προσωρινά, η αίσθηση ότι «είμαι καλά γιατί αλλού είναι χειρότερα» έχουν όλα δοκιμαστεί. Δεν περιόρισαν την αντιλαϊκή επίθεση, απεναντίας με κάθε υποχώρηση των εργαζομένων τους ανοίγει η όρεξη, παίρνουν αέρα. Είναι ώρα να δοκιμάσουμε τη δύναμή μας, δεν υπάρχουν σωτήρες για τους εργαζόμενους. Οι επιχειρηματίες και τα κόμματά τους που κάνουν κουμάντο δεν έχουν συμφέρον να υπερασπιστούνε τα εργατικά, λαϊκά δικαιώματα.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

 ΣΤΙΣ 17 ΜΑΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10πμ Άγαλμα Βενιζέλου

 

Απόφαση συνέλευσης εργαζόμενων στην VODAFONE στο κτήριο Φοίνικα Θεσσαλονίκη

E-mail Εκτύπωση PDF

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι στη Vodafone,

Τα τελευταία χρόνια, εμείς οι εργαζόμενοι, παρακολουθούμε τους όρους διαβίωσης και εργασίας  να χειροτερεύουν ολοένα και περισσότερο. Η μία αντιλαϊκή κυβέρνηση διαδέχεται την άλλη και μαζί με τα μονοπώλια και την ΕΕ φέρνουν μέτρα επώδυνα για μας και τις οικογένειές μας.

Για ακόμη μια φορά μπροστά μας  έχουμε ένα πακέτο με αντιλαϊκά μέτρα:

 • Μαχαίρι στα κοινωνικά επιδόματα: Μείωση των επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών, θέρμανσης και θα καταργηθεί η έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες.
 • Καρατόμηση του αφορολόγητου
 • Κατάργηση της Κυριακής αργίας.. Το μέτρο αυτό δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπαλλήλους. Ανοίγει το δρόμο για επέκταση του μέτρου και σε άλλους κλάδους, ανοίγει το δρόμο στο να θεωρείται η Κυριακή κανονική εργάσιμη μέρα και να πληρώνεται συνεπώς ως τέτοια, πράγμα που θα πλήξει ιδιαίτερα εμάς τους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα.
 • Περικοπή των συντάξεων. Περικοπή της προσωπικής διαφοράς ως και 18% της σύνταξης! Έτσι επί της ουσίας πλήττονται όλες οι οικογένειες που έχουν κάποιο συνταξιούχο.
 • Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Διευκολύνεται η μαζική απόλυση εργαζομένων με την κατάργηση της υποχρεωτικής Υπουργικής Απόφασης για την έγκρισή τους.
 • Ιδιωτικοποιήσεις. Ήδη στην πόλη μας έχουν προχωρήσει σε λιμάνι, αεροδρόμιο, ΕΥΑΘ και ΕΛΒΟ, ενώ συνεχίζουν και με τη ΔΕΗ. Όπως επιβεβαιώνει και η πείρα για να είναι κερδοφόρες για τους επενδυτές θα τσακίσουν τα εργασιακά δικαιώματα, θα κάνουν πιο ακριβές και λιγότερο ποιοτικές τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο λαός.

Με αφορμή την εξέλιξη με τη μείωση των διαλειμμάτων σε μία μεγάλη μερίδα των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα προχωρήσαμε εχτές σε μία πετυχημένη 4ωρη στάση εργασίας και επιτόπου  συνέλευση  ώστε να αποφασίσουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι , μαζικά και οργανωμένα, για το ποια πρέπει να είναι η στάση μας απέναντι σε αυτή τη νέα επίθεση που ήρθε σε συνέχεια όλης της προηγούμενης.

Τα συμπεράσματα που βγάλαμε:

ü  Η μείωση του διαλείμματος ήταν  η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αφού  η καθημερινότητα μας  στην δουλειά είναι μόνιμα στην πρέσα. Η εντατικοποίηση έχει βαρέσει κόκκινο με τις συνέπειές της να επηρεάζουν το σύνολο της ζωής μας.

ü  Ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε στην πράξη τον φόβο μας είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι όταν είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας η εργοδοσία φοβάται περισσότερο από εμάς.

ü  Οι αγώνες μας έχουν αποτέλεσμα, γιατί διαφορετικά δεν θα έτρεχαν να μας πουν ότι δεν επιθυμούν να χαραμίζουμε το διάλλειμά μας για εκκρεμότητες. Αλλά ας μας απαντήσουν τότε, γιατί όταν βγαίνουμε not ready για να κάνουμε αιτήματα μετά από κάποια κλήση μας ρωτάνε αν είμαστε διάλειμμα? Γιατί ενώ υπάρχει ένα ποσοστό τυπικό για το divert μόνιμα μας φωνάζουν να το βγάλουμε?

ü  Όσες υποχωρήσεις και να κάνουμε, όσες θυσίες και να υποστούμε για να διαφυλάξουμε την δουλειά μας, ποτέ δεν θα είναι οι τελευταίες και ποτέ δεν θα είναι αρκετές. Γιατί η Vodafone και η κάθε Vodafone μπροστά στην μεγιστοποίηση των κερδών της δεν υπολογίζει κανέναν άνθρωπο, κανένα εργασιακό δικαίωμα!

Πήραμε το παράδειγμα από τις συγκεντρώσεις  που κάνανε οι συνάδελφοί μας στα κτήρια της Αθήνας, το θάρρος από την απόφαση που πήρε το κλαδικό μας σωματείο, το ΣΕΤΗΠ, για την στήριξη της στάσης, συζητήσαμε, διαμορφώσαμε αιτήματα  και καταλήξαμε στην παρακάτω Απόφαση.

 

Ø  Υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης εργασίας που θα ανακτά και θα καλύπτει τις απώλειες που έχουμε, με πλήρες και σταθερό ωράριο για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς κανένα διαχωρισμό μεταξύ των εργαζομένων, κατάργηση της επινοικίασης της εργασίας. Σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μισθό που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας.  Το κυνήγι των  bonus παραγωγής και των διαγωνισμών που βγάζει η εταιρία δεν αρκούν ούτε καν για να τις μπαλώσουμε και βέβαια καθότι αυτά αλλάζουν κάθε λίγο και λιγάκι δεν μπορούμε να υπολογίζουμε σε αυτά.

Ø  Καμία μείωση του διαλείμματος – 60 λεπτά για όλους στο 8ωρο. Είναι η φύση της δουλειάς μας τέτοια που πρέπει να προβλέπεται  επιπλέον χρόνος όχι απλά για ψυχική ξεκούραση αλλά και για σωματικές ασκήσεις. Τα επίσημα στατιστικά κρατικών φορέων ομολογούν ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας υποφέρουν από μυοσκελετικά προβλήματα.

Ø  Να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις. Η υποστελέχωση  και η ανάθεση τμημάτων σε εργολαβίες είναι που επηρεάζει αρνητικά την «άριστη εξυπηρέτηση» των συνδρομητών και όχι το 10 λεπτά από το διάλειμμά μας. Η λύση για λιγότερες αναμονές είναι συστήματα που δεν θα υπολειτουργούν και περισσότεροι εργαζόμενοι να εξυπηρετούν.

Ø  Καμία αλλαγή και παρέμβαση στις εργασιακές - συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Ø  Συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που να ανταποκρίνονται στην φύση της εργασίας μας. Να δοθούν άμεσα καινούρια ακουστικά σε όλους τους συναδέλφους. Είναι απαράδεκτο είτε να τα αγοράζουμε είτε να έχουμε κοινά ακουστικά και όταν αρρωσταίνει ένας συνάδελφος να αρρωσταίνουμε όλοι.

Ø  Καμία βλαπτική μεταβολή της σύμβασης μας και κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Ø  Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 17 Μάη

 • ØΚλιμακώνουμε την πάλη μας με νέες συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς και στάσεις εργασίας όποτε και αν χρειαστεί.

Συνέλευση Εργαζόμενων στηνVODAFONE στο κτήριο του Φοίνικα στη Θεσσαλονίκη

 

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

E-mail Εκτύπωση PDF

Μετά το πετυχημένο περσινό 1ο Εργατικό Τουρνουά Ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη , συνεχίζουμε και φέτος. Για φέτος το τουρνουά του ΠΑΜΕ έχει σύνθημα «Για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά».
Το εργατικό τουρνουά επιδιώκουμε να καθιερωθεί και να αποτελέσει θεσμό και διέξοδο από τα καθημερινά προβλήματα, για πολλούς νέους εργαζόμενους και άνεργους που δε μπορούν να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο τους χρόνο και να ενασχοληθούν με τον αθλητισμό δωρεάν. Επιπλέον μέσα και από αυτή την πρωτοβουλία θέλουμε να προβάλλουμε την ξεκάθαρη θέση του ΠΑΜΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και κάθε μορφή εξάρτησης.
Με τη διεξαγωγή αυτού του τουρνουά αναδεικνύουμε επίσης το δικαίωμα, την ανάγκη στον αθλητισμό κι ότι αυτό δεν μπορεί να εξαρτάται απ’ την τσέπη μας. Υπάρχει ανάγκη σήμερα από σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις όπου οργανωμένα θα έχουν όλοι πρόσβαση δωρεάν.
Σε αυτό το τουρνουά παίζουμε χωρίς ΠΑΕ και στημένα παιχνίδια κόντρα στην σαπίλα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, του κέρδους και των αναβολικών. Προβάλλοντας την ανωτερότητα της ταξικής αλληλεγγύης και της συλλογικής δράσης.
Το ΠΑΜΕ καλεί τα Συνδικάτα, τις Σωματειακές Επιτροπές, τον κάθε εργαζόμενο και άνεργο, να φτιάξει τώρα ομάδα. Να γίνει δική τους υπόθεση σε κάθε τόπο δουλειάς και σπουδών. Να γεμίσουν οι χώροι με το κάλεσμα και την αφίσα για το Εργατικό Τουρνουά ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ. Οι συμμετοχές στο τουρνουά θα γίνονται μέχρι το Κυριακή 21 Μαίου , μέρα που θα γίνει και εκδήλωση- κλήρωση στις 19:00 στο ΕΚΘ.
Καλό αγώνα και καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες.

Για δηλώσεις συμμετοχής:
· Τηλέφωνα: 2310 252915, 6972972459, 6944174741
· E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟ ΕΔΩ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟ ΕΚΕΙ…ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

E-mail Εκτύπωση PDF

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε ένα ακόμα επεισόδιο από το καλοστημένο σίριαλ της «διαπραγμάτευσης» συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς». Αυτή την φορά για το κλείσιμο της 2ηςαξιολόγησης. Ένα σίριαλ που όχι μόνο είναι μακριά από τις ανάγκες και τα συμφέρονται των εργαζομένων, αλλά έχει να κάνει ακριβώς με το πώς τα δικαιώματά μας θα συνεχίζουν να κατακρεουργούνται στο όνομα της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων ομίλων.

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα στην πλειοψηφία των εταιρειών του κλάδου «περνάμε» μία άλλη αξιολόγηση. Την αξιολόγηση που κρίνει το κατά πόσο ανταπεξήλθαμε στις απαιτήσεις και τους στόχους που μας είχε βάλει η εργοδοσία.

Θα ρωτήσει κανείς «μα καλά πως συνδέονται αυτά τα δύο;».

Μα και οι δύο αυτές εφαρμογές της, κατά τα άλλα θετικής στο άκουσμα, αξιολόγησης πραγματοποιούνται από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργοδοτών ανεξαρτήτου αποτελέσματος! Γι’ αυτό καταρχήν οι εργαζόμενοι δεν έχουμε κανένα λόγο να τις θεωρούμε δικές μας, εργαλείο και όπλο στα χέρια μας για να καλυτερεύσουμε τις συνθήκες εργασίας και ζωής μας.

Η αξιολόγηση είναι εργαλείο στα χέρια της εργοδοσίας

Ακριβώς όπως η αξιολόγηση της συγκυβέρνησης έχει να κάνει με το πόσα περισσότερα δικαιώματα μας θα κοπούν, με το πως θα φορτωθούν ακόμα μεγαλύτερα βάρη στις πλάτες μας, έτσι και οι αξιολογήσεις στο χώρο δουλειάς έχουν να κάνουν με το πως θα μας βάλουν στο καλούπι των «αξιών» της κάθε εταιρείας, πως θα μας κάνουν να σκύβουμε το κεφάλι, να δεχόμαστε οτιδήποτε η εργοδοσία το θεωρεί ανάγκη και στόχο.

Υπάρχει εργαζόμενος στον κλάδο από τον όμιλο ΟΤΕ, όλους τους παρόχους, τις εταιρείες πληροφορικής μέχρι το πιο μικρό τηλεφωνικό κέντρο που δεν έχει ακούσει έννοιες όπως «engaged», «accountable», «committed», «motivated», «challenging» και άλλα τέτοια «corporate» …

Το νόημα τους; Πολύ συγκεκριμένο: πώς θα δουλέψουμε παραπάνω χωρίς να διεκδικούμε, πώς θα πληρωνόμαστε λιγότερο, πώς θα ενταθεί ο μεταξύ μας ανταγωνισμός, σε τελική ανάλυση, πώς χωρίς πολλά πολλά θα κοιμόμαστε και θα ξυπνάμε με τις αξίες του κάθε ομίλου υποταγμένοι στο κυνήγι του ανταγωνισμού ενώ παράλληλα οι δικές μας ζωές θα χειροτερεύουν.

Παράλληλα, οι αξιολογήσεις χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν από την εταιρεία όταν θέλει είτε να διασπάσει την ενότητα των εργαζομένων (δίνοντας bonus ή προνόμια στους «καλούς») είτε να ξεφορτωθεί εργαζόμενους που της «χαλάνε τα νούμερα» (βλ. απολύσεις Unify, Wind, Vodafone και ο κατάλογος δε έχει τελειωμό…). Και σα να μην έφτανε αυτό, με την «αυτοαξιολόγηση» ή την αξιολόγηση συναδέλφων μας, προσπαθούν να μας κάνουν και συνένοχους στα εγκλήματά τους…

Η οργάνωση είναι όπλο στα δικά μας χέρια

Και πάλι θα πει κάποιος «και τι να κάνουμε, αφού είναι υποχρεωτικό και μπορεί να πάρω και κάτι παραπάνω αν είμαι καλός».

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε

Η ατομική λύση δεν είναι λύση. Δεν είναι λύση η αποδοχή της αντεργατικής επίθεσης, της εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας. Οι εργοδότες στην καλύτερη θα μας πετούν ψίχουλα, ελάχιστα σε σχέση με την εργασία μας, τον πλούτο που παράγουμε. Ψίχουλα με τα όποια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλυτερεύσει η ζωή η δική μας και των οικογενειών μας.

Από την άλλη, και αυτό είναι κάτι που οι εργαζόμενοι στον κλάδο το γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, η εξέλιξη των τεχνολογιών και της επιστήμης είναι τεράστια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιωθεί άμεσα η ζωή μας, η καθημερινότητά μας. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να χρησιμοποιείται με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες και όχι του εκάστοτε ομίλου. Οφείλουμε λοιπόν σήμερα να απαιτήσουμε με βάση τα όσα παράγουμε! Ο δρόμος είναι η οργάνωση στο σωματείο μας, το ΣΕΤΗΠ, κοινή στάση και πάλη απέναντι στις αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε όλοι μας, αγώνας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας!

 Οργάνωση και αγώνας σε επίπεδο εταιρίας, κλάδου και συντονισμός με όλους τους εργαζόμενους με περιεχόμενο που να θίγει τα συμφέροντα τους, βάζοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες μας, κόντρα στις λογικές για ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία που μας βάζουν καθημερινά.

Οργάνωση στο επιχειρησιακό σωματείο, στο κλαδικό σωματείο το ΣΕΤΗΠ, συντονισμός με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Αγώνας που να αντιπαλεύει ενιαία εργοδότη-κεφάλαιο-κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ για να έχουμε αποτελέσματα.

Όσο νωρίτερα συνειδητοποιήσουμε πως τα δικά μας συμφέροντα και οι ανάγκες μας είναι ασυμβίβαστα με αυτά των μονοπωλίων, των εργοδοτών μας, τόσο καλύτερα θα σχεδιάσουμε την πάλη μας για τη διεκδίκησή τους, τόσο πιο έτοιμοι θα γίνουμε για την οριστική ανατροπή αυτών που λυμαίνονται τα αποτελέσματα της εργασίας μας.

ΔΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ!

ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΕΤΗΠ! ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΜΕ ΕΣΤΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ!

ΑΥΤΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΕΜΕΙΣ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ & ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ!