Σ.Ε.ΤΗ.Π. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
 • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
 • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Σ.Ε.ΤΗ.Π. ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διήμερο Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων

E-mail Εκτύπωση PDF

Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών

για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά!

 

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

στο Νατοϊκό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης

24 ΙΟΥΝΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 1 μ.μ πλ. Αριστοτέλους

 

Από την Ουκρανία, τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και το Αιγαίο ως την Ανατολική Μεσόγειο, την Εγγύς και Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ο αέρας μυρίζει μπαρούτι. Ο πόλεμος στη Συρία, στον οποίο μπλέκονται ισχυρές καπιταλιστικές δυνάμεις, συνεχίζεται. Στα Βαλκάνια ανάβουν νέες φωτιές. Οι ιμπεριαλιστές ξαναμοιράζουν τη γη με των λαών το αίμα. Γι’ αυτό καλλιεργούν τις εθνικιστικές και θρησκευτικές έχθρες ανάμεσα στους λαούς. Στα Βαλκάνια έχουμε ζήσει την εμπειρία του αιματηρού και καταστροφικού διαμελισμού κρατών με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την αλλαγή των συνόρων.

 

Στους ανταγωνισμούς εμπλέκονται ισχυρές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία αλλά και κυβερνήσεις άλλων χωρών με στόχο το μοίρασμα των πετρελαίων, του φυσικού αερίου, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και αγωγών, των αγορών, σε όφελος των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων τους.

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει αμείωτα την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, εμπλέκοντας ακόμη περισσότερο τη χώρα μας στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων. Μπλέκει τη χώρα και το λαό μας σε επικίνδυνα παιχνίδια, ενισχύει τη στρατιωτική συμμαχία της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και τους πολεμικούς σχεδιασμούς στην περιοχή με βάση τα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ στα Βαλκάνια.

 

Δίνει 4 δισ. κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ, το υψηλότερο ποσοστό ευρωπαϊκής χώρας τη στιγμή που τσακίζει τους μισθούς, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, που κόβει το επίδομα ανεργίας και το ρεύμα σε φτωχά σπίτια. Δίνει το 2% του ΑΕΠ όσο ακριβώς είναι οι αιματηρές περικοπές που συμφώνησε με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

 

Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

 

Η κυβέρνηση συμμετέχει δραστήρια στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, λαμβάνοντας μέρος σε 13 ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο. Δίνει βάσεις, αεροδρόμια και λιμάνια, «γη και ύδωρ» στους φονιάδες των λαών. Την ίδια στιγμή στο Αιγαίο έχει συγκεντρωθεί πρωτοφανής όγκος πολεμικών πλοίων και φονικών μηχανών κάθε είδους. Από τη Σούδα φεύγουν οι πύραυλοι που βομβαρδίζουν τις άλλες χώρες. Ήταν το ορμητήριο για τους 56 πυραύλους «Τόμαχοκ» που σφυροκόπησαν τη Συρία και ως σήμερα αποτελεί κέντρο πολεμικών επιχειρήσεων. Αντίστοιχα, το Νατοϊκό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη αποτελεί κέντρο ταχείας Αντιδράσεως του ΝΑΤΟ, έχει αναβαθμιστεί σε «Στρατηγείο Υψηλής Ετοιμότητας».

 

68 χρόνια ΝΑΤΟ, χούντες-πόλεμοι-τρομοκρατία!

 

Όπου πηγαίνει το ΝΑΤΟ σπέρνει το θάνατο και την καταστροφή. Βάζει τους λαούς τον ένα ενάντια στον άλλο. Είναι η δολοφονική μηχανή των ιμπεριαλιστών, δεν αναγνωρίζει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα. Η ιστορία του είναι γεμάτη πολέμους, χούντες και τρομοκρατία των λαών.

 

Το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας για τη χώρα μας όπως αναφέρουν οι κάθε είδους κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως πρόσημου. Το βλέπουμε από την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, από τις τωρινές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ. Οι συνεχείς και αυξημένες παραβιάσεις που καταγράφονται στο Αιγαίο, έχουν την πλήρη κάλυψη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

 

Δε θα ματώνουμε για τα κέρδη τους, δεν θα γίνουμε κρέας στα κανόνια τους!

Εμείς δεν πολεμάμε στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία!

 

 

Αγωνιζόμαστε και διαδηλώνουμε έξω από το Νατοϊκό στρατηγείο για:

 

 • Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Άμεση απεμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις επιχειρήσεις, έξω από τα σύνορα.

 • Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.

 • Καμιά συμμετοχή σε στρατιωτικοπολιτική συμμαχία των καπιταλιστών.

 • Πάλη ενάντια στην αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.

 • Πάλη ενάντια στην περιστολή συνδικαλιστικών και άλλων ελευθεριών.

 • Λέμε όχι στις πολεμικές δαπάνες των ΝΑΤΟικών πολεμικών σχεδιασμών. Διεκδικούμε δαπάνες για κάλυψη των αναγκών της εργατικής, λαϊκής οικογένειας.

 • Αγώνας ενάντια στον εθνικισμό, το ρατσισμό, το σωβινισμό.

 • Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στους μετανάστες, αλληλεγγύη σε όλους τους λαούς.

 

Οι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον με τους εκμεταλλευτές τους,

ούτε στην ειρήνη ούτε στους πολέμους τους.

Υψώνουμε τη σημαία των συμφερόντων της εργατικής τάξης!

 

Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με την εργατική τάξη άλλων χωρών, με τους άλλους λαούς. Αντίθετα, μας ενώνει το κοινό συμφέρον της πάλης για μία ζωή χωρίς εκμετάλλευση και φτώχεια, χωρίς αφεντικά, με τους λαούς να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν. Αυτή είναι η ζωή που μας ανήκει!

 

Αλληλεγγύη το όπλο των λαών

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΠΙΣΩ Η ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΜΑΣ

E-mail Εκτύπωση PDF

Συνάδελφοι ανα δημοσιεύουμε την ανακοινωση του ΣΕΤΗΠ Αθηνας

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον συνάδελφο και στηρίζουμε τις κοινητοποιήσεις των εργαζομένων στην European Dynamics.  Ακολουθεί η ανακοινωση:

 

"ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΠΙΣΩ Η ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΜΑΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

 

Την Παρασκευή 16/6 η εργοδοσία της European Dynamics χωρίς καμιά πρότερη σύσταση ή ειδοποίηση κάλεσε τον συνάδελφο μέλος του ΣΕΤΗΠ να υπογράψει την απόλυση του για λόγους «απόδοσης» χωρίς καμία περαιτέρω εξήγηση και εντός 10 λεπτών να έχει αποχωρήσει από την εταιρεία! Αξία έχει να αναφερθεί ότι όλη η ομάδα του και οι συνάδελφοι που συνεργάζεται μέχρι και οι υπεύθυνοι του έμειναν άναυδοι καθώς δεν είχε ειδοποιηθεί κανείς! Τόση ήταν η αγωνία τους και ο φόβος τους μη μαθευτεί η απόλυση που έκοψαν το Internet ακαριαία ώστε να μη μπορεί να ειδοποιήσει τους συναδέλφους!

Ο συνάδελφος προφανώς δεν υπέγραψε το χαρτί της απόλυσης που ήταν ξεκάθαρα παράνομη και εκδικητική για τη συνδικαλιστική του δράση και αμέσως επικοινώνησε με το κλαδικό μας σωματείο ενώ ταυτόχρονα  ενημέρωσε τους υπόλοιπους εργαζομένους στο χώρο για την συνδικαλιστική και τρομοκρατική απόλυση αλλά και τα ψέματα της εργοδοσίας. Σύντομα έφτασε στο χώρο μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΗΠ  και  η εργοδοσία με τα τσιράκια της άρχισαν ένα θέατρο «του παραλόγου». Δε δίστασαν να προβούν σε προπηλακισμούς, θεατρινισμούς με δήθεν καρδιακά επεισόδια. Σύντομα όμως άρχισαν να αποκαλύπτουν το πραγματικό λόγο της απόλυσης με φράσεις όπως «οι συνδικαλιστές έχετε καταστρέψει τη χώρα», «εδώ μέσα δεν υπήρχε ποτέ συνδικαλισμός – καταλύετε την  εργασιακή ειρήνη», «εγώ εδώ κάνω ότι θέλω» και πολλά άλλα ενώ έφτασαν να αρνηθούν τις 9+ ωρες εργασίας και να ισχυριστούν ότι όλοι δουλεύουν 8ωρο(!!!). Το show επιπέδου Κούγια δεν έπεισε κανέναν, δυστυχώς για την εργοδοσία πολλοί συνάδελφοι γέμισαν τις σκάλες του 1οορόφου υπερασπίζοντας τον συνάδελφο και γινόμενοι μάρτυρες όλων των θεατρινισμών της εταιρείας που αφού δεν έπεισε κανέναν κάλεσε την αστυνομία για να τρομοκρατήσει.

Καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στο χώρο  αλλά και συνάδελφοι από ολο τον κλάδο στην Αθήνα έφταναν έξω από την εταιρεία δυναμώνοντας τη διαμαρτυρία και δείχνοντας την αλληλεγγύη τους, το αισχρό ψέμα της εργοδοσίας μεταμορφώθηκε από μια γενικόλογη δικαιολογία για απόδοση – μετά από 4 ώρες - σε μια πρωτάκουστη ανακοίνωση για τεχνικό λάθος που κόστισε στην εταιρία πρόστιμο(!!!), αργότερα μετατράπηκε σε απόλυση λόγω αξιολόγησης, κινήσεις που μονό νευρά και περισσότερη αγανάκτηση μπορούσαν να προκαλέσουν στους συναδέλφους του.

Δεν ήταν τυχαία η χρονική στιγμή της απόλυσης.  Ήταν η τελευταία μέρα των αρχαιρεσιών του συνδικάτου μας, που μαζικά συνάδελφοι από όλο τον κλάδο, από 10δες εταιρείες πληροφορικής και την European dynamics επέλεξαν τον δρόμο της οργάνωσης, της συσπείρωσης, την πάλης ενάντια στις απολύσεις, τις απλήρωτες υπερωρίες, τα «διευρυμένα» ωράρια, την εντατικοποίηση.

Όλα αυτά δηλαδή που αποτελούν προϋποθέσεις για αυτό που Κυβέρνηση-ΕΕ-Εργοδοσία επιδιώκουν, την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Την κερδοφορία τους που πατάει πάνω στο παραπέρα «ξεζούμισμα» των εργαζομένων. Μας θέλουν να δουλεύουμε χωρίς δικαιώματα και χωρίς βεβαίως να κουνιέται φύλλο! Για αυτό παίρνουν και τα μέτρα τους με το χτύπημα των συνδικαλιστικών και εργατικών ελευθεριών, με την στόχευση πρωτοπόρων εργαζομένων.

Ενοχλούσε η στάση του συναδέλφου, που πάλευε για την οργάνωση στο σωματείο, που είχε ξεκαθαρίσει ότι δε θα εργαζόταν πέραν του ωραρίου του και επιπρόσθετες ημέρες αμισθί για την επίτευξη του στόχου. Ενοχλούσε η αγωνιστική στάση που κρατούσε, η συμμετοχή του σε κάθε απεργία και κινητοποίηση του κλάδου, το ότι είναι υποψήφιος με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ότι δεν πτοήθηκε από την πίεση που του είχε ασκηθεί. Ενοχλούσε ότι το τελευταίο διάστημα δεκάδες συνάδελφοι οργανώθηκαν στο σωματείο τους, ενημερωνόντουσαν σταθερά για τη δράση του, δυνάμωνε η φωνή του ΣΕΤΗΠ μέσα στο χώρο της EuropeanDynamics. Τους πονούσε η σύσταση σωματειακής επιτροπής του ΣΕΤΗΠ στην εταιρεία, ότι γινόταν προσπάθεια να σπάσει ο φόβος των εργαζομένων και η διάθεση οργανωμένα να διεκδικήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Ξέρουν τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα και τη φοβούνται!  Μέχρι και ρουφιάνους στέλναν  να παρακολουθήσουν τους εργαζομένους που συμμετείχαν στις συσκέψεις της σωματειακής επιτροπής.

 

ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΠΙΣΩ Η ΑΠΟΛΥΣΗ – Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Για άλλη μια φορά οι επιχειρήσεις του κλάδου, μεγάλες ή μικρές, δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Μας θέλουν υποταγμένους, φοβισμένους, άβουλους και ανοργάνωτους. Να δεχόμαστε κάθε χτύπημα στα δικαιώματά μας χωρίς αντίδραση, να εργαζόμαστε σε συνθήκες κάτεργου για μισθό χαρτζιλίκι, με αβέβαιο μέλλον και χωρίς ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Να δουλεύουμε και να ζούμε με σκυμμένο το κεφάλι, ζητιανεύοντας για ψίχουλα και χωρίς αξιοπρέπεια.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ EUROPEANDYNAMICS

ΣΤΙΣ ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΔΕΝ ΠΙΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ

Δε δεχόμαστε το μέλλον που σχεδιάζουν για εμάς. Παραμένουμε αταλάντευτοι στον δρόμο του αγώνα, χωρίς να μας πτοούν απειλές, τρομοκρατίες και απολύσεις.

Το σωματείο μας βγήκε πιο ισχυρό από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες του, εκατοντάδες νέοι συνάδελφοι οργανώθηκαν, σχεδόν διπλασιάστηκε η στήριξη στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ!

Οργανώσου και εσύ τώρα στο ΣΕΤΗΠ – Δώσε δύναμη στη δύναμη σου

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Να παρθεί άμεσα πίσω η εκδικητική απόλυση του πρωτοπόρου εργαζόμενου - Ο συνάδελφος να επιστρέψει στην εργασία του ΤΩΡΑ.
 • ΤΕΛΟΣ στις απλήρωτες υπερωρίες στη EuropeanDynamics
 • 8 ωρη εργασία συμπεριλαμβανομένου του διαλλείματος όπως δικαιούμαστε – Να δεσμευτεί η εταιρεία για την τήρηση του ωραρίου και να το κοινοποιήσει επίσημα σε όλους τους εργαζομένους
 • Κανένας εργαζόμενος στον κλάδο κάτω από 811 ως βάση για διεκδίκηση ανάκτησης όλων των απωλειών
 • Κλαδική σύμβαση Εργασίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας
 • Υπογραφή επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων που να επαναφέρουν όσα χάσαμε μέσα στην κρίση

 

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ – ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΠΑΛΗ ΘΑ ΤΗ ΣΠΑΣΕΙ"

 

Καταγγελία για τις απολύσεις στην Intrasoft International στη Θεσσαλονίκη

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το Δ.Σ του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής καταγγέλλει τις απολύσεις των δύο συναδέλφων από την εταιρία Intrasoft που έγιναν το πρωί της Πέμπτης, 1η Ιούνη 2017 ο ένας εκ των δυο μάλιστα πατέρας 3 ανήλικων παιδιών.

Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι το προηγούμενο διάστημα είχαν δείξει αγωνιστική στάση, είχαν οργανωθεί στο σωματείο μας και στο επιχειρησιακό σωματείο, διεκδικούσαν αυξήσεις στον μισθούς, να φεύγουν στην ώρα τους, ενημέρωσαν το κλαδικό σωματείο για την πρόθεση της εταιρείας να τοποθετήσει παράνομα κάμερες στους χώρους εργασίας κ.α.

Η διοίκηση της εταιρίας επέλεξε με αυτό τον τρόπο να προσπαθήσει να βάλει φρένο στις διεκδικήσεις των εργαζομένων για τις σύγχρονες ανάγκες μας, όπως είναι οι ανθρώπινοι ρυθμοί δουλειάς, οι σύγχρονοι μισθοί, οι συλλογικές συμβάσεις, το σταμάτημα της εντατικοποίησης και της ατελείωτης τρεχάλας πίσω από τα deadlines κ.α. Ιδιαίτερα τώρα, που τις μέρες αυτές προετοιμάζονται οι εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου των εργαζομένων στον όμιλο Intracom, η εργοδοσία θέλει να τρομοκρατήσει και να αποτρέψει τους εργαζόμενους από το να συμμετέχουν στις εκλογές του επιχειρησιακού τους σωματείου.

Οι ισχυρισμοί της εργοδοσίας ότι οι συνάδελφοι δεν είχαν καλά αποτελέσματα στην αξιολόγηση που κάνει η διοίκηση δεν πείθουν κανέναν, απεναντίας εκθέτουν την διοίκηση και το ρόλο της «αξιολόγησης» των εργαζομένων, που αποδεικνύεται ότι αξιοποιείται ως ένα εργαλείο για να φέρνουν τους εργαζόμενους στα μέτρα τους, να πιέζουν για εντατικοποίηση και υπερωρίες, και να κάνουν απολύσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στον όμιλο επιχειρείται κάτι τέτοιο. Πρόσφατα στην ΙΝΤΜΑΙΝΤ είχε ξανακάνει παρόμοιες τρομοκρατικές απολύσεις και αναγκάστηκε να τις ανακαλέσει κάτω από τις διαμαρτυρίες και την απεργιακή κινητοποίηση των υπολοίπων συναδέλφων. Όπως τότε έτσι και τώρα θα μας βρουν μπροστά τους. Ενωμένοι και οργανωμένοι έχουμε τη δύναμη να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Ηδη έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας για αύριο από 10:00-13:00

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Τα απανωτά αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίζουν η μία κυβέρνηση μετά την άλλη δεν οδηγούν στο ξέφωτο τους εργαζόμενους. Έχουμε πείρα από την καπιταλιστική ανάπτυξη που μας υπόσχονται. Οι εταιρίες παίρνουν καινούργια project, αναπτύσσονται, πλουτίζουν, αλλά αυτά συνοδεύονται από εντατικοποίηση, στρες, ασφυκτικά deadlines και απολύσεις για τους εργαζόμενους.

Οι εργοδοσίες, οι κυβερνήσεις, παράλληλα με τα αντιλαϊκά μέτρα περνάνε και μέτρα ενάντια στην οργάνωση των εργαζομένων, ενάντια στα σωματεία, προσπαθώντας να προλάβουνε το κακό, να εμποδίσουν την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος. Το ΣΕΤΗΠ σε καλεί στον αντίθετο δρόμο: οργανώσου στο σωματείο σου, αγωνίσου μαζί μας για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας.

 

 

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΜΑΗ

E-mail Εκτύπωση PDF

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Κυβέρνηση και κουαρτέτο «κλείσανε» τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία και ετοιμάζουν να φέρουν τη «λυπητερή» στο λαό. Τα κύρια μέρη της συμφωνίας τους είναι:

 • Μαχαίρι στα κοινωνικά επιδόματα: Μείωση των επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών, θέρμανσης και θα καταργηθεί η έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες.
 • Καρατόμηση του αφορολόγητου
 • Κατάργηση της Κυριακής αργίας. Άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές για πέντε από τέσσερις μήνες και ένταξη της Αττικής στις τουριστικές περιοχές. Το μέτρο αυτό δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπαλλήλους. Είναι συνέχεια της προσπάθειας να γίνει η δουλειά μας λάστιχο όπως με τις συνεχόμενες υπερωρίες, τα ασφυκτικά deadline, τη δουλειά ή την εκπαίδευση απ’ το σπίτι. Ανοίγει το δρόμο για επέκταση του μέτρου και σε άλλους κλάδους, ανοίγει το δρόμο στο να θεωρείται η Κυριακή κανονική εργάσιμη μέρα και να πληρώνεται συνεπώς ως τέτοια, πράγμα που θα πλήξει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα.
 • Περικοπή των συντάξεων. Περικοπή της προσωπικής διαφοράς ως και 18% της σύνταξης! Έτσι επί της ουσίας πλήττονται όλες οι οικογένειες που έχουν κάποιο συνταξιούχο.
 • Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Διευκολύνεται η μαζική απόλυση εργαζομένωνμε την κατάργηση της υποχρεωτικής Υπουργικής Απόφασης για την έγκρισή τους.
 • Ιδιωτικοποιήσεις. Ήδη στην πόλη μας έχουν προχωρήσει σε λιμάνι, αεροδρόμιο, ΕΥΑΘ και ΕΛΒΟ, ενώ συνεχίζουν και με τη ΔΕΗ. Όπως επιβεβαιώνει και η πείρα για να είναι κερδοφόρες για τους επενδυτές θα τσακίσουν τα εργασιακά δικαιώματα, θα κάνουν πιο ακριβές και λιγότερο ποιοτικές τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο λαός.

Μέτρα και «αντίμετρα» υπέρ του κεφαλαίου

Δεν είναι όλοι ριγμένοι από αυτή τη συμφωνία. Οι μεγάλες επιχειρήσεις πανηγυρίζουν που βλέπουν τα αιτήματά τους να ικανοποιούνται για άλλη μια φορά. Όλα τα παραπάνω μέτρα είναι προϋπόθεση προκειμένου να δοθούν «επενδυτικά κίνητρα» στο κεφάλαιο. Η συμφωνία εξάλλου βάζει ως στόχο ένα «ελκυστικότερο επενδυτικό περιβάλλον» ενώ αναφέρεται συγκεκριμένα και στις τεχνολογίες πληροφορικής. 

Τα λεγόμενα «αντίμετρα» όχι μόνο δεν αντισταθμίζουν στο ελάχιστο τις νέες μεγάλες απώλειες για τα λαϊκά στρώματα, αλλά σε ένα μεγάλο μέρος είναι μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, όπως για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας των ομίλων και τα προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας.

Να δοθεί απεργιακή απάντηση στα μέτρα κυβέρνησης-κουαρτέτου

Κανείς δεν μπορεί να μείνει απαθής στη νέα επίθεση, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν τον αφορά. Η αναμονή, η διαρκής προσαρμογή των αναγκών μας προς τα κάτω, οι αυταπάτες ότι όλα αυτά είναι προσωρινά, η αίσθηση ότι «είμαι καλά γιατί αλλού είναι χειρότερα» έχουν όλα δοκιμαστεί. Δεν περιόρισαν την αντιλαϊκή επίθεση, απεναντίας με κάθε υποχώρηση των εργαζομένων τους ανοίγει η όρεξη, παίρνουν αέρα. Είναι ώρα να δοκιμάσουμε τη δύναμή μας, δεν υπάρχουν σωτήρες για τους εργαζόμενους. Οι επιχειρηματίες και τα κόμματά τους που κάνουν κουμάντο δεν έχουν συμφέρον να υπερασπιστούνε τα εργατικά, λαϊκά δικαιώματα.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

 ΣΤΙΣ 17 ΜΑΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10πμ Άγαλμα Βενιζέλου

 

Απόφαση συνέλευσης εργαζόμενων στην VODAFONE στο κτήριο Φοίνικα Θεσσαλονίκη

E-mail Εκτύπωση PDF

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι στη Vodafone,

Τα τελευταία χρόνια, εμείς οι εργαζόμενοι, παρακολουθούμε τους όρους διαβίωσης και εργασίας  να χειροτερεύουν ολοένα και περισσότερο. Η μία αντιλαϊκή κυβέρνηση διαδέχεται την άλλη και μαζί με τα μονοπώλια και την ΕΕ φέρνουν μέτρα επώδυνα για μας και τις οικογένειές μας.

Για ακόμη μια φορά μπροστά μας  έχουμε ένα πακέτο με αντιλαϊκά μέτρα:

 • Μαχαίρι στα κοινωνικά επιδόματα: Μείωση των επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών, θέρμανσης και θα καταργηθεί η έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες.
 • Καρατόμηση του αφορολόγητου
 • Κατάργηση της Κυριακής αργίας.. Το μέτρο αυτό δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπαλλήλους. Ανοίγει το δρόμο για επέκταση του μέτρου και σε άλλους κλάδους, ανοίγει το δρόμο στο να θεωρείται η Κυριακή κανονική εργάσιμη μέρα και να πληρώνεται συνεπώς ως τέτοια, πράγμα που θα πλήξει ιδιαίτερα εμάς τους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα.
 • Περικοπή των συντάξεων. Περικοπή της προσωπικής διαφοράς ως και 18% της σύνταξης! Έτσι επί της ουσίας πλήττονται όλες οι οικογένειες που έχουν κάποιο συνταξιούχο.
 • Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Διευκολύνεται η μαζική απόλυση εργαζομένων με την κατάργηση της υποχρεωτικής Υπουργικής Απόφασης για την έγκρισή τους.
 • Ιδιωτικοποιήσεις. Ήδη στην πόλη μας έχουν προχωρήσει σε λιμάνι, αεροδρόμιο, ΕΥΑΘ και ΕΛΒΟ, ενώ συνεχίζουν και με τη ΔΕΗ. Όπως επιβεβαιώνει και η πείρα για να είναι κερδοφόρες για τους επενδυτές θα τσακίσουν τα εργασιακά δικαιώματα, θα κάνουν πιο ακριβές και λιγότερο ποιοτικές τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο λαός.

Με αφορμή την εξέλιξη με τη μείωση των διαλειμμάτων σε μία μεγάλη μερίδα των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα προχωρήσαμε εχτές σε μία πετυχημένη 4ωρη στάση εργασίας και επιτόπου  συνέλευση  ώστε να αποφασίσουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι , μαζικά και οργανωμένα, για το ποια πρέπει να είναι η στάση μας απέναντι σε αυτή τη νέα επίθεση που ήρθε σε συνέχεια όλης της προηγούμενης.

Τα συμπεράσματα που βγάλαμε:

ü  Η μείωση του διαλείμματος ήταν  η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αφού  η καθημερινότητα μας  στην δουλειά είναι μόνιμα στην πρέσα. Η εντατικοποίηση έχει βαρέσει κόκκινο με τις συνέπειές της να επηρεάζουν το σύνολο της ζωής μας.

ü  Ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε στην πράξη τον φόβο μας είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι όταν είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας η εργοδοσία φοβάται περισσότερο από εμάς.

ü  Οι αγώνες μας έχουν αποτέλεσμα, γιατί διαφορετικά δεν θα έτρεχαν να μας πουν ότι δεν επιθυμούν να χαραμίζουμε το διάλλειμά μας για εκκρεμότητες. Αλλά ας μας απαντήσουν τότε, γιατί όταν βγαίνουμε not ready για να κάνουμε αιτήματα μετά από κάποια κλήση μας ρωτάνε αν είμαστε διάλειμμα? Γιατί ενώ υπάρχει ένα ποσοστό τυπικό για το divert μόνιμα μας φωνάζουν να το βγάλουμε?

ü  Όσες υποχωρήσεις και να κάνουμε, όσες θυσίες και να υποστούμε για να διαφυλάξουμε την δουλειά μας, ποτέ δεν θα είναι οι τελευταίες και ποτέ δεν θα είναι αρκετές. Γιατί η Vodafone και η κάθε Vodafone μπροστά στην μεγιστοποίηση των κερδών της δεν υπολογίζει κανέναν άνθρωπο, κανένα εργασιακό δικαίωμα!

Πήραμε το παράδειγμα από τις συγκεντρώσεις  που κάνανε οι συνάδελφοί μας στα κτήρια της Αθήνας, το θάρρος από την απόφαση που πήρε το κλαδικό μας σωματείο, το ΣΕΤΗΠ, για την στήριξη της στάσης, συζητήσαμε, διαμορφώσαμε αιτήματα  και καταλήξαμε στην παρακάτω Απόφαση.

 

Ø  Υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης εργασίας που θα ανακτά και θα καλύπτει τις απώλειες που έχουμε, με πλήρες και σταθερό ωράριο για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς κανένα διαχωρισμό μεταξύ των εργαζομένων, κατάργηση της επινοικίασης της εργασίας. Σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μισθό που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας.  Το κυνήγι των  bonus παραγωγής και των διαγωνισμών που βγάζει η εταιρία δεν αρκούν ούτε καν για να τις μπαλώσουμε και βέβαια καθότι αυτά αλλάζουν κάθε λίγο και λιγάκι δεν μπορούμε να υπολογίζουμε σε αυτά.

Ø  Καμία μείωση του διαλείμματος – 60 λεπτά για όλους στο 8ωρο. Είναι η φύση της δουλειάς μας τέτοια που πρέπει να προβλέπεται  επιπλέον χρόνος όχι απλά για ψυχική ξεκούραση αλλά και για σωματικές ασκήσεις. Τα επίσημα στατιστικά κρατικών φορέων ομολογούν ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας υποφέρουν από μυοσκελετικά προβλήματα.

Ø  Να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις. Η υποστελέχωση  και η ανάθεση τμημάτων σε εργολαβίες είναι που επηρεάζει αρνητικά την «άριστη εξυπηρέτηση» των συνδρομητών και όχι το 10 λεπτά από το διάλειμμά μας. Η λύση για λιγότερες αναμονές είναι συστήματα που δεν θα υπολειτουργούν και περισσότεροι εργαζόμενοι να εξυπηρετούν.

Ø  Καμία αλλαγή και παρέμβαση στις εργασιακές - συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Ø  Συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που να ανταποκρίνονται στην φύση της εργασίας μας. Να δοθούν άμεσα καινούρια ακουστικά σε όλους τους συναδέλφους. Είναι απαράδεκτο είτε να τα αγοράζουμε είτε να έχουμε κοινά ακουστικά και όταν αρρωσταίνει ένας συνάδελφος να αρρωσταίνουμε όλοι.

Ø  Καμία βλαπτική μεταβολή της σύμβασης μας και κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Ø  Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 17 Μάη

 • ØΚλιμακώνουμε την πάλη μας με νέες συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς και στάσεις εργασίας όποτε και αν χρειαστεί.

Συνέλευση Εργαζόμενων στηνVODAFONE στο κτήριο του Φοίνικα στη Θεσσαλονίκη