Συλλαλητήριο Του Π.Α.ΜΕ Στις 24 Νοέμβρη


Οι αντεργατικές κατευθύνσεις στα εργασιακά που συναποφάσισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο ΕΚΟΦΙΝ και το ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ, με τα οποία συμφωνεί και η ΝΔ, επιβεβαιώνουν τη σταθερή προσήλωσή της στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Με το κείμενο που υπέγραψε, με τίτλο «Προοπτικές για την επόμενη διετία», δείχνει το μέλλον που υπόσχεται στην εργατική τάξη της χώρας μας.

Αυτό με το κείμενο που υπέγραψε στην ΕΕ με τον τίτλο «Προοπτικές για την επόμενη διετία». Στην πραγματικότητα αυτή είναι μόνο η προοπτική του κεφαλαίου και όχι αυτή που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι.

Τι προβλέπει αυτό το κείμενο:

1Τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την προστασία της απασχόλησηςΣτην πράξη αυτό που επεξεργάζονται είναι η διεύρυνση της ελαστικής απασχόλησης και η άρση των όποιων περιορισμών στην ασυδοσία της εργοδοσίας υπάρχουν ακόμα σε ισχύ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τι εννοούν εκσυγχρονισμό είναι και η δουλειά που γίνεται στην Επιτροπή που όρισε το υπουργείο Εργασίας για την ενσωμάτωση της σχετικής οδηγίας για την «ενοικίαση εργαζομένων». Όπως έχει γίνει φανερό, αυτό που εξετάζεται δεν είναι η κατάργηση του αίσχους της ενοικίασης, αλλά πώς το εθνικό εργατικό δίκαιο θα εναρμονιστεί έτσι που να εξασφαλίζει για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια ίδιους όρους ανταγωνισμού σε όλη την αγορά της ΕΕ.

Η προσπάθεια «εκσυγχρονισμού» του εργατικού δικαίου έτσι και αλλιώς έχει τεθεί ως καθήκον σε όλα τα κράτη – μέλη και θα κατέληγε στην Πράσινη Βίβλο. Γι’ αυτό το σκοπό από Επιτροπή με πρόεδρο τον καθηγητή και τέως ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουκιάδη είχε συνταχθεί το 2008 κατ’ εντολή της κυβέρνησης της ΝΔ και σχετικό πόρισμα. Στο πόρισμα της Επιτροπής Κουκιάδη μεταξύ άλλων προωθούνταν:

  • Η απελευθέρωση των απολύσεων. Οι παράνομες απολύσεις θα μπορούν να γίνονται, αρκεί ο εργοδότης να πληρώνει μεγαλύτερη αποζημίωση. Ενώ η Πολιτεία δε θα μπορεί να απαγορεύσει απολύσεις.
  • Η ενίσχυση της μερικής απασχόλησης. Προβλέπεται μάλιστα η ανάληψη από το κράτος – δηλαδή τους εργαζόμενους – των πρόσθετων βαρών που αναλαμβάνει ο εργοδότης που απασχολεί μερικώς απασχολούμενους.
  • Η αύξηση της κινητικότητας των εργαζομένων. Δηλαδή, διαμόρφωση στρατιών απασχολήσιμων που θα περιφέρονται από δουλειά σε δουλειά και από επάγγελμα σε επάγγελμα ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου, αντί της σταθερής εργασίας.
  • Η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Με την εμπέδωση και προώθηση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και μάλιστα μέσα από συλλογικές συμβάσεις.
  • Η παραπέρα εξάπλωση της προσωρινής απασχόλησης (ενοικίαση)και όλων των μορφών ευέλικτης απασχόλησης.
  • Ο περιορισμός των επιδομάτων ανεργίας και προστασίας των ανέργων. Πρόσχημα θα αποτελέσουν οι δήθεν περισσότερες ευκαιρίες ένταξης στην αγορά εργασίας.
  • Υποταγή ολόκληρης της εκπαίδευσης στο κεφάλαιο και μετατροπή των εκπαιδευτικών μονάδων σε «κέντρα διά βίου μάθησης». Στόχος, η κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων σε ευέλικτο και φθηνό εργατικό δυναμικό.

2) Το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ακόμα τη μείωση του εργασιακού κόστους των νεοπροσλαμβανομένων με καταβολή αμοιβών μικρότερων των κατώτατων αποδοχών που κατοχυρώνουν οι Συλλογικές Συμβάσεις. Όσον αφορά το εργασιακό κόστος, ήδη η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση απέναντι στους βιομήχανους για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. Το δεύτερο σημείο για τις κατώτατες αμοιβές επαναφέρει ουσιαστικά τα περίφημα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης με τα οποία πριν μια δεκαετία και με τα ίδια επιχειρήματα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να σπάσει τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Ερώτημα: Αν η Ελλάδα είχε χαμηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και μικρό χρέος, θα εφάρμοζε η κυβέρνησή της σε σύμπνοια με την ΕΕ τα μέτρα αυτά; Ασφαλώς ΝΑΙ. Γιατί ακριβώς τα ίδια μέτρα καλούνται να εφαρμόσουν και χώρες που βρίσκονται σε καλύτερη δημοσιονομική θέση από την Ελλάδα. Άρα; Το κριτήριο για την επιβολή των σαρωτικών αυτών μέτρων στα εργασιακά και το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι η δημοσιονομική κατάσταση, η οποία βέβαια έχει το δικό της ειδικό βάρος στα πλαίσια της κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης. Είναι η δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών κερδοφορίας των επιχειρήσεων, αύξησης της εκμετάλλευσης με φτηνούς εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση οργανώνει αντιλαϊκή έφοδο επιχειρώντας να υλοποιήσει τις αντιδραστικές απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών – στο Ασφαλιστικό, στο Εργασιακό, παντού – οι οποίες ήταν προαποφασισμένες στην ΕΕ, πολύ πριν από την κρίση, με τη συμφωνία και της ΝΔ. Χτες ο ΣΕΒ, καλώντας τη ΓΣΕΕ σε συζήτηση για νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αποκάλυψε τις επιδιώξεις του για ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση μισθών και ημερομισθίων, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, της κρίσης επιδιώκοντας μεγαλύτερη κερδοφορία.

Κάνει πως δεν καταλαβαίνει η ΓΣΕΕ

Έτοιμη να πάει στο διάλογο – απάτη για το Ασφαλιστικό, στο πλαίσιο του οποίου η κυβέρνηση έχει ήδη καλέσει τους «κοινωνικούς εταίρους» να συναντηθούν την επόμενη Δευτέρα και κάνοντας ότι δεν βλέπει τον ολοφάνερο ωμό εκβιασμό των βιομηχάνων, το μόνο που βρίσκει να πει σε ανακοίνωσή της η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι ότι «υπόκειται στη διακριτική σας ευχέρεια (σ.σ. του ΣΕΒ) να επιταχύνετε αυτή τη φορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» με βάση τα αιτήματα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ τα οποία αποφεύγει να δημοσιοποιήσει με τη δικαιολογία ότι «απαιτείται χρόνος για την οριστικοποίηση» του διεκδικητικού πλαισίου».

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε περίεργη και πρωτόγνωρη τη βιασύνη του ΣΕΒ. Όχι τόσο περίεργη, βέβαια, ώστε να κάνει τη ΓΣΕΕ να προχωρήσει σε άμεση οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων…

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΝΟΕΜΒΡΗ

Σε συναγερμό καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το ΣΕΤΗΠ-Θ με οδηγό το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ για να ματαιωθούν τα εργοδοτικά και κυβερνητικά σχέδια, για να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών τους.

Πληρώσαμε αρκετά έως τώρα, είναι ώρα να πληρώσετε εσείς. Πραγματικές αυξήσεις εδώ και τώρα. Καμιά απόλυση, μέτρα προστασίας των ανέργων, δραστική φορολόγηση των κερδών και των κεφαλαίων, κατάργηση όλων των προνομίων

Χαρακτήρα παγκινητοποίησης πρέπει να αποκτήσει η συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στο πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 24 Νοέμβρη. Με αιχμή το Ασφαλιστικό αλλά και ολοκληρωμένη ανάδειξη της επίθεσης που το κεφάλαιο και οι υποστηρικτές του εξαπολύουν, η εργατική τάξη καλείται να δώσει ολόπλευρη μάχη – κόντρα σε κάθε εφησυχασμό – για να ανακόψει τη λαίλαπα αλλά και για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να κατακτήσει όλα όσα της ανήκουν.

Διεκδικούμε:

  • Stop στις απολύσεις
  • Κατάργηση της επικοικιαζόμενης εργασίας και των STAGE σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων-να μην χαθεί καμία θέση εργασίας
  • Την άμεση ανάκληση της τρομοκρατικής και καταχρηστικής απόλυσης της συμβασιούχου συναδέλφισσας συνδικαλίστριας στην WIND Κατερίνας Τζίμα
  • ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των αγώνων. Να σταματήσουν οι διώξεις των συνδικαλιστικών στελεχών και της συνδικαλιστικής δράσης
  • Πλήρη σταθερή εργασία για όλους 7ωρο-5μερο-35ωρο
  • 1400 ευρώ κατώτερο μισθό
  • Καταβολή των επιδομάτων οθόνης & ακουστικών
  • Υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης

 

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΗΝ

ΤΡΙΤΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 18:30

ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Διοίκηση