Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ: Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα σπασμένα των διαπραγματεύσεων


Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί με τις κλειστές τράπεζες, με συγκυβέρνηση, ΕΕ και τους μηχανισμούς της να προσπαθούν να μας εκφοβίσουν ότι “έρχεται το τέλος”, οι εργοδότες δεν χάνουν ευκαιρία και εντείνουν την επίθεση στους εργαζόμενους. Ήδη σε κάποιες εταιρείες του νομού μας εμφανίζονται φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Χαρακτηριστικά:

ALMECO: Η εργοδοσία ζήτησε μείωση μισθών 20%, και την ίδια στιγμή παρεμβαίνει καλώντας τους εργαζόμενους να ψηφίσουν “ΝΑΙ”.

NOTOS GALLERIES: Η εργοδοσία έδωσε μισό μισθό.

ΜΕΒΓΑΛ: Δόθηκε αναγκαστική άδεια στους επιθεωρητές πωλήσεων.

ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΚΑΙ TOSOH: Ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας να ψηφίσουν “ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα, την ίδια στιγμή που καλεί τους εργαζόμενους να μην κάνουν πολιτικές συζητήσεις.

ΚΑΤΣΑΟΥΝΗΣ: Δόθηκαν αναγκαστικές άδειες για 2 βδομάδες.

Οι μονοπωλιακοί όμιλοι απαιτούν σήμερα από τους εργαζόμενους, που τα προηγούμενα χρόνια μάτωσαν κυριολεκτικά με τα μνημόνια και τις αντιλαϊκές πολιτικές, να συναινέσουν, να βάλουν την υπογραφή τους στους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς.

Μας ζητάνε να ξεχάσουμε τις απώλειες που είχαμε, μας ζητάνε να αποδεχτούμε νέες συμφωνίες-λαιμητόμους. Ζητάνε να προσυπογράψουμε τη φτωχοποίησή μας. Αυτοί είναι οι νέοι όροι κερδοφορίας.

Αξιοποιούν το κλίμα φόβου που καλλιεργήθηκε μετά το κλείσιμο των τραπεζών για το οποίο βασική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο να σηκώσει κεφάλι.

Να μην υποκύψει στους εκβιασμούς. Να μη δεχτεί να πληρώσει τα σπασµένα των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΕΕ – ∆ΝΤ -ΕΚΤ. Δεν ανεχόμαστε κανέναν εκβιασμό. Αρκετά θυσιαστήκαμε για τα κέρδη των εργοδοτών. Δεν μας τα χαρίζουν. Με τον κόπο μας και τη δουλειά μας βγάζουμε τους μισθούς μας. Δεν θα τους τα χαρίσουμε. Οι ζωές μας, τα όνειρά μας δεν χωρούν στα σχέδιά τους, δεν χωρούν στα δεσμά της ΕΕ, των κομμάτων της και των εργοδοτών.

Απαιτούμε:

  • Να διασφαλιστεί η πληρωμή στην ολότητά τους των μισθών των εργαζομένων, του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους, των συντάξεων. Εδώ και τώρα!

  • Καμία απόλυση ούτε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους με πρόσχημα το κλείσιμο των τραπεζών. 

  • Επέκταση και γενίκευση για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του μέτρου της δωρεάν χρήσης.

  • Κατάργηση των διοδίων.

  • Πάγωμα των δόσεων για φόρους, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

  • Πάγωμα των πληρωμών για φως, νερό, τηλέφωνο. Καμιά διακοπή συνδέσεων».