ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ


Όλοι στο συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ

Σάββατο 30 Νοέμβρη, 11:00 π.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου



Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας πάνω στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ και στο νόμο Κατρούγκαλου του 2016, έρχεται να δώσει άλλο ένα χτύπημα στην εργατική τάξη και στο δικαίωμά της στην κοινωνική ασφάλιση.


Πρόκειται για διαχρονική απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων που με τέτοιες μεθοδεύσεις πετυχαίνουν μια σειρά από νίκες εις βάρος των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα:

Δρομολογείται η διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και η μετατροπή της σε ατομική υπόθεση. Απαλλάσσονται σταδιακά οι επιχειρηματικοί όμιλοι από την υποχρέωση της ασφάλισης του εργαζομένου, η οποία θεωρείται «κόστος», ώστε να αυξάνονται τα κέρδη τους. Τη θέση του δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος επιδιώκεται να πάρουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και τα επαγγελματικά ταμεία, ανοίγει δηλαδή άλλο ένα πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που θα πέφτουν στα χέρια των ιδιωτικών εταιρειών θα καταλήγουν να τζογάρονται στο χρηματιστήριο.

Δεκάρα τσακιστή δε δίνει η κυβέρνηση για τη «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού, καραμέλα που αναμασούν για να χρυσώσουν το χάπι. Επιδίωξή τους είναι οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων να αποτελέσουν διαθέσιμα κεφάλαια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ως μέσο «επιδότησης» της ανάπτυξής τους. Με κυνικότητα ομολόγησε ο υφυπουργός εργασίας πως τα κεφάλαια που θα εξασφαλιστούν από την εφαρμογή του «νέου ασφαλιστικού» με ορίζοντα μιας γενιάς ασφαλισμένων θα φτάσουν τα 50 δις. Άλλωστε και ο ΣΕΒ υπογράμμισε πως στόχος είναι να πέσει από το 95% στο 75% η συμμετοχή του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και το κενό να καλύψει η ιδιωτική ασφάλιση.  

Για να ρίξουν στάχτη στα μάτια μας, η προπαγανδιστική μηχανή της κυβέρνησης χτυπάει κόκκινο, επιδιώκοντας να ωραιοποιήσει την κατάσταση με μια ψεύτικη εικόνα κατά την οποία, οι εργαζόμενοι των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές θα χρησιμοποιούνται ως κεφάλαια στις χρηματιστηριακές αγορές θα παίρνουν δήθεν μεγαλύτερη σύνταξη. Η αλήθεια είναι ακριβώς στον αντίποδα: με τους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς, τα «κανόνια» εταιρειών και τις κρίσεις, ο εργαζόμενος είναι πιθανό να καταλήξει χωρίς σύνταξη, χάνοντας τις εισφορές μιας ζωής. Καμία σύνταξη δε θα είναι διασφαλισμένη αν περάσουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό.  

Η σύνταξη και η υγεία των εργαζομένων δε θα γίνει παιχνίδι στα χέρια των επιχειρηματικών ομιλών και της αγοράς! Έχουμε γνώση που οδηγεί η κατεύθυνση αυτή. Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση! Τα ελλείμματα των ταμείων να καλύψει η εργοδοσία με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και το κράτος. Ασφαλιστικό σύστημα αποκλειστικά δημόσιο. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης: στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες.


Όλοι στο συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ Σάββατο 30 Νοέμβρη, 11:00 π.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου