Στις 26/11 συμμετέχουμε στη στάση εργασίας (09:00 – 13:00) που έχει προκηρύξει το ΣΕΤΗΠ


NAMH ΤΟΛΜΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ!

  Στις 26/11 συμμετέχουμε στη στάση εργασίας (09:00 – 13:00) που έχει προκηρύξει το ΣΕΤΗΠ για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στο Ν. Θεσσαλονίκης  

afisa_26_11.jpg

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Το Σ.Ε.ΤΗ.Π. και συνολικά το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα όλο το προηγούμενο διάστημα διεκδίκησε μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία: δωρεάν τεστ κορωνοϊού με ευθύνη της εργοδοσίας σε κάθε χώρο εργασίας, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις προσωπικού και αγορά εξοπλισμού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, να μην εντατικοποιηθεί η δουλειά λόγω της τηλεργασίας, προστασία των μαθητών στα σχολεία.

Η κυβέρνηση αντί να υλοποιήσει τα παραπάνω, φροντίζει να βάλει «το τελευταίο καρφί στο φέρετρο» των εργαζομένων. Έρχεται φέροντας νόμους βγαλμένους από τους χειρότερους εφιάλτες των εργαζομένων, που όμως θα ικανοποιήσουν τις ορέξεις κάθε εργοδότη. Συνοπτικά:

♦ Θεσμοθετεί 10ωρο ωράριο εργασίας χωρίς καταβολή αμοιβής υπερωρίας, με τον παραπάνω χρόνο δουλειάς να «ξεπληρώνεται» με μείωση ωρών και ρεπό άλλες μέρες εντός 6μηνου! Η αναπλήρωση όμως της εργατικής μας δύναμης, η ξεκούρασή μας δεν πραγματοποιείται σε 6μηνιαία βάση, αλλά σε 24ωρη… Το αν θα δίνονται αυτά τα ρεπό από την εργοδοσία είναι άλλο θέμα…

♦ Καταργεί την Κυριακάτικη αργία για μεγαλύτερη μερίδα εργαζομένων και περισσότερους κλάδους. Και 7ήμερη δουλειά και 10ωρο ωράριο…

♦ Ετοιμάζει μισθό 200 € για τους ανέργους που θα απασχολούνται σε προγράμματα του ΟΑΕΔ.

♦ Φέρνει το νέο πτωχευτικό κώδικα βάσει του οποίου θα μπορούν να μας τρώνε τους χρωστούμενους μισθούς ευκολότερα σε περίπτωση πτώχευσης της επιχείρησης στην οποία δουλεύουμε.

♦ Χτυπάει το δικαίωμα της απεργίας με μια σειρά διατάξεων όπως υποχρεωτικά ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας 40% σε επιχειρήσεις «που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο», δηλαδή θα μπορούν να απεργούν μόνο οι μισοί εργαζόμενοι. Απαγορεύει την περιφρούρηση της απεργίας βαφτίζοντάς την «άσκηση ψυχολογικής βίας». Ακόμα και το να στέκονται οι απεργοί στην είσοδο της επιχείρησης φωνάζοντας συνθήματα μπορεί να επισύρει αυτήν την κατηγορία! Επιβάλλει στα συνδικάτα να δίνουν τη δυνατότητα λήψης απόφασης για την απεργία…ηλεκτρονικά. Δηλαδή χωρίς γενική συνέλευση, χωρίς ζυμώσεις και ανταλλαγή απόψεων, ο καθένας αποκομμένος στο σπίτι του.

♦ Καθιστά υποχρεωτικό να καταθέσουν τα σωματεία το σύνολο των εγγεγραμμένων μελών τους στα χέρια του κράτους, ως προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος. Δηλαδή ή φακέλωμα όσων αντιστέκονται στην εργοδοσία και την κυβέρνηση ή απαγόρευση συνδικαλιστικής δράσης!

♦ Επιπλέον αφαιρεί αρμοδιότητες από την Επιθεώρηση Εργασίας όπως η επίλυση διαφορών εργαζομένων-εργοδοσίας και τις αναθέτει στον ΟΜΕΔ, δηλαδή σε εργοδοτικό «γήπεδο».

Και όλα τα παραπάνω εν μέσω καραντίνας και απαγόρευσης συναθροίσεων! Στα μουλωχτά, για να πιάσουν τους εργαζόμενους στον ύπνο, για να μην υπάρχουν αντιδράσεις. Τους ενημερώνουμε πως θα υπάρξει αντίδραση. Το σωματείο μας δηλώνει «ως εδώ»! Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει ανενημέρωτος.

Στο πλάι της κυβέρνησης και οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που απ’ ότι φαίνεται δε θεωρούν αρνητική εξέλιξη τα παραπάνω μέτρα, ούτε ότι πρέπει να πιεστεί η κυβέρνηση για να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού για την πανδημία. Όλα βαίνουν καλώς κατά τον εργοδοτικό συνδικαλισμό που ούτε καν δέχεται να μπει σε συζήτηση για τα τρέχοντα, καυτά προβλήματα.

Απαιτούμε να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας

Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Η κυβέρνηση να αφήσει τα σχέδιά της στην άκρη και να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού από την πανδημία αντί να αρκείται στην «ατομική ευθύνη» και να «καθαρίζει» κλείνοντας τον κόσμο στα σπίτια του. Εδώ και τώρα:

  • Να μην κατατεθεί καν το νομοσχέδιο έκτρωμα για τα εργασιακά. 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ στο ύψος των αναγκών μας.
  • Όχι στην καταστολή, στις απαγορεύσεις και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
  • Ουσιαστική ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας.
  • Αύξηση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Σχολεία με 15 μαθητές ανά τάξη με προσλήψεις σε εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας.
  • Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος να γίνεται τεστ σε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους με έξοδα της εταιρίας. Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα της εργοδοσίας για όσο καιρό διαρκεί η πανδημία.
  • Καθημερινές και συνεχείς απολυμάνσεις από ειδικευμένο προσωπικό.
  • Άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Γιατρός εργασίας σε μόνιμη βάση στο χώρο εργασίας.
  • Κανένας εξαναγκασμός για τηλεργασία. Η εργοδοσία έχει την ευθύνη να καταστήσει ασφαλή τον χώρο εργασίας καθώς και την μεταφορά από και προς αυτόν. Όπου εφαρμόζεται η τηλεργασία να καλύψει η εργοδοσία τα έξοδα της (internet, θέρμανση, καρέκλα, γραφείο κ.α.).