ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ INSTASHOP


Καταγγέλλουμε στους συναδέλφους του κλάδου, την εργοδοσία της Instashop για τις πρακτικές εντατικοποίησης της δουλειάς των εργαζομένων της και καταπάτησης των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Η πίεση της εργοδοσίας για περισσότερη δουλειά, πιο γρήγορα, είναι τέτοια που απαιτεί από τους εργαζόμενους να είναι όλη μέρα «στην πρίζα», να δουλεύουν Σαββατοκύριακα, βράδια, όλη μέρα, τους αλλάζουν το ωράριο ανάλογα με τους στόχους της εταιρίας, κόβουν αυθαίρετα μέρες άδειας.

Το αποτέλεσμα είναι να διαλύεται η ζωή των συναδέλφων, να μην μπορούν να δουν την οικογένειά τους, να αρρωσταίνουν από την κούραση και το άγχος. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί είναι σίγουρο ότι η υγεία και η ζωή των συναδέλφων θα επιβαρυνθεί σε εκθετικό βαθμό.

Καλούμε τους εργαζόμενους στην Instashop να μην ανεχτούν αυτή την κατάσταση, να συσπειρωθούν με το σωματείο τους, το ΣΕΤΗΠ, και να απαιτήσουν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Δεν είναι καθόλου αναπόφευκτο να δουλεύουμε με τέτοιους όρους. Πρέπει όμως να το διεκδικήσουμε, δεν θα μας χαριστεί.

Καλούμε επίσης όλους τους συναδέλφους να σκεφτούν, να βγάλουν συμπεράσματα από αυτές τις καταστάσεις, από ανάλογη πείρα που υπάρχει και από άλλες εταιρίες.

Η Instashop έγινε άλλο ένα «success story» όταν τον Αύγουστο του 2020 έγινε η πιο ακριβά εξαγορασμένη ελληνική startup εταιρία έναντι 360 εκ. δολαρίων. Η είδηση αυτή, όπως και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, συνοδεύτηκε από διθυράμβους και επαίνους της κυβέρνησης και των εργοδοτών για την μεγάλη επιτυχία των ελληνικών εταιριών, για την ανάπτυξη που υπάρχει στον κλάδο, από την οποία θα βγούμε δήθεν όλοι κερδισμένοι.

Τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην Instashop, όπως και σε άλλες εταιρίες, δεν είναι τυχαία, ούτε περαστικά. Αντίθετα, τα μεγάλα κέρδη για τα οποία πανηγυρίζουν κυβέρνηση και εργοδότες, τα εκατοντάδες εκατομμύρια, δεν είναι ολονών μας, αλλά βγαίνουν από τη δική μας δουλειά, είναι ανάλογα του χρόνου και της έντασης που ξοδεύουμε κάθε μέρα για τη δουλειά.

Γίνεται έτσι μόνιμη έγνοια των κυβερνήσεων και των εργοδοτών, ο χρόνος και η ένταση της δουλειάς μας να αυξάνεται για να αυξάνονται και οι «επιτυχίες» τους. Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το 10ωρο και τα περαιτέρω εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, εντάσσεται ακριβώς σ’ αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να γίνει κόκκινο πανί για τους εργαζόμενους.

Να αναλογιστούμε ξανά αν η θέση μας είναι στην «οικογένεια» της κάθε εταιρίας, στην «εθνική ομοψυχία» της κυβέρνησης ή στην μεγάλη οικογένεια της εργατικής τάξης και τις συνδικαλιστικές της οργανώσεις.

Γίνε τώρα μέλος στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ)
Πάτα πόδι

Αίτηση Εγγραφής