ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ, ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΣΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,


Μπροστά στις πρωτόγνωρες συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε, συνειδητοποιούμε πως τα καθησυχαστικά λόγια των κυβερνώντων είναι λόγια του αέρα. Η κυβέρνηση όχι μόνο συνεχίζει το ίδιο βιολί της μη ανάληψης ευθυνών και μη λήψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την
πανδημία, αλλά αντίθετα, δρομολογεί νέα χτυπήματα ενάντια στους εργαζόμενους.

Το 3 ο κύμα της πανδημίας βρίσκεται προ των πυλών με την κυβέρνηση να εξακολουθεί στη λογική της απαγόρευσης κυκλοφορίας με την αιτιολόγηση πως «δεν αντέχει το δημόσιο σύστημα υγείας περισσότερα κρούσματα» χωρίς όμως (εδώ και ένα χρόνο!) να έχει φροντίσει να τονώσει το δημόσιο σύστημα υγείας με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, επαναλειτουργία
κλειστών νοσοκομείων ή άνοιγμα νέων, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Η όποια κυβερνητική παρέμβαση περιορίζεται σε εκκλήσεις περί ατομικής ευθύνης και σε ένα lockdown που στοχεύει στον ελεύθερό μας χρόνο, χωρίς καμία όμως παρέμβαση για μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους, στους χώρους εκπαίδευσης, στα μέσα μεταφοράς, στους χώρους δηλαδή που αποτελούν κύριες εστίες μετάδοσης του ιού. Μέτρα τα οποία σταθερά λογίζονται ως «κόστος» και αποφεύγονται.

Η αντεργατική επίθεση συνεχίζεται: Ενώ η τεχνολογική εξέλιξη και η επιστήμη προελαύνουν (με μπροστάρη των κλάδο μας!), η παραγωγικότητα αυξάνεται και ως εκ τούτου η δυνατότητα για μείωση του εργάσιμου χρόνου και η αύξηση του εισοδήματος να αποτελούν ρεαλιστικά αιτήματα, η κυβέρνηση και η εργοδοσία δρομολογούν μέτρα που στοχεύουν στο ακριβώς αντίθετο: κατάργηση του 8ωρου και επιβολή 10ωρης εργασίας χωρίς πληρωμή υπερωριών, όπως και παραπέρα ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας. Στον τομέα της ασφάλισης, η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την εργοδοσία με το «τυράκι» της «επιστροφής» ψίχουλων στον εργαζόμενο ως καθαρές απολαβές και ορίζοντα την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.

Η καταστολή, ο αυταρχισμός και η κατάργηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων έχει χτυπήσει κόκκινο, καθώς μέλημα της κυβέρνησης είναι να περιορίσει τις αντιδράσεις που γνωρίζει πως θα φουντώσουν. Μετά το νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, ακολουθεί ο ασφυκτικός κυβερνητικός έλεγχος στα συνδικάτα, το φακέλωμα των συνδικαλιστών και των μελών των σωματείων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία, τα περιοριστικά μέτρα για τη διεξαγωγή απεργιών. Το θράσος τους είναι τόσο μεγάλο που έφτασαν στο σημείο να καλούν στο αστυνομικό τμήμα την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Αφροδίτη Ρέντζιου (αντιπρόσωπο, δηλαδή, των «ηρώων υγειονομικών» όπως έλεγε η κυβέρνηση) για να απολογηθεί για κινητοποίηση που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία στις 24/9/20 στο Υπουργείο Υγείας για την διεκδίκηση άμεσων μέτρων ενίσχυσης του ΕΣΥ, με πρόσχημα την υποτιθέμενη παράβαση των άρθρων για «απείθεια» και «παρακώλυση συγκοινωνιών»! Αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση θέλει να φιμώσει ακόμα και τους υγειονομικούς που απλά διεκδικούν τα αυτονόητα: να τους δώσει η κυβέρνηση τη δυνατότητα να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει! Καταδικάζουμε την προσπάθεια να τρομοκρατηθούν οι υγειονομικοί και κάθε αγωνιζόμενος εργαζόμενος και να μπει η διεκδίκηση στο γύψο. Κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης,
παίρνουμε μέρος στη συγκέντρωση στις 10/2!

Στο μέτωπο της παιδείας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο, την ίδια στιγμή που κρατάει τις σχολές κλειστές και τη ζωή των φοιτητών στον πάγο, χωρίς να φροντίζει για την ασφαλή από τον Covid-19 επιστροφή στο χώρο τους. Νομοσχέδιο που μπάζει την αστυνομία στα πανεπιστήμια συγκροτώντας ειδικό σώμα, φέρνει διαγραφές φοιτητών από τις σχολές τους στο πλαίσιο του ανώτατου ορίου φοίτησης, θέτει πρόσθετα δηλαδή εμπόδια σε πολλούς συναδέλφους μας, στα παιδιά μας, που αναγκάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους να εργαστούν για να ανταπεξέλθουν. Παράλληλα, θεσμοθετεί περιορισμό στους υποψήφιους σπουδαστές για επιλογή σχολής, σπρώχνοντας προς τον ιδιωτικό τομέα της εκπαίδευσης.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Η κατάσταση αυτή μπορεί να ανατραπεί μόνο αν γίνουμε πρωταγωνιστές των εξελίξεων, συλλογικά και οργανωμένοι στο σωματείο μας, μπορούμε να δώσουμε απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

  • Εδώ και τώρα, ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού από τον Covid-19, στους χώρους εργασίας, στα μέσα μεταφοράς, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, φτάνει πια με τη συνεχή απαγόρευση κυκλοφορίας! Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη και όχι «αγορά υπηρεσιών» στον ιδιωτικό τομέα.
  • Τα αντεργατικά τους μέτρα να παραμείνουν «σχέδια επί χάρτου». Ούτε 10ωρη εργασία, ούτε απλήρωτες υπερωρίες! Αντιθέτως, διεκδικούμε 7ωρο, 5ήμερο με αυξήσεις στους μισθούς μέσω υπογραφής συλλογικής σύμβασης στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής! Κάτω τα χέρια από το ασφαλιστικό, καμία μείωση για την εργοδοσία των ασφαλιστικών εισφορών προς τον εργαζόμενο.
  • Φρένο στην καταστολή. Δε δεχόμαστε κανένα εμπόδιο στη διαδήλωση, στο απεργιακό δικαίωμα και στη συνδικαλιστική δράση. Κάτω τα χέρια από τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους!
  • Stop στο αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Τα 30 εκατομμύρια ευρώ που δαπανά η κυβέρνηση για συγκρότηση πανεπιστημιακού αστυνομικού σώματος, να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών. Να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ: ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ, ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΟ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ