Συλλαλητήριο 18/5 – Κάτω τα χέρια από το 8ωρο


ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

ΤΡΙΤΗ 18 ΜΑΗ, 7:00 μ.μ. ΣΤΟ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,


Η παρουσίαση του επερχόμενου αντεργατικού νομοσχεδίου από τον υπουργό εργασίας Κ. Χατζηδάκη την προηγούμενη εβδομάδα, επιβεβαίωσε την οργή που ένιωθε κάθε εργαζόμενος απέναντι στα εξαγγελθέντα μέτρα. Το τελικό νομοσχέδιο, μάλιστα, περιείχε ακόμα μεγαλύτερες ανατροπές από τις ..διαρροές που έδινε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα το προηγούμενο διάστημα.


Η κυβέρνηση επιχειρεί με όλες της τις δυνάμεις να παρουσιάσει το νομοσχέδιο σαν… αιτία χαράς για κάθε εργαζόμενο, να προσθέσει φανταχτερό περιτύλιγμα σ’ αυτό το έκτρωμα, γεγονός που αποτελεί απόδειξη του πόσο τους καίει να το περάσουν χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις από τους εργαζόμενους. Προσπαθούν να πείσουν την εργατική τάξη να το καταπιεί αμάσητο και να πει και «ευχαριστώ».


Από τη μεριά μας, οφείλουμε να θέσουμε τα μέγιστα δυνατά εμπόδια. Να μην κατατεθεί καν στη βουλή! Ένα τέτοιο νομοσχέδιο είναι αιτία πολέμου για κάθε εργαζόμενο. Δε θα δεχτούμε καμία μείωση του ελεύθερου μας χρόνου, καμία απλήρωτη υπερωρία, κανένα χτύπημα στα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα!


Η δουλειά τις Κυριακές για τον κλάδο της πληροφορικής και τα τηλεφωνικά κέντρα, η μονιμοποίηση της τηλεργασίας, η δυνατότητα να μας επιβάλλεται συνεχής 10ωρη εργασία από τα αφεντικά μας (με ορίζοντα να γίνει και 13ωρη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, αν δε θέσουμε εμπόδια από σήμερα κιόλας), η αύξηση των νόμιμων υπερωριών σε 150 ανά έτος, χωρίς να υπολογίζουμε τις απλήρωτες υπερωρίες με τη θέσπιση του 10ωρου, τα πρόσθετα εμπόδια που θα φέρει το νομοσχέδιο στη δράση του ΣΕΤΗΠ και όλων των ταξικών συνδικάτων με το ηλεκτρονικό φακέλωμα στο κρατικό μητρώο συνδικάτων και όλες τις διατάξεις που επί της ουσίας βάζουν στο στόχαστρο τους οργανωτές του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς και θέτουν εμπόδια στη διεξαγωγή απεργιών, η κατάργηση της ήδη ξεχαρβαλωμένης Επιθεώρησης Εργασίας και η αντικατάστασή της από «ανεξάρτητη αρχή» που δε θα είναι πολιτικά υπόλογη πουθενά… είναι αιτία πολέμου!


Οι εργαζόμενοι στην πληροφορική και τα τηλεφωνικά κέντρα έχουμε γνώση των ορέξεων της εργοδοσίας. Γνωρίζουμε από υπερωρίες, από πίεση για παραπάνω απόδοση, για «να πιαστούν οι στόχοι». Η κυβέρνηση έρχεται να νομοθετήσει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε τα αφεντικά μας να μπορούν πλέον με κάθε νομιμότητα και επισημότητα, χωρίς εμπόδια και χωρίς το φόβο της καταγγελίας να επιβάλλουν τέτοια και ακόμα χειρότερα μέτρα.


Η απεργία στις 6 Μάη ήταν μια πρώτη ηχηρή απάντηση. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο των συνδικάτων την Τρίτη 18 Μάη, 7:00 μ.μ. στο Άγαλμα. Βενιζέλου! 


Διεκδικούμε:


  • 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.
  • Να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι περί «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων.
  • Να καταργηθεί το “μίνι Εργασιακό” του Χατζηδάκη που πέρασε εν μέσω πανδημίας με το χαρακτήρα του προσωρινού, αλλά με στόχο να μείνει μόνιμα