ΑΠΕΡΓΙΑ 10/06, 10:30 π.μ, Αγ. Βενιζέλου


Συναδέλφισσα, συνάδελφε,


Είναι ώρα ευθύνης για κάθε εργαζόμενο. Η κυβέρνηση έχει στα σκαριά ένα αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνει τα πάνω-κάτω για την εργατική τάξη, που αφαιρεί κατακτήσεις και δικαιώματα ενός αιώνα, μας γυρνάει 100 χρόνια πίσω! Μετά από χρόνια κρίσης, μνημονίων και αντεργατικών μέτρων, όπου με την «ευγενή χορηγία» όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που έβαλαν το χέρι τους για να γκρεμίσουν όλες κάτι από τα δικαιώματά μας, βρισκόμαστε στη σημερινή κατάσταση, η τωρινή κυβέρνηση συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, υπηρετώντας πιστά κάθε μέτοχο επιχειρηματικού ομίλου, κάθε αφεντικό που ονειρεύεται να έχει στη διάθεσή του εργαζόμενους που θα είναι διαθέσιμοι να δουλέψουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, για το μέγιστό δυνατό χρόνο και χωρίς δικαίωμα να αρνούνται οργανωμένα την εκμετάλλευσή τους.


Σειρά για ξήλωμα έχει ο σταθερός εργάσιμος χρόνος, το 8ωρο, που γίνεται 10ωρο χωρίς πληρωμή υπερωριών (με ορίζοντα για 13ωρο βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας!), το δικαίωμα στο να έχουμε ελεύθερο χρόνο και σταθερό ωράριο, η αργία της Κυριακής που γίνεται εργάσιμη ημέρα για τους εργαζόμενους σε τηλεφωνικά κέντρα, στην πληροφορική και άλλους κλάδους, το δικαίωμα στο συνδικαλισμό και την απεργία, δηλαδή το δικαίωμα να μπορούμε να βάζουμε εμπόδια σε όσα μας ετοιμάζουν και να διεκδικούμε μια ζωή στο ύψος των σύγχρονων δυνατοτήτων. Μονιμοποιούν την τηλεργασία, αυξάνουν τις νόμιμες υπερωρίες, καταργούν το σώμα επιθεωρητών εργασίας.

Έχουν το θράσος να παρουσιάζουν τα παραπάνω σαν πρόοδο, σαν θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους. Ποιον κοροϊδεύουν; Καταλαβαίνουμε πως φοβούνται την οργανωμένη αντίδρασή μας, γι’αυτό φροντίζουν να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια. Λέμε όχι στο νομοσχέδιό τους, ούτε να το σκέφτονται! Γυρνάμε την πλάτη στην κυβέρνηση, αλλά και στους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ που προσπαθούν να καλλιεργήσουν τη λογική της συναίνεσης στο νομοσχέδιο αυτό, όπως συνηθίζουν εδώ και χρόνια σε
κάθε αντεργατικό νομοσχέδιο.


Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Η απεργία στις 6 Μάη, το συλλαλητήριο στις 18 Μάη, οι δράσεις και οι καμπάνιες ενημέρωσης των εργαζομένων στις γειτονιές από τα εργατικά συνδικάτα, έχουν δώσει ήδη τον παλμό. Συνεχίζουμε στον ίδιο τόνο και ακόμα πιο δυνατά, ώστε το νομοσχέδιο αυτό να μην κατατεθεί, η κυβέρνηση και οι εργοδότες να ξεχάσουν τα σχέδιά τους για εργαζόμενους αναλώσιμους χωρίς φωνή, με μια ζωή που θα αφιερώνεται στο βωμό του κέρδους τους.

Δεν είμαστε ρομπότ που τα προγραμματίζουν στο να βγάζουν τη δουλειά υπό οποιουσδήποτε όρους. Είμαστε εργαζόμενοι του 21ου αιώνα στον οποίο το πλήθος των τεχνολογικών επιτευγμάτων, αυξάνουν την παραγωγικότητά και άρα μειώνουν τον απαιτούμενο χρόνο για την παραγωγή των αναγκαίων για τη ζωή μας μέσων. Με αυτό τον τρόπο μπορεί και πρέπει να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος μας και όχι ο εργάσιμος, ο χρόνος που περνάμε με την οικογένεια μας, για τη ψυχαγωγία μας, την επαφή μας με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Είμαστε σύγχρονοι εργαζόμενοι που απαιτούμε σταθερό χρόνο εργασίας χωρίς ελαστικά ωράρια, αύξηση του ελεύθερου μας χρόνου και μισθού για να καλύπτουμε τις ανάγκες μας. Όλα τα παραπάνω, το σημερινό επίπεδο παραγωγικότητας μπορεί να τα κατοχυρώσει.


Συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία στις 10 Ιούνη στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου. Να νεκρώσει κάθε τηλεφωνικό κέντρο, κάθε εταιρεία πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών!

Δίνουμε το μήνυμα στα αφεντικά μας: να ξεχάσουν το 10ωρο ωράριο, τη δουλειά τις Κυριακές, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη μόνιμη τηλεργασία. Να ανοίξουν οι χώροι εργασίας τώρα, με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους.

Διεκδικούμε:

  • 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.
  • Να μην κατατεθεί καν το νομοσχέδιο έκτρωμα για τα εργασιακά. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ στο ύψος των αναγκών μας.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι περί «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων.
  • Να καταργηθεί το “μίνι Εργασιακό” του Χατζηδάκη που πέρασε εν μέσω πανδημίας με το χαρακτήρα του προσωρινού, αλλά με στόχο να μείνει μόνιμα.
  • Όχι στην καταστολή, στις απαγορεύσεις και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
  • Ουσιαστική ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας.
  • Αύξηση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος να γίνεται τεστ σε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους με έξοδα της εταιρίας. Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα της εργοδοσίας.
  • Καθημερινές και συνεχείς απολυμάνσεις από ειδικευμένο προσωπικό.
  • Άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Γιατρός εργασίας σε μόνιμη βάση στο χώρο εργασίας.
  • Κανένας εξαναγκασμός για τηλεργασία. Η εργοδοσία έχει την ευθύνη να καταστήσει ασφαλή τον χώρο εργασίας καθώς και την μεταφορά από και προς αυτόν. Όπου εφαρμόζεται η τηλεργασία να καλύψει η εργοδοσία τα έξοδα της (internet, θέρμανση, καρέκλα, γραφείο κ.α.).