ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ


ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

20-24 ΟΚΤΩΒΡΗ 2021 ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ Σ.Ε.ΤΗ.Π. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Τα χρόνια που μεσολάβησαν από τις προηγούμενες εκλογές του Σ.Ε.ΤΗ.Π. το συνδικάτο μας πρωτοστάτησε σε μια σειρά από μάχες, καθώς οι εξελίξεις στο εργασιακό μέτωπο ήταν ραγδαίες. Αποκτήθηκε εμπειρία, εργαζόμενοι έκαναν το βήμα για να οργανωθούν, είμαστε πλέον περισσότεροι και πιο συνειδητοποιημένοι.

Οργανώσαμε και συμμετείχαμε σε δεκάδες κινητοποιήσεις, συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις. Δόθηκαν μάχες στην MLS με κορύφωση την οργάνωση στάσης εργασίας για τη διασφάλιση των δεδουλευμένων των εργαζομένων, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις στην iCall και στην Quality Call Sales ενάντια σε απολύσεις, αλλά και για το ζήτημα των ελλιπών μέτρων ασφαλείας ενάντια στην εξάπλωση του Covid-19 με παράλληλη κρούση στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης σε εταιρείες πληροφορικής όπου δεν υπήρξε υποχώρηση μπροστά στην προσπάθεια παρεμπόδισης συνδικαλιστικής δράσης και βρεθήκαμε μπροστά στην πάλη για την προστασία των συναδέλφων.

Εκφράσαμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στηρίζοντας εργαζόμενους που είχαν ανάγκη λόγω απληρωσιάς ή απόλυσης, όπως επίσης και τους πρόσφυγες, τους σεισμόπληκτους και τους πυρόπληκτους. Οργανώσαμε μαθήματα για τους άνεργους συναδέλφους μας. Συγκροτήσαμε και ενισχύσαμε σωματειακές επιτροπές του σωματείου σε μια σειρά εργασιακών χώρων που βοήθησαν ώστε να εξειδικευτεί η παρέμβαση μας. Οργανώσαμε εκδήλωση με την ΕΛΘ ενάντια στη βία απέναντι στις γυναίκες. Συμμετείχαμε στους αγώνες στις δυτικές συνοικίες ενάντια στη ρύπανση των ΕΛΠΕ και στην καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ, καθώς και στα ανατολικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας στην Αρετσού. Το συνδικάτο μας ήταν παρόν, ενημερώνοντας και συσπειρώνοντας κόσμο μπροστά σε κάθε κρίσιμη μάχη της εργατικής τάξης τα προηγούμενα χρόνια: από τη συμμετοχή σε συλλαλητήρια ενάντια στις αλλαγές στο ασφαλιστικό, για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας των εργαζομένων μπροστά στην πανδημία του Covid-19, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και τις ΠΝΠ που πέρασε η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία, οργανώνοντας και την πρώτη απεργία εν μέσω καθολικής τηλεργασίας στον κλάδο και φυσικά ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη με την προκήρυξη απεργιών που πραγματοποιήσαμε μέσω γενικών συνελεύσεων, παρακάμπτοντας τα εμπόδια που έθετε η νομοθεσία.

Συνεχίζουμε πιο δυνατά!

Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια σειρά προβλημάτων που οι εργαζόμενοι του κλάδου και το συνδικάτο μας θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα:

Πρώτα και κύρια, έχουμε να αντιμετωπίσουμε την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη και όσα αυτή περιλαμβάνει: την ατομική διαπραγμάτευση του εργαζόμενου με την εργοδοσία για τους όρους εργασίας, την κατάργηση του 8ωρου και τις απλήρωτες υπερωρίες, την Κυριακάτικη εργασία, τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας και όσα αυτή συνεπάγεται, τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων με την προσπάθεια ελέγχου και φακελώματος σωματείων και συνδικαλιστών, το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος και πολλά άλλα.

Σε εξέλιξη είναι η επίθεση που δέχεται το εισόδημά μας, μέσω της αύξησης των τιμών, με την ανάγκη για αυξήσεις των μισθών ώστε να απορροφηθεί η ακρίβεια, να γίνεται επιτακτική.

Στα καθήκοντά μας ως εργαζόμενοι, συμπεριλαμβάνεται και η διεκδίκηση της ενίσχυσης των κρατικών δομών που είναι αναγκαίες για τη ζωή μας και των οικογενειών μας:

– Στη δημόσια υγεία, που οι διαχρονικές ελλείψεις έγιναν τρανταχτά φανερές με την εκδήλωση της πανδημίας και θα γίνουν ακόμα περισσότερο με τις αναδιαρθρώσεις που έχουν προγραμματιστεί.

– Για την προστασία από καιρικά φαινόμενα, με τις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες να αποδεικνύουν τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού.

– Για αύξηση της χρηματοδότησης στον τομέα της δημόσιας παιδείας. Για ουσιαστική μόρφωση και όχι απλά απόκτηση δεξιοτήτων που θα είναι κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Παρόλο που αναμένεται ανάπτυξη του κλάδου της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, ειδικά στην περιοχή μας, καθώς αποτελεί άρμα της ψηφιακής ανάπτυξης, του ψηφιακού μετασχηματισμού και οι όμιλοι του κλάδου αναμένουν δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι εργαζόμενοι του κλάδου το μόνο που έχουν να αναμένουν, είναι τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, τα οποία είναι προϋπόθεση για τις επενδύσεις, καθώς το βασικό δέλεαρ των επενδυτών είναι οι καλά εξειδικευμένοι και «φτηνοί» εργαζόμενοι. Εκεί ακριβώς αποσκοπούν και νόμοι σαν του Χατζηδάκη, που έρχεται σαν συνέχεια μιας σειράς αντεργατικών νόμων και του οποίου την εφαρμογή πρέπει να αποκρούσουμε.

Παρόλα αυτά, δε μπορούμε να αρκεστούμε σε μια στάση αμυντική, απλά για να αποκρούσουμε κάποιους αντεργατικούς νόμους. Το κύριο καθήκον του επόμενου διαστήματος είναι να προτάξουμε το δικό μας σχέδιο δράσης για την υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις, με συνθήκες και όρους εργασίας που να μας επιτρέπουν να έχουμε ελεύθερο και ποιοτικό χρόνο.

Συμμετέχουμε στις εκλογές του ΣΕΤΗΠ:

– Για να δυναμώσει το συνδικάτο μας μπροστά στα αυξημένα καθήκοντα του επόμενου διαστήματος, ώστε να δώσει τις αναγκαίες μάχες από καλύτερη θέση. Αυξημένη συμμετοχή σημαίνει συνδικάτο-φόβητρο για την εργοδοσία. Κανένας εργοδότης δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του ένα συνδικάτο-φάντασμα χωρίς συμμετοχή. Αντίθετα, ένα συνδικάτο μαζικό και ενεργό αποτελεί στοιχείο που μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις.

– Για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οι αρχαιρεσίες του συνδικάτου δε θα αναδείξουν μόνο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και αντιπροσώπους για το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Για να μπει στο περιθώριο ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, οι «εργατοπατέρες», των οποίων ο διαβρωτικός ρόλος έχει εξασθενήσει το εργατικό κίνημα, σπέρνοντας εδώ και δεκαετίες τη λογική του συμβιβασμού στις απαιτήσεις εργοδοσίας/κυβέρνησης, την αποδοχή κάθε αντεργατικού μέτρου, τη λογική της παραίτησης και της υποτιθέμενης αναποτελεσματικότητας των αγώνων. Αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές του ΣΕΤΗΠ, σημαίνει περισσότεροι αντιπρόσωποι για το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, σημαίνει περιορισμό της επιρροής του εργοδοτικού συνδικαλισμού στα παραπάνω συνδικαλιστικά όργανα.

– Για να σπάσουμε στην πράξη τις αντιδημοκρατικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη. Από τη στιγμή που κυβέρνηση και εργοδότες θέλουν σωματεία ακίνδυνα, υπό τον έλεγχό τους, που θα είναι φακελωμένα στο «Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων», που θα στερηθούν τις δυνατότητές τους ως συνδικαλιστικές οργανώσεις αν δεν υποκύψουν, που θα αναγκάζονται να προβαίνουν σε ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τις αρχαιρεσίες τους ή για τη λήψη αποφάσεων, με τα αποτελέσματα αυτών να είναι ελεγχόμενα, διάτρητα, εμείς οφείλουμε να πάμε κόντρα στο ρεύμα, τσαλακώνοντας στην πράξη το νόμο τους. Συμμετέχουμε μαζικά, για να αποδείξουμε πως τα συνδικάτα έχουν καταστατικό, έχουν κατοχυρωμένο τρόπο λειτουργίας για τον οποίο αποφασίζουν τα ίδια, με δια ζώσης διαδικασίες και καμιά κυβέρνηση δε μπορεί να επιβάλει τη δική της λογική, απομονώνοντάς μας πίσω από μια οθόνη. Όσο πιο μαζική η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του συνδικάτου, τόσο περισσότερα πλήγματα δέχεται η προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων αυτών από την κυβέρνηση.

20-24 ΟΚΤΩΒΡΗ 2021 ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ Σ.Ε.ΤΗ.Π. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΓΙΑ:

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, κατοχυρωμένες μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
  • Υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας.
  • Να καταργηθούν τώρα οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η εργασία μέσω τρίτων εταιριών. Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους: 7ώρο – 35ώρο – 5ήμερο.
  • Να αποσυρθούν οι διατάξεις της τηλεργασίας. Καμία σκέψη για μονιμοποίηση της. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε με ασφάλεια να γυρίσουμε στους χώρους δουλειάς, στο φυσικό μας χώρο.
  • Μείωση του εργάσιμου χρόνου και όχι ατελείωτες και απλήρωτες εργασίες. Καμία απόλυση.
  • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα. Τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα. Όχι στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Ναι στο δικαίωμα της απεργίας.
  • Απαιτούμε τώρα φθηνό ρεύμα – Καμία ανατίμηση στα βασικά αγαθά.

Πρόγραμμα εκλογών:

Τετάρτη 20 Οκτώβρη: 14:00-20:00 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

– Πέμπτη 21 Οκτώβρη: 15:00-20:00 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

– Παρασκευή 22 Οκτώβρη: 15:00-21:00 στο παράρτημα του ΣΕΤΗΠ στα ανατολικά (Μυκηνών 17, Μπότσαρη με Δελφών).

– Σάββατο 23 Οκτώβρη: 11:00-14:00 στο παράρτημα του ΣΕΤΗΠ στα ανατολικά (Μυκηνών 17, Μπότσαρη με Δελφών) και 15:00-19:00 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

– Κυριακή 24 Οκτώβρη: 11:00-19:00 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.