ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ “MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.”


M.L.S. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.:

ΤΟ «ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» ΚΑΙ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. 

H “MLS Πληροφορική Α.Ε.” αποτελεί εταιρεία ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, καθώς πέρα από την εκτεταμένη διαφήμιση που της είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια, έχει παρουσιαστεί και ως πρότυπο επιχειρηματικότητας από πρωτοκλασάτα στελέχη του πολιτικού προσωπικού της χώρας μας, όπως ο νυν πρωθυπουργός, βουλευτές της ΝΔ, αλλά και υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν επισκεφτεί στο παρελθόν τις εγκαταστάσεις της.

Παρά τα μεγάλα λόγια, όμως, για τους εργαζόμενους της εταιρείας, τα πράγματα ήταν και παραμένουν πολύ διαφορετικά. Ακόμα και στα χρόνια της ανοδικής πορείας της, η επιχείρηση έδινε σε μεγάλο τμήμα του προσωπικού μισθούς πείνας, αρνούνταν να χορηγήσει τις άδειες που βάσει νόμου δικαιούνταν, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται, ενώ οι απλήρωτες υπερωρίες ήταν συστηματικό φαινόμενο.

Από το 2020, με πρόφαση την εκδήλωση της πανδημίας, η εταιρεία έχει απολέσει κάθε μέτρο στη μεταχείριση του προσωπικού της. Αρχικά, άφησε απλήρωτο το προσωπικό της, εξωθώντας σταδιακά τη συντριπτική πλειοψηφία αυτού σε παραίτηση, χωρίς να έχει καταβάλει μέχρι σήμερα, ως όφειλε, τα δεδουλευμένα τους, αλλά και λοιπά χρωστούμενα όπως μη ληφθείσες άδειες.

Αλλά ακόμα και με το προσωπικό συρρικνωμένο στο μίνιμουμ δυνατό βαθμό, η στάση της εργοδοσίας απέναντί του παραμένει απαράδεκτη:

Για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβρη του 2021, έθεσε τμήμα των εργαζομένων σε τηλεργασία, τους οποίους όχι μόνο δεν πλήρωσε ποτέ, αλλά όταν αυτοί προσέφυγαν στην επιθεώρηση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, η εργοδοσία είχε το θράσος να καταθέσει επίσημα πως «οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν παρουσιάστηκαν στην εργασία τους και ούτε προσέφεραν κάποια εργασία στην εταιρεία τη συγκεκριμένη περίοδο»!

Η εργοδοσία επιβάλει ένα καθεστώς διακρίσεων απέναντι σε συγκεκριμένους εργαζόμενους, προσπαθώντας να τους εξωθήσει σε παραίτηση: είτε αφήνοντάς τους απλήρωτους κατά συρροή την ίδια στιγμή που οι υπόλοιποι υπάλληλοι πληρώνονται, επιστρατεύοντας αστείες δικαιολογίες όπως «δεν έφτασαν τα χρήματα», είτε ανακοινώνοντάς τους πως θα πρέπει να υπογράψουν νέα σύμβαση με μείωση μισθού, πραγματοποιώντας τη μείωση αυτή χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου.

Στοχοποιεί εργαζόμενους που κινήθηκαν νομικά, πιέζοντάς τους με κάθε δυνατό μέσο, ώστε να τους αναγκάσει να αποσυρθούν από τις διεκδικήσεις τους. Συγκεκριμένα, συνάδελφος δέχεται σκοπίμως δυσμενή μεταχείριση ως αντίποινα στο γεγονός πως προχώρησε σε ένδικα μέσα για την απόσπαση των οφειλόμενων.

Τα Χριστούγεννα του 2021 η εργοδοσία δεν κατέβαλε το δώρο στο προσωπικό, όπως επίσης ποτέ δεν καταβλήθηκε και το επίδομα αδείας της χρονιάς αυτής. Πραγματοποιήθηκε καταγγελία και μήνυση από υπαλλήλους της εταιρείας, χωρίς όμως αυτές οι ενέργειες να εξασφαλίζουν την καταβολή των χρωστούμενων.

Το αποκορύφωμα της αθλιότητας ήρθε τις προηγούμενες ημέρες, όταν υπάλληλος της εταιρείας, σε εγκυμοσύνη και ένα μήνα πριν τη γέννα διδύμων, αιτήθηκε την καταβολή μικρού έστω τμήματος του ποσού που της χρωστούσε η εταιρεία, κάτι που είχε μεγάλη ανάγκη λόγω των αυξημένων εξόδων για τη γέννα. Η απάντηση του εργοδότη, μνημείο αναλγησίας, ήταν πως αισθάνεται σαν φιλανθρωπικό ίδρυμα, μην αναγνωρίζοντας καν την ταυτότητα της εργαζόμενης!

Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι πίσω από τις «εμβληματικές επενδύσεις» που διαφημίζει κάθε κυβέρνηση – είτε «αριστερή», είτε «δεξιά». Έτσι έρχεται η πολυδιαφημιζόμενη ανάπτυξη: πάνω στην εκμετάλλευση και στα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα. Οι μεγάλοι μέτοχοι της MLS, μετά την εκτόξευση της εταιρείας στα «μεγάλα ονόματα» των επιχειρήσεων της χώρας μας, τσέπωσαν όσα κέρδη μπορούσαν από τη δουλειά των εργαζομένων και τώρα σφυρίζουν αδιάφορα, κάνοντας ζωή χαρισάμενη.

Η περίπτωση της MLS, που σαν εταιρεία έκλινε σε όλες τις πτώσεις τη λέξη «καινοτομία», την οποία προσπαθούσε να ταυτίσει με το πρόσωπό της, μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα σημαντικό συμπέρασμα: ότι όταν ακούμε την οποιαδήποτε κυβέρνηση να κάνει λόγο για την «καινοτομία» που θα αλλάξει το πρόσωπο της χώρας μέσω μεγάλων επενδύσεων στον τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας, οι οποίες θα φέρουν καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι. Πλέον, ο καθένας μπορεί να καταλάβει πως οι επενδύσεις αυτές, ακόμα και για θέσεις με καλύτερους σχετικά μισθούς, πραγματοποιούνται πατώντας πάνω στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, για το ψαλίδισμα των οποίων κάθε κυβέρνηση μεριμνά.

Οι εργαζόμενοι της MLS έδωσαν και συνεχίζουν τα δίνουν τη μάχη με κάθε διαθέσιμο μέσο: αρχικά με στάση εργασίας που προκήρυξε το ΣΕΤΗΠ διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, με καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας, με νομικά μέσα, αλλά και με επερωτήσεις στη βουλή, προς τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος δε μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει.

Διεκδικούμε:

  • Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στο προσωπικό της εταιρείας, τόσο σε όσους παραμένουν σε αυτήν, όσο και σε αυτούς που έχουν παραιτηθεί. 
  • Να σταματήσει η εταιρεία να κάνει διακρίσεις απέναντι σε συγκεκριμένους συναδέλφους, να σταματήσει η προσπάθεια εξώθησής τους σε παραίτηση.
  • Καμία μείωση μισθού σε κανένα συνάδελφο.

Οι εργαζόμενοι κάθε εταιρείας, ένα δρόμο έχουμε μπροστά στην επίθεση που δεχόμαστε από εργοδότες, κράτος και κυβέρνηση: οργάνωση και αντεπίθεση για την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών σε ένα ενιαίο μέτωπο.