40 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ: ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ! 


Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

40 μέρες μετά το έγκλημα των Τεμπών, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως η ασφάλεια των μεταφορών εξακολουθεί να είναι απούσα, όχι μόνο στους σιδηροδρόμους, αλλά και σε άλλα μέσα. Η είδηση για το χθεσινό συμβάν όπου λεωφορείο που μετέφερε 52 μαθητές και 3 συνοδούς καθηγητές από λύκειο της Θεσσαλονίκης προς το Μέτσοβο, μετά τη λήξη της εκδρομής τους στην Κέρκυρα, έπιασε φωτιά εν κινήσει με κίνδυνο της ζωής τους, το αποδεικνύει. Τα γρήγορα αντανακλαστικά των μαθητών και του οδηγού αποδείχτηκαν σωτήρια, αλλά το ζητούμενο είναι η ασφάλεια κάθε επιβάτη να είναι κατοχυρωμένη και όχι να βασιζόμαστε στην «καλή τύχη».

Αποδεικνύεται και από άλλο χθεσινό περιστατικό, όπου το Intercity από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, ακινητοποιήθηκε για πάνω από 30 λεπτά, με τα φώτα να σβήνουν, λόγω προβλημάτων στο δίκτυο ηλεκτροδότησης του ΟΣΕ, με το περιστατικό να προκαλεί ανησυχία σε επιβάτες και προσωπικό!

Αποδεικνύεται και από άλλα πρόσφατα επεισόδια που συμβαίνουν στο συγκοινωνιακό έργο της πόλης μας, με λεωφορεία των ΚΤΕΛ που πραγματοποιούν δρομολόγια για λογαριασμό του ΟΑΣΘ να αποτελούν παρεμφερή περιστατικά, είτε με πυρκαγιές εν κινήσει, είτε με εκτέλεση δρομολογίων με τον έναν τροχό να λείπει (!), χώρια από την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο μεταφορικό έργο, με την αναμονή για ένα λεωφορείο να αγγίζει και τα 20 λεπτά, συν το καθεστώς «σαρδελοποίησης».

Αποδεικνύεται και από το γεγονός πως μετά το έγκλημα στα Τέμπη, οι σιδηροδρομικές γραμμές επαναλειτουργούν όπως έκλεισαν. Η τηλεδιοίκηση δεν έχει εγκατασταθεί, οι απαιτούμενοι έλεγχοι δεν έχουν πραγματοποιηθεί και παρόλα αυτά η Hellenic Train, με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης ξεκίνησε πρόσφατα τα δρομολόγια με μοναδικό μέτρο «προστασίας» αυτό της ελάττωσης της ταχύτητας.  

Η πιθανότητα κάποιου νέου εγκλήματος στις μεταφορές και τις συγκοινωνίες κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη από πάνω μας. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Παλεύουμε ενάντια στις πολιτικές που μετράνε τη ζωή μας σαν κόστος, που μπροστά στο κέρδος δε διστάζουν να επιτρέπουν να συμβεί κανένα έγκλημα!

Δε θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα Τέμπη, παλεύουμε να μη συγκαλυφθεί και να μη γίνουμε μάρτυρες παρόμοιων εγκλημάτων. Όλοι σήμερα Δευτέρα 10 Απρίλη στο σταθμό του ΟΣΕ στις 19:00, μαζί με τα εργατικά σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους.