1η Μάη 2023: Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν!


Με την ορμή από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που ζήσαμε τον Μάρτη, με μαχητική αισιοδοξία, συνεχίζουμε αποφασιστικά με την απεργία της Πρωτομαγιάς.

Η 1η Μάη είναι η μέρα που οι εργαζόμενοι από όλο τον κόσμο διαδηλώνουμε, είναι μέρα πάλης, αγωνιστικής προβολής των αιτημάτων μας. Δυναμώνουμε και ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργάτες των άλλων χωρών, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Πορτογαλίας και άλλων χωρών, όπου εκατομμύρια εργαζόμενοι διαδηλώνουν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνουν όλες οι κυβερνήσεις, για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των λίγων.

Αυτό αναδείξαμε και εμείς με τις κινητοποιήσεις μας. Βάλαμε απέναντι την λογική κόστους-οφέλους, το κέρδος, που γεννά κοιλάδες των Τεμπών. Σε μία μόνο εβδομάδα θρηνήσαμε 3 νεκρούς εργάτες, θύματα της ασυδοσίας των εργοδοτών και της διαχρονικής ασυλίας που απολαμβάνουν από κράτος και κυβερνήσεις.

Για την διασφάλιση της υψηλής κερδοφορίας των μεγάλων κολοσσών του κλάδου, όπως Microsoft, Twitter, Amazon, Accenture, γίνονται απολύσεις εργαζομένων κατά εκατοντάδες χιλιάδες.

Το κέρδος είναι η αιτία για την εντατικοποίηση της δουλειάς για τα ατελείωτα ωράρια στον κλάδο μας, την έλλειψη μέτρων υγιεινής που οδηγούν σε εκτόξευση των μυοσκελετικών παθήσεων, προβλημάτων όρασης, ψυχοσωματικών παθήσεων, κρίσεων πανικού κλπ. Ιδιαίτερα όταν μέσα από την εφαρμογή της τηλεργασίας η υγιεινή και η ασφάλεια στην εργασία έχουν μετατραπεί από υποχρέωση του εργοδότη σε ευθύνη του εργαζόμενου.

Δεν μας ταιριάζει μια ζωή που η προστασία της αποτελεί βαρίδιο. Παλεύουμε για την προστασία της ζωής μας, αλλά και για μια καλύτερη ζωή. Γιατί με την ακρίβεια παντού και τους μισθούς μας στα ίδια επίπεδα, ή στην καλύτερη περίπτωση, με αυξήσεις που καλύπτουν μόνο μικρό μέρος του πληθωρισμού, δεν μπορούμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς.

Τα μαζικότατα μπλοκ του σωματείου μας στις τελευταίες απεργίες, με εργαζόμενους από εργασιακούς χώρους να κατεβαίνουν συγκροτημένα, τα νέα και παλιά μέλη μας που βγαίνουν μπροστά, οι εργαζόμενοι σε μεγάλους χώρους δουλειάς του κλάδου που οργανώνονται ακριβώς εκεί που γεννιέται η εκμετάλλευση, στους χώρους δουλειάς, είναι οδηγός και εγγύηση για τους επόμενους αγώνες.

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε με την απεργία της Πρωτομαγιάς, για τη ζωή που μας αξίζει, για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα!

  • Παλεύουμε για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, με αναγνώριση των πτυχίων μας.
  • Όπως το 1886 ήταν ώριμο αίτημα η εφαρμογή του 8ωρου, σήμερα που ο κλάδος μας συμβάλλει στην άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας, είναι ώριμο, δίκαιο, πραγματοποιήσιμο να δουλεύουμε ακόμα λιγότερες ώρες, ενώ παράλληλα να εξασφαλίσουμε άνοδο στο μισθό μας. Παλεύουμε ενάντια στην εντατικοποίηση της εργασίας, για μείωση του εργάσιμου χρόνου σε 7ωρο-5ημερο-35ωρο την εβδομάδα.
  • Απαιτούμε μετακίνηση προς και από την εργασία με ευθύνη της εργοδοσίας. Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές, ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας

Συνεχίζουμε στο δρόμο των εργατών του Σικάγο, των 200 της Καισαριανής, των αγωνιστών του Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη!

Ζήτω η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Όλοι στην Απεργιακή συγκέντρωση των Εργατικών Σωματείων στο Αγ. Βενιζέλου στις 11π.μ.

Προσυγκέντρωση ΣΕΤΗΠ: 10:30 Ερμού-Κ. Ντηλ