ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ Δ.Ε.Θ. 9/9 – ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Σ.Ε.ΤΗ.Π. 4/9


ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΗΣ Δ.Ε.Θ.
ΣΑΒΒΑΤΟ, 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, ΣΤΙΣ 17:30, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΑΝΘ
ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Ε.ΤΗ.Π.
ΔΕΥΤΕΡΑ, 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, ΣΤΙΣ 19:00, ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ


Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Η λήξη της καλοκαιρινής περιόδου σηματοδοτεί μεν την έναρξη της νέας σεζόν, όσο αφορά όμως τις εξελίξεις για τους εργαζόμενους και το λαό, το μόνο νέο είναι τα αντεργατικά μέτρα που έχει η κυβέρνηση στα σκαριά, ενώ και οι πρόσφατες εξελίξεις αποτελούν νέα επεισόδια στο αντιλαϊκό έργο που βιώνουμε εδώ και χρόνια.


Αφού η κυβέρνηση έφερε μέσα στο καλοκαίρι τη ρύθμιση για εργασία μέχρι τα 74 έτη μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, προχωράει με ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά που συναγωνίζεται σε αθλιότητα το νόμο Χατζηδάκη.


Ο θεάρεστος, για τους εργοδότες, νόμος Γεωργιάδη έρχεται για να αυξήσει τον ημερήσιο χρόνο εργασίας στις 13 ώρες! Η δικαιολογία πως οι επιπλέον ώρες θα αφορούν δεύτερο εργοδότη και ότι ο νόμος είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων προσφέροντας μια επιλογή, είναι πολύ φτηνή! Στην ουσία ο νόμος αποτελεί μια κυνική δήλωση: Δεν επαρκεί ο μισθός για τον εργαζόμενο; Ας βρει δεύτερη δουλειά! Επιπλέον, κάθε εργοδότης θα μπορεί καθημερινά για 5 ώρες πέραν του 8ωρου να απασχολεί τον εργαζόμενο χωρίς αυτό να θεωρείται υπερωρία, καθώς θα τον δηλώνει ως εργαζόμενο σε άλλο ΑΦΜ εταιρείας ή μέσω εργολάβου! Οπότε, προσφέρεται έτσι μια ατέλειωτη πηγή απλήρωτων υπερωριών προς όφελος των εργοδοτών και μάλιστα χωρίς το πλαφόν των 120 ωρών υπερωρίας ετησίως!


Ο νόμος όμως δε σταματά εκεί! Εισάγει συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών (zero hour contracts) και κατά παραγγελία (on demand contracts), όπου ο εργαζόμενος δεν έχει σταθερό ωράριο, αλλά βρίσκεται stand by, όταν και για όσο τον χρειαστεί ο εργοδότης χωρίς άρα να γνωρίζει πόσο ή αν θα πληρωθεί κάθε μήνα, χωρίς προσωπικό ελεύθερο χρόνο, διαθέσιμος να εργαστεί ανά πάσα στιγμή!


Τορπιλίζει ακόμα και το πενθήμερο νομοθετώντας την εξαήμερη εργασία και στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, αλλά και σε όσες 24ωρης λειτουργίας επικαλούνται «φόρτο εργασίας».


Εισάγει ποινικές ευθύνες, φυλάκιση ως 6 μήνες και πρόστιμο 5000 ευρώ για συμμετοχή σε περιφρούρηση απεργίας που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα όπλα των εργαζομένων. Άλλη μια απόδειξη για το πόσο τσούζουν οι απεργίες αφεντικά και κυβερνήσεις!


Δε συνιστά κάποια παρέκκλιση από το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», αλλά εφαρμογή αυτού, καθώς το νομοσχέδιο βασίζεται σε ευρωπαϊκή οδηγία που την ψήφισε ΝΔ και οι ναζί Χρυσαυγίτες, και την υπέγραψε η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.


Παράλληλα, δε μπορούμε να αγνοήσουμε την κινητικότητα που υπάρχει στον κλάδο της πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην πόλη μας, όσο αφορά τις απολύσεις. Στη Vodafone, όπου μετά από χρόνια προσφοράς απολύθηκαν έμπειροι συνάδελφοι, για να αντικατασταθούν από νεώτερους με μειωμένα ωράρια, στην TaskUs με την εκδικητική απόλυση, στην OTS, αλλά και στον ΟΤΕ, που παρά το γεγονός πως αποτελεί τη ναυαρχίδα του κλάδου με κέρδη ρεκόρ, μερίσματα δισεκατομμυρίων στους μετόχους του και επιδότηση από το ταμείο ανάκαμψης, δε δίστασε να εκβιάσει ωμά και ανάλγητα παλιούς εργαζόμενους με έτη προσφοράς στην εταιρεία, να μετατεθούν στην Αθήνα ή να φύγουν με δήθεν «εθελούσια», ενώ επιβεβαιώνεται ξανά το πώς αξιοποιούν οι μεγάλοι όμιλοι τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους για λιγότερα δικαιώματα, στρώνοντας το έδαφος για εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα κάτω.


Άλλωστε είμαστε υποψιασμένοι από τις «καμπάνες» που ήχησαν το προηγούμενο διάστημα σε κολοσσούς του κλάδου μας στις ΗΠΑ, όπως Twitter, Meta, Accenture, Google και Microsoft με 280.000 απολύσεις.


Στα φετινά εγκαίνια της ΔΕΘ θα ακούσουμε τα αναμενόμενα από το στόμα του πρωθυπουργού, για την «ανάπτυξη που θα φέρει πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας». Θα προβάλει ως στόχο την κατάκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας» και ως επιτυχία τη διασφάλιση περισσότερων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στην πραγματικότητα, οι μόνοι που έχουν λόγο να πανηγυρίζουν για τις κυβερνητικές επιτυχίες είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, που θα αυξήσουν την κερδοφορία τους. Ενώ οι εργαζόμενοι θα υποστούν νέα συνδυασμένα πλήγματα από τη μεγάλη ακρίβεια των τροφίμων, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, τις υψηλές τιμές των ενοικίων, τη δραματική μείωση των κρατικών επιδοτήσεων για τα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα.


Η προστασία του λαού μας θεωρείται κόστος! Το συνεχιζόμενο έγκλημα κατά του περιβάλλοντος, της ζωής και της περιουσίας του λαού με τις πυρκαγιές, η δράση φασιστών από την Κροατία που ανενόχλητοι τραμπούκιζαν και αφαίρεσαν μια ζωή, αλλά και ντόπιων φιντανιών στον Έβρο που έχουν εξαπολύσει πογκρόμ σε πρόσφυγες και μετανάστες, οι πλειστηριασμοί που συνεχίζουν και απειλούν την κατοικία του συναδέλφου μας, η άθλια κατάσταση της δημόσιας υγείας που οδήγησε σε νεκρούς λόγω έλλειψης ασθενοφόρων, τα εργατικά ατυχήματα, όλα αυτά επιβεβαιώνουν το σύνθημα που βροντοφωνάξαμε για το έγκλημα στα Τέμπη: ή τα κέρδη τους, ή οι ζωές μας!


Δεν είναι ζήτημα «ανικανότητας». Το κράτος και η κυβέρνηση αποδεικνύονται εξαιρετικά ικανά όταν αυτό αφορά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Καταφέρνει να κινητοποιήσει πολλές διμοιρίες ΜΑΤ για να αντιμετωπίσει το εργατικό κίνημα όπως πχ σε περιπτώσεις κινητοποιήσεων ενάντια σε πλειστηριασμούς κατοικιών, ενώ την ίδια στιγμή λείπουν χιλιάδες μόνιμοι πυροσβέστες για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Εξασφαλίζει πόρους και μέσα για να βουτήξει στον πόλεμο στην Ουκρανία,  αλλά αφήνει τη χώρα με ανύπαρκτη αντιπυρική προστασία!


Επειδή δε δεχόμαστε αυτές τις επιλογές τους, επειδή είμαστε αποφασισμένοι να κόψουμε τη φόρα της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης, επειδή αρνούμαστε να κατατεθεί ο νέος νόμος για τα εργασιακά, επειδή το σύγχρονο δεν είναι να κάνουμε δύο δουλειές για να τα βγάλουμε πέρα, ούτε να δουλεύουμε 13 ώρες, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, παίρνουμε μέρος στο συλλαλητήριο των σωματείων, πλατεία ΧΑΝΘ στις 17:30 και στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΗΠ, τη Δευτέρα 4 Σεπτέμβρη, 19:00, στο ΕΚΘ για να οργανώσουμε την απάντησή μας.


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  • 7ΩΡΟ, 5ΗΜΕΡΟ, 35ΩΡΟ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΠΑ ΣΤΑ ΕΙΔΗ ΛΑΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ
  • ΦΤΗΝΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
  • ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
  • ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ FUND Η’ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ