Ανακοίνωση εργαζόμενων και απολυμένων της TaskUs



ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ TASKUS…ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,


Στα μέσα Δεκέμβρη η εταιρεία TaskUs ανακοινώνει και επίσημα την απόλυσή 8 εργαζομένων. Είχαν προηγηθεί η ανακοίνωση ότι το τμήμα στο οποίο δουλεύουμε θα κλείσει και ακολούθως οι καθησυχαστικές υποσχέσεις για την απορρόφησή μας σε άλλα πρότζεκτ. Προφανώς θέλανε να κερδίσουν χρόνο ώστε ανακοινώνοντας τις απολύσεις χριστουγεννιάτικα να αντιμετωπίσουν μειωμένες αντιδράσεις.


Οι απολύσεις μας είναι εκδικητικές και οφείλονται στις προηγούμενες διεκδικήσεις μας για καλύτερες συνθήκες εργασίας και για αύξηση του μισθού για όλους τους εργαζόμενους της TaskUs, καθώς επίσης και στη συμμετοχή μας σε απεργιακές κινητοποιήσεις όπως αυτή των Τεμπών, της Πρωτομαγιάς και της 21ης Σεπτέμβρη που κήρυξε το σωματείο μας το Σ.Ε.ΤΗ.Π. ενάντια στο νόμο Γεωργιάδη.


Η TaskUs μας θέλει χωρίς δικαιώματα, ώστε να μπορεί να μας εκμεταλλεύεται ανεμπόδιστα, όπως και κάθε άλλη εταιρεία. Χρησιμοποιεί το προσωπείο ‘‘people first’’  μαζί με δήθεν σημαντικά προνόμια ενώ οποιαδήποτε δική μας ανάγκη εκφράζεται, αντιμετωπίζεται με εκφοβισμό, plans και τελικά απολύσεις. Φτάσανε στο σημείο, όταν καλέστηκε στάση εργασίας έξω από τα γραφεία της εταιρείας από το Σ.Ε.ΤΗ.Π., να αποτρέπουν τους εργαζόμενους που σχολούσαν να εξέλθουν από την κεντρική είσοδο, κρατώντας τους μέσα στο κτίριο για αρκετή ώρα. Διέδωσαν αισχρά και γελοία ψεύδη, πως τάχα οι συγκεντρωμένοι είχαν βίαιες διαθέσεις και πως επεδίωκαν να προκαλέσουν ζημιές στην είσοδο του κτιρίου!


Μας κατηγορούν για βία αυτοί που:


Μας απέλυσαν δυο μέρες πριν το τέλος της χρονιάς με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να καλύψουμε τα βασικά (νοίκι, λογαριασμούς, supermarket).


Μας εξαναγκάζουν σε ένα συνεχές τρέξιμο πίσω από άπιαστους στόχους, που θα πιανόντουσαν πιο εύκολα και χωρίς τόσο άγχος απλά με την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.


Μας εξαναγκάζουν να παραμένουμε 2-2,5 ώρες στο αυτοκίνητο ή στον ΟΑΣΘ καθημερινά με το άγχος μην τυχόν και αργήσουμε ένα λεπτό και εμφανιστούμε στο σύστημα ως «late».


Μας εξαναγκάζουν να συνωστιζόμαστε επί οκτώ ώρες σε μια αίθουσα ενώ οι συνάδελφοι/ισσες αρρωσταίνουν ή βγαίνουν θετικοί/ές σε COVID. Με την εταιρεία αντί να λαμβάνει τις ευθύνες της να πετάει το μπαλάκι σε εμάς προτρέποντας να κάνουμε με δικά μας έξοδα τεστ πριν τη δουλειά.


Μας υποβάλλουν σε συνεχή αξιολόγηση με τα γνωστά action plans και τις προειδοποιήσεις από το HR δημιουργώντας ένα κλίμα μόνιμης ανασφάλειας. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι όλες οι κινήσεις μας στο χώρο εργασίας ή στο διαδίκτυο καταγράφονται, ενώ ο έλεγχος στο production floor είναι συνεχής για να δούνε αν πήραμε το κινητό μαζί μας και διαρρεύσουν τίποτα «φοβερά μυστικά».


Μας έχουν τόσους μήνες να δουλεύουμε σε έναν χώρο όπου δεν έχει γίνει ούτε μια άσκηση πυρασφάλειας με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε εκατοντάδες άνθρωποι τι ακριβώς θα κάνουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού. Ακόμη, μας ανάγκασαν να το καλοκαίρι να επιστρέψουμε στα καινούργια γραφεία χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες με υπαρκτό τον κίνδυνο εργατικού ατυχήματος.


Με λίγα λόγια, όταν λένε ‘‘people first’’ στην TaskUs εννοούν ‘‘money first and people last’’ και σε μας αν καθόμαστε υπάκουα μπορεί να έρθει και κανένα ψίχουλο. Αν δεν θέλουμε να ζούμε επ’ αόριστον με το άγχος της απόλυσης και με σκυμμένο το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι της συλλογικής διεκδίκησης!!!


Οι απολύσεις πρέπει να ανακληθούν άμεσα. Καμία συναδέλφισσα και κανένας συνάδελφος να μη μείνει στην ανεργία. Ακόμη χρειάζεται να αγωνιστούμε για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας, γιατί ο μισθός δε φτάνει πια μέχρι το τέλος του μήνα. Σήμερα είναι οι οκτώ απολυμένοι, αύριο μπορεί να είναι ο καθένας και η καθεμία από εμάς. Η αλληλεγγύη μεταξύ μας και η συμμετοχή μας στις συλλογικές διαδικασίες και στο σωματείο είναι το μόνο όπλο που έχουμε απέναντι στην εργοδοσία, κι αυτό είναι που φοβούνται.


Εργαζόμενοι/ες & Απολυμένοι/ες της TaskUs