ΙΠΤΗΛ-ΕΚΕΤΑ: ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΤΕΙΧΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ


ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΤΕΙΧΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ


ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


Το ΣΕΤΗΠ καταδικάζει τις απαράδεκτες απολύσεις συναδέλφων  στο ΕΚΕΤΑ και ιδιαίτερα στο ΙΠΤΗΛ. Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι ενημερώθηκαν πρόσφατα ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους μετά την λήξη τους. Και μάλιστα, ανάμεσα σε αυτούς τους εργαζόμενους είναι και μέλος του ΔΣ του σωματείου μας, με πρωτοπόρα δράση μέσα στον χώρο δουλειάς,  καθώς και άλλοι εργαζόμενοι με αγωνιστική δράση.


Πρόκειται για εργαζόμενους που εξυπηρετούν αποδεδειγμένα πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΕΚΕΤΑ, σε οτιδήποτε απαιτεί η υλοποίηση των έργων από επιστημονική και τεχνική σκοπιά, με κάποιους από αυτούς να εργάζονται χρόνια, με συμμετοχή σε σημαντικό αριθμό ερευνητικών έργων.


Έτσι είναι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων στο ΕΚΕΤΑ. Με την δικιά τους σκέψη και πράξη  ανεβαίνει σκαλιά το ΕΚΕΤΑ στον ανταγωνισμό του σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στην προσέλκυση χρηματοδότησης: 50.8 εκ. ευρώ το 2022, 24 % αυξημένα σε σχέση με το 2021.


Όπως αντίστοιχα και σε όλους τους χώρους δουλειάς του κλάδου, με την δικιά μας δουλειά οι εργοδότες μας μετράνε ρεκόρ κερδοφορίας, με όλες τις κυβερνήσεις να τους έχουν εξασφαλίσει ένα ευνοϊκό πλαίσιο φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων, διαμορφώνοντας το αντεργατικό πλαίσιο έτσι ώστε να βρουν πολυάριθμο, σχετικά φθηνό και καλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα. Οι απολύσεις στο ΙΠΤΗΛ δυστυχώς δεν είναι και οι μοναδικές στον κλάδο. Πρόσφατα έγιναν απολύσεις και στην TaskUs, που είναι σε εξέλιξη ο αγώνας για την ανάκλησή τους, αλλά και σε μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, που αξιοποιούν τις αξιολογήσεις για να ρίχνουν τις απαιτήσεις των εργαζομένων και να φτάνουν μέχρι και την απόλυση.


Στο ΕΚΕΤΑ τυπικά δεν θεωρούνται καν εργαζόμενοι, καθώς περίπου το 80% του προσωπικού εργάζεται σε καθεστώς Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι), με μεγάλη εντατικοποίηση, περιόδους deadline με δουλειά τα σαββατοκύριακα. Χωρίς δικαίωμα σε σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, σε υπερωριακή αμοιβή, σε άδειες (αναψυχή, αναρρωτικές, μητρότητας), σε μισθολογική ωρίμανση, την στιγμή που όλοι οι εργαζόμενοι είμαστε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας. Οι συνάδελφοι που τώρα απολύονται δεν δικαιούνται καν επίδομα ανεργίας μετά από τόσα χρόνια εργασίας! Αυτές οι άθλιες εργασιακές σχέσεις είναι άρρηκτα δεμένες με το ανταγωνιστικό καθεστώς προσέλκυσης χρηματοδότησης των ερευνητικών κέντρων, στον κάθε φορά τομέα που δίνει προτεραιότητα και βαρύτητα η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι χρηματοδοτικοί φορείς.


Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας!


28 Φλεβάρη απεργούμε, διεκδικούμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας!


Αλληλεγγύη στους συναδέλφους, μαζί είμαστε πιο δυνατοί! Δεν δεχόμαστε να μπαίνουμε στο ζύγι έσοδα – έξοδα! Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας για σταθερή δουλειά με σταθερό  εισόδημα, το δικαίωμά μας να μπορούμε να οργανώσουμε τη ζωή μας, να ξέρουμε τι μας  ξημερώνει αύριο. Δυναμώνουμε τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς για τα σύγχρονα δικαιώματά μας, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με κατοχυρωμένα δικαιώματα.


Οργανώνουμε την απάντηση των εργαζομένων! Ενισχύουμε τις εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς!


Τετάρτη 31 Γενάρη, στις 8:45 στην είσοδο στα κεντρικά του ΕΚΕΤΑ, ενημερώνουμε μαζικά τους συναδέλφους μας!


Τετάρτη 7 Φλεβάρη, στις 7μμ, στο ΕΚΘ, παίρνουμε μέρος στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΗΠ.


Διεκδικούμε:

  • Καμία απόλυση εργαζομένων! Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών. Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.
  • Επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του ΕΚΕΤΑ με κατοχυρωμένα δικαιώματα: άδειες, σταθερό ωράριο, διάλειμμα εντός ωραρίου, αυξήσεις στους μισθούς, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση (πρόνοια, υγεία, σύνταξη).
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς όλων των εργαζομένων.