ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΚΕΤΑ


ΝΕΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΦΛΕΒΑΡΗ 8:30

ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΤΕΙΧΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


Την Δευτέρα 12/2 πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη εργαζομένων του ΕΚΕΤΑ. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του ΣΕΤΗΠ, στα κλαδικά σωματεία Μισθωτών Τεχνικών και ΣΕΡΕΤΕ που έχουν μέλη στα διάφορα ινστιτούτα του ΕΚΕΤΑ, καθώς και στο επιχειρησιακό σωματείο στον χώρο, τον ΣΕΕΚΕΤΑ.


Από την πλειοψηφία των εργαζομένων που συμμετείχαν, όπως και από τα κλαδικά σωματεία ΣΕΤΗΠ, ΣΜΤ και ΣΕΡΕΤΕ, επιβεβαιώθηκε η διάθεση να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω! Καταδικάζουμε τις πρόσφατες απολύσεις 15 συναδέλφων μας και στεκόμαστε πλάι τους με κάθε τρόπο! Κάνουμε δική μας υπόθεση την επαναπρόσληψη των συναδέλφων μας, γιατί γνωρίζουμε καλά ότι τα συμφέροντά μας είναι κοινά παρόλο που η διευθέτηση των συμβάσεων που υπογράφουμε είναι ατομική!


Την Τετάρτη 31/1 έγινε μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση έξω από τα κεντρικά κτίρια του ΕΚΕΤΑ με σκοπό την καταγγελία των απολύσεων συναδέλφων. Ήταν το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να ακουστεί η φωνή μας: Φωνάξαμε ότι δεν δεχόμαστε η δουλειά, ο μισθός και η ζωή μας να μπαίνουν στο ζύγι εσόδων – εξόδων!


Στον πυρήνα της “Αριστείας”, στο 1ο ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα με όρους προσέλκυσης κονδυλίων, όπου συγκεντρώνεται μια από τις μεγαλύτερες πυκνότητες υψηλά εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, εργάζονται 36 ανασφάλιστοι υπότροφοι, 168 ΙΔΟΧ στην καλύτερη περίπτωση με ετήσια σύμβαση κυλιόμενη επί δεκαετίες και 942 (!) δήθεν “έκτακτοι συνεργάτες”.


Απέναντι σε αυτή την άδικη κατάσταση απαντάμε καθαρά: Δεν είμαστε “συνεργάτες”!


Δεν δεχόμαστε αυτή την παγιωμένη κατάσταση στα ερευνητικά κέντρα. Δεν δεχόμαστε να είμαστε εκείνοι που δουλεύουμε σε τόσο εξειδικευμένους τομείς και να βιώνουμε τις πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας. Δεν δεχόμαστε να είμαστε ερευνητές – Manager χαραμίζοντας ατελείωτες εργατοώρες στην διαχείριση οικονομικών και ανθρώπινων πόρων.


Απαιτούμε

  • Καμία απόλυση εργαζομένων! Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών. Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.
  • Επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του ΕΚΕΤΑ με κατοχυρωμένα δικαιώματα: άδειες, σταθερό ωράριο, διάλειμμα εντός ωραρίου, αυξήσεις στους μισθούς, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση (πρόνοια, υγεία, σύνταξη).
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς όλων των εργαζομένων

Απαιτούμε συμβάσεις εργασίας με το ΕΚΕΤΑ, αποσυνδεδεμένες από συγκεκριμένα ερευνητικά έργα για να μην κινδυνεύουμε η λήξη του έργου να συνεπάγεται λήξη της εργασίας μας.


Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε στήριξη του αγώνα μας:

  • Κινητοποίηση ξανά στο ΕΚΕΤΑ την Τετάρτη 21/2 στις 8:30 π.μ.
  • Κατά τόπους συνελεύσεις εργαζομένων σε επίπεδο εργαστηρίων, ινστιτούτων και κέντρου.
  • Συμμετοχή στην απεργία 28/02 και στο συλλαλητήριο στις 10:30 π.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου.