ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΕΚΕΤΑ 14/3


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΓΝΩΜΗΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΚΕΤΑ

Οι κινητοποιήσεις του τελευταίου μήνα έχουν ταράξει τα ήρεμα νερά στο ΕΚΕΤΑ. Τα ινστιτούτα ανησυχούν γιατί έσπασε η βιτρίνα του πυρήνα Αριστείας, του 1ου ερευνητικού κέντρου στην Ελλάδα με όρους ανταγωνιστικότητας (προσέλκυση χρηματοδότησης), του πρωτοπόρου φορέα καινοτομίας.


ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ;


Περισσότεροι εργαζόμενοι του κέντρου μιλούν ανοιχτά για την εργασιακή τους καθημερινότητα στα πηγαδάκια, στα γραφεία, στα εργαστήρια, στις συνελεύσεις του ΣΕ ΕΚΕΤΑ. Περισσότεροι μιλούν ανοιχτά για την εντατικοποίηση, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την εργασιακή ανασφάλεια. Περισσότεροι καταγγέλλουν περιπτώσεις εκφοβισμού, συζητήσεις «πειθούς» με σκοπό τη «συμμόρφωση». Περισσότεροι εργαζόμενοι πλέον προβληματίζονται για το τί μπορεί να γίνει για να βελτιωθούν οι μισθοί μας, τα εργασιακά δικαιώματα, συνολικότερα οι όροι ζωής μας.


Οι κινητοποιήσεις μας στις 31/1 και 21/2 έδωσαν το έναυσμα. Η συμμετοχή μας στην απεργία 28/2 εκεί που διεκδικήσαμε από κοινού «Δουλειά για όλους με πλήρη σύγχρονα δικαιώματα» πήγε τη σκυτάλη ένα βήμα παρακάτω.


Ήταν ώριμο από καιρό να μπει τέλος στην «ομερτά» για τις εργασιακές σχέσεις στο κέντρο, την οποία επιχειρεί να επιβάλλει η Διοίκηση του κέντρου σε συνεργασία με την πλειοψηφική παράταξη στο ΔΣ του ΣΕ ΕΚΕΤΑ.


ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ


Γιατί εμείς, οι εργαζόμενοι του ΕΚΕΤΑ, είμαστε αυτοί στους οποίους το κέντρο χρωστά την «πρόοδό» του. Γιατί η δική μας δουλειά, η υποστήριξη, η διαχείριση φέρνει σε πέρας τα ερευνητικά έργα και τα βιομηχανικά συμβόλαια, παρά τις αντίξοες συνθήκες, την πολύ-ανάθεση αντικειμένων εργασίας. Γιατί η δική μας δουλειά φέρνει τα υψηλής ποιότητας ερευνητικά αποτελέσματα που διευκολύνουν την προσέλκυση εταίρων για το Κέντρο. Γιατί η δική μας δουλειά τους κατοχυρώνει την «Αριστεία».


Δεν δεχόμαστε την παγιωμένη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για > 90% των εργαζόμενων του κέντρου, οι οποίοι απασχολούνται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (μπλοκακι, ΙΔΟΧ, υποτροφίες).


ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ – ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΑΣΤΕ


Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας όταν διεκδικούμε :

·     Να παρθούν πίσω οι απολύσεις των συναδέλφων – Να προχωρήσει η απορρόφησή τους με ευθύνη των ινστιτούτων και του Κέντρου. Μόνιμη – Σταθερή δουλειά για όλους

·     Συμβάσεις εργασίας με το ΕΚΕΤΑ, αποσυνδεδεμένες από συγκεκριμένα ερευνητικά έργα για να μην κινδυνεύουμε η λήξη του έργου να συνεπάγεται λήξη της εργασίας μας.

·     Θέσπιση επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, με αναπροσαρμογή για να καλύπτεται ο πληθωρισμός.

·     Αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από την εξαρτημένη εργασία (άδεια τοκετού, λοχείας, αναρρωτικές άδειες, αποζημίωση κτλ.) στους εργαζομένους που εργάζονται με μπλοκάκι και υποτροφία

·     Ειδικούς όρους για την Υγιεινή και την Ασφάλεια σε όλους τους εργασιακούς χώρους του ΕΚΕΤΑ, εργαστήρια και γραφεία. Να μην χρησιμοποιούνται ως γραφεία χώροι χωρίς φυσικό φωτισμό και αερισμό

·     Γιατρό εργασίας με καθημερινή παρουσία στο χώρο και Τήρηση ατομικών ιατρικών φακέλων για όλους τους εργαζόμενους του ΕΚΕΤΑ και ιδιαίτερα για όσους κάνουν εργαστηριακή δουλειά

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.


Είναι δικαίωμα μας η ελεύθερη συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες του ΣΕ ΕΚΕΤΑ, η ελεύθερη έκφραση γνώμης και η ελεύθερη συζήτηση των κοινών μας προβλημάτων. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας το δικαίωμα στην απεργία, στην κινητοποίηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.


Δεν δεχόμαστε τις παραινέσεις να μην διαταράσσουμε την ειδυλλιακή εικόνα των ερευνητικών κέντρων. Απορρίπτουμε την προσπάθεια «διαίρει και βασίλευε» που είναι σε εξέλιξη με διάφορες εκφάνσεις από το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων μέσα στα ινστιτούτα. Έχουμε κοινά συμφέροντα. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Έχουμε δίκιο. Το διεκδικούμε με κάθε τρόπο. Προχωράμε ενωμένοι.


Προχωράμε σε νέα κινητοποίηση έξω από το ΕΚΕΤΑ, την Πέμπτη 14/3, στις 8:30πμ έξω από το κεντρικό κτήριο.