ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ 14/4-Γνωρίζουμε τον τόπο μας-Διεκδικούμε ποιότητα ζωής


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 Σε πεζοπορία και πικνίκ

 « Γνωρίζουμε τον τόπο μας – Διεκδικούμε ποιότητα ζωής »


Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί σε πεζοπορία την Κυριακή 14 Απριλίου στο δάσος Σέιχ Σου που βρίσκεται σχεδόν μέσα στην πόλη μας.


Το Σέιχ Σου γνωστό και ως Κεδρηνός Λόφος είναι το περιαστικό δάσος και ο πνεύμονας της πόλης μας. Εκτείνεται στις νότιες και νοτιοδυτικές πλαγιές του Χορτιάτη μέχρι και το δρόμο Επταπυργίου – Ασβεστοχωρίου. Η ονομασία του σημαίνει «νερό του Σεΐχη» και προήλθε από τη βρύση που υπήρχε σε μουσουλμανικό νεκρικό μνημείο, γνωστού ως τουρμπέ, ερείπια του οποίου σώζονται έως σήμερα στην τοποθεσία «Χίλια Δέντρα» που ήταν και η πρώτη ονομασία του αρχικού πυρήνα του δάσους από την εποχή της τουρκοκρατίας.


Η περιοχή από παλιά ήταν δασώδης με δρύες, ωστόσο στις αρχές του 20ου αιώνα είχε αποψιλωθεί για ναυπηγήσεις και λόγω των αναγκών των κατοίκων σε ξυλεία. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο άρχισε εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις που διήρκησαν για πολλά χρόνια και έφτασαν μέχρι τα πέντε εκατομμύρια δένδρα. Η έκταση του σήμερα είναι γύρω στα 30 χιλιάδες στρέμματα, με τα 23.500 να καλύπτονται από τεχνητό δάσος τραχείας πεύκης και κουκουναριάς.


Το 1997, πάνω από το μισό δάσος καταστράφηκε λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς εκείνου του καλοκαιριού. Ακολούθησαν εργασίες άμεσης αποκατάστασης, κυρίως από τις Δασικές Υπηρεσίες, όμως από επιστημονικούς κύκλους θεωρήθηκε ότι έπασχε ενός σωστού σχεδιασμού. Έτσι φυτεύτηκε ότι υπήρχε πρόχειρο στα φυτώρια: από τραχεία πεύκη μέχρι κυπαρίσσι Αριζόνας. Δεν ενισχύθηκε ιδιαίτερα η ποικιλία των ειδών, ενώ η πυκνότητα των δένδρων παρέμεινε υψηλή. Ως αποτέλεσμα, μειώθηκε η ανθεκτικότητα του δάσους σε μύκητες, έντομα και ανομβρία.


Χαρακτηριστικά της Διαδρομής

Σημείο εκκίνησης: Καυτατζόγλειο Στάδιο

Ώρα εκκίνησης: 09:00

Διάρκεια Πεζοπορίας: 4 ώρες με χαλαρό ρυθμό

Μήκος Διαδρομής: 10 χιλιόμετρα

Υψομετρική Διαφορά: Περίπου 350 μετρά

Βαθμός Δυσκολίας: Α (Εύκολο)


Αναλυτική Περιγραφή


Η πορεία είναι εύκολη και απευθύνεται σε άτομα με στοιχειώδη φυσική κατάσταση που μπορούν να περπατήσουν 10 χλμ. με ανηφόρες και κατηφόρες σε ανώμαλο έδαφος.


Το 80% της διαδρομής αποτελείται από μονοπάτι μέσα στο δάσος με αρκετά γεφυράκια ενώ το υπόλοιπο 20% από δασικό δρόμο.


Η εκκίνηση θα γίνει από το Καυτατζόγλειο Στάδιο στις 09:00. Καθώς το πρώτο μέρος της πορείας θα είναι ανηφορικό θα κάνουμε μικρά διαλείμματα για να παίρνουμε τις ανάσες μας.


Το ψηλότερο σημείο της πεζοπορίας μας θα είναι η θέση “Κράνος” με υψόμετρο τα 450 μετρά. Από αυτό το σημείο ανοίγει μια πανέμορφη θέα σε όλη την πόλη, και όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή διακρίνεται ο Όλυμπος. Το σημείο αυτό προσφέρεται για ξεκούραση και για πικνίκ για αυτό μην παραλείψετε να έχετε μαζί σας κάποιο μικρό γεύμα.


Η επιστροφή θα γίνει από διαφορετικό μονοπάτι που θα καταλήξει στο σημείο εκκίνησης. Η επιστροφή φυσικά θα είναι εύκολη, με πολλές κατηφόρες.


Σημείο συνάντησης το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, δίπλα στο Καυταντζόγλειο Στάδιο στις 08:45


Περισσότερες λεπτομέρειες για την διαδρομή (χάρτη & υψομετρικές διαφορές) μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.wikiloc.com/hiking-trails/seih-sou-apo-kaytatzoglio-11908437

diadromi.png


Χρήσιμες επισημάνσεις


Για την διευκόλυνση των συμμετεχόντων στην πεζοπορία προτείνεται να υπάρχει κατάλληλος ρουχισμός για πεζοπορία με άνετα ρούχα καθώς και κατάλληλα υποδήματα.


Συγκεκριμένα:

✔       Αντιολισθητικά παπούτσια (π.χ. ορειβατικά μποτάκια ή trail/running παπούτσια),

✔       Μακρύ (κατά προτίμηση ορειβατικό) παντελόνι, κολάν, fleece, dry-fit κοντομάνικο (ύφασμα που στεγνώνει γρήγορα), ανοιξιάτικο μπουφάν κλπ,

✔       Σακίδιο πλάτης για τα προσωπικά αντικείμενα,

✔       Μπουκάλι νερού 1-1,5 lt,

✔       Σνακ όπως σάντουιτς, μπάρες δημητριακών, παστέλια, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, κλπ,

✔       Χαρτομάντιλα, υγρά μαντιλάκια,

✔       Καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό,

✔       Αδιάβροχο (αναλόγως καιρικών συνθηκών),

✔       Μπατόν πεζοπορίας (προαιρετικά),

✔       Μάσκα προστασίας προσώπου και αντισηπτικό χεριών.  

✔       Προαιρετικά για το πικ νικ: φαγητό (καλά συσκευασμένο, κατά προτίμηση σε στερεά μορφή), παλιό σεντόνι, μαχαιροπήρουνα, ποτήρια, χαρτοπετσέτες.     

 
Δήλωση συμμετοχής


Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στην πεζοπορία να αποστείλουν e-mail με θέμα “Συμμετοχή στην Πεζοπορία της 14ης Απριλίου” αναγράφοντας στο σώμα του κειμένου ονοματεπώνυμο κ τηλέφωνο επικοινωνίας ή να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους της διοργάνωσης στα παρακάτω τηλέφωνα.


Μη διστάσετε επίσης να επικοινωνήσετε για παροχή περαιτέρω διευκρινίσεων. Θα ληφθεί μέριμνα για όσους δεν έχουν δυνατότητα μετάβασης στο σημείο συνάντησης.

Email: setipthess@gmail.com