ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟYΝ ΟΙ ΑΠΟΛYΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡEIΑ NETCOMPANY – INTRASOFT. ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11/4


Συναδέλφισσα – συνάδελφε,


Την Τρίτη 9/4/2024 ανακοινώθηκαν ξαφνικές απολύσεις στην Netcompany – Intrasoft, την ίδια στιγμή που η εταιρία διαφημίζεται σαν «Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον», με πάνω 650 προσλήψεις για το 2023. Ενώ κατά το εννεάμηνο του 2023  εμφάνισε, σε ετήσια βάση, αυξημένο κατά 25%, κύκλο εργασιών σε 204 εκατ. ευρώ και ενισχυμένη κατά 37% λειτουργική κερδοφορία, σε περίπου 23 εκατ. ευρώ.


Από την άλλη, οι εργαζόμενοι στον χώρο διαμαρτύρονται ότι μονίμως τρέχουν να πιάσουν «άπιαστα» deadlines, έχοντας πάντα ως δεδομένο ότι τα projects είναι understaffed.  Όταν χρειάζονται ακόμα περισσότερες προσλήψεις, ακόμα περισσότερες εκπαιδεύσεις και στο αντικείμενο και στο έργο.


Δεν δεχόμαστε τις προφάσεις της εταιρίας


Είναι απαράδεκτες οι προφάσεις τις εργοδοσίας ότι για το πρόβλημα φταίνε οι senior που δεν έχουν ως «κουλτούρα» την εκπαίδευση των νέων ανθρώπων, την ίδια στιγμή που senior εργαζόμενοι δεν προλαβαίνουν να «σηκώσουν κεφάλι», που ήδη βάζουν από τον προσωπικό τους χρόνο για να βγει η δουλειά.


Είναι απαράδεκτο όταν τελικά μένει κόσμος χωρίς αντικείμενο να ρίχνουν το φταίξιμο στον εργαζόμενο, αντί η εταιρία να παίρνει την ευθύνη της για τις δικές της ελλείψεις. Δεν δεχόμαστε όταν ένα έργο χάνεται ή δεν πηγαίνει καλά να την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, χωρίς να παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα για να αξιοποιηθούν σε άλλες θέσεις.


Είναι απαράδεκτο, δεδομένης αυτής της κατάστασης, οι απολύσεις συνεχίζονται «business as usual», όπως δηλώνει η εταιρία την ίδια στιγμή που υπάρχουν πολλές ανοιχτές θέσεις εργασίας. 


Είναι απαράδεκτο η εργοδοσία να αξιοποιεί κατά το δοκούν ως δικαιολογία τον νέο κανονισμό(framework) για την τηλεργασία, που ίδια έφερε με το εκβιαστικό δίλημμα «ή υπογράφεις τους όρους μου ή δεν μπορείς να τηλεργάζεσαι». Ενώ την ίδια στιγμή δεν παίρνουν κανένα ουσιστικό μέτρο στα προβλήματα που έχουν αναδείξει οι εργαζόμενοι, όπως για την απασχόληση των παιδιών, τι γίνεται όταν έχεις έναν άρρωστο παιδί ή γονιό στο σπίτι, για την έλλειψη θέσεων στο γραφείο και ζητήματα εξοπλισμού, την κατάσταση στα ΜΜΜ, την έλλειψη παρκινγκ κ.α. 


Σε αυτή την κατάσταση, στην Netcomany – Intrasoft αλλά και σε μια σειρά επιχειρήσεις του κλάδου έχουν ξεκινήσει οι αξιολογήσεις, που η εργοδοσία τις αξιοποιεί ως μηχανισμό δικαιολόγησης των καθηλωμένων μισθών. Γίνεται προσπάθεια να μας κάνουν να αποδεχτούμε ότι δεν δικαιούμαστε αυξήσεις γιατί δεν κάναμε αυτό το «extra mile» ή και σε περιπτώσεις να αξιοποιηθεί μια «κακή» αξιολόγηση ως αιτία απόλυσης.


Όλες οι εταιρίες αξιοποιούν τα ίδια επιχειρήματα, την ίδια τακτική για να μας κρατήσουν στα ίδια, και απομονωμένους ο εάν από τον άλλον, τάζοντας μας καριέρες και αυξήσεις.


Δεν είσαι μόνος/μόνη. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί!


Όσο δεν αγωνιζόμαστε, τόσο δεν θα μας λογαριάζουν, θα ζητάνε όλο και περισσότερα από εμάς, τόσο πιο εύκολο θα μας κόβουν δικαιώματα. Όταν είναι ο καθένας μόνος του απέναντι στον εργοδότη, είναι ευάλωτος σε εκβιασμούς και πιέσεις. Γι’ αυτό χρειάζεται να συσπειρωθούμε στο σωματείο, να διεκδικούμε συλλογικά και οργανωμένα τα δικαιώματα μας. Σωματείο που θα καλεί σε ενότητα με τους εργαζόμενους συνολικά στον κλάδο, θα συμπορεύεται με το κλαδικό συνδικάτο και άλλα επιχειρησιακά σωματεία στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική.


Το ΣΕΤΗΠ στηρίζει την στάση εργασίας που έχει καλέσει το Σωματείο Εργαζομένων της Netcompany – Intrasoft την Πέμπτη 13:00-16:00

–  Να στηρίξουμε τους απολυμένους συναδέλφους μας, ανάκληση των απολύσεων!

–  Η εταιρία να δεσμευτεί ότι δεν θα γίνει καμία άλλη απόλυση σε έργα που έχουν χαθεί ή δεν πηγαίνουν καλά.

–  Να σταματήσουν οι εκβιασμοί με βάση το framework της τηλεργασίας, ουσιαστική προστασία των τηλεργαζομένων.

–  Προσλήψεις, εκπαιδεύσεις, ουσιαστικά μέτρα για να μειωθεί η πίεση της δουλειάς.


Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων για:

·        Αύξηση του μισθού εισαγωγής και αναγνώριση των πτυχίων, προσαρμογή του μισθού προς τα πάνω με βάση τον πραγματικό πληθωρισμό, αυξήσεις με βάση την προϋπηρεσία. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 1100€ μεικτά!

·        Μείωση του ωραρίου, αυστηρή τήρηση του με ευθύνη της εταρίας (αποσύνδεση από teams, μη πρόσβαση σε email, file system κλπ) η υπερωρία είναι προαιρετική, πρέπει να δηλώνεται και να πληρώνεται

·        Η τηλεργασία να γίνεται με αίτημα του εργαζόμενου, η εταιρία να αναλαμβάνει το κόστος, προστασία των νεών εργαζομένων που εκπαιδεύονται, προστασία της υγείας και ασφάλειας και στο σπίτι

·        Μετακίνηση, επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού, πληρωμένη αναρρωτική άδεια και άδεια φροντιστή

·        Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να καλύπτει τα παραπάνω και άλλα, και θα μας προστατεύει από την εργοδοτική αυθαιρεσία.


Κλιμακώνουμε με την συμμετοχή μας στην απεργία στις 17 Απρίλη!

– για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα προστασίας της ζωής και του εισοδήματός

– κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

– ζωή και δουλειά αντάξια της εποχής που ζούμε και της τεχνολογίας που παράγουμε