Απεργία 26 Ιούνη 2010


Όλοι Στους Δρόμους

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το συνδικάτο μας και το ΠΑΜΕ από νωρίς είχε προειδοποιήσει για το που θα οδηγήσουν οι πολιτικές του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς. Εδώ και 6 μήνες έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στην οργάνωση των αγώνων, στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου.

Όμως η επίθεση του μετώπου Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΕΕ/ΔΝΤ-ΣΕΒ μαζί με τα κόμματα του κεφαλαίου και τα ΜΜΕ, εντείνεται. Συνοδοιπόρος οι  ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που το μόνο που είχαν να πουν είναι ότι τα μέτρα «δεν αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα»!

Κρύβουν την αλήθεια, γιατί η επιβίωσή και η διασφάλιση της κερδοφορίας των πολυεθνικών, απαιτούν την ένταση της επίθεσης. Για αυτό προσπαθούν να παρουσιάσουν την κρίση ως κοινό πρόβλημα καπιταλιστών και εργαζομένων, για αυτό παρουσιάζουν ως «πατριωτικό μας καθήκον» να περάσουν τα εξής μέτρα:

  • Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων
  • Αύξηση του ορίου απολύσεων
  • Μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης κατά 50%
  • Μεικτό κατώτερο μισθό 592€ για ηλικίες 18-21, 629€ για ηλικίες 21-25, 490€ για τους ανηλίκους και χωρίς ασφάλιση με γενίκευση της «μαθητείας»
  • Δουλειά μέχρι τα 70 μας για σύνταξη – επίδομα.

Σε αυτή την κατεύθυνση οι απολύσεις στον κλάδο μέσα σε 1,5 χρόνο έχουν ξεπεράσει τις 3.000 χωρίς να μετρούνται οι χιλιάδες συνάδελφοι που μένουν άνεργοι με λήξη σύμβασης. Την ίδια ώρα οι εταιρίες του κλάδου αξιοποιούν τα μέτρα της κυβέρνησης και προχωρούν σε νέες απολύσεις (ΟΤΕ, Intracom) αλλάζουν τις συμβάσεις (Newsphone), λειτουργούν πλήρως με εταιρίες-δουλεμπορικά γραφεία (Teleperformance, Vodafone) και με ανάθεση τμημάτων σε εργολάβους (Forthnet, Wind, κα) όπου οι εργαζόμενοι στερούνται τα όποια δικαιώματα έχουν οι υπόλοιποι συνάδελφοι τους. Προχωρούν στην αντικατάσταση των σταθερών μορφών εργασίας με τις ελαστικές.

Υπάρχει και άλλος δρόμος

Η χρεοκοπία και τα αδιέξοδα των καπιταλιστών δεν πρέπει να απασχολούν τους εργαζόμενους. Η ανάπτυξή τους μας οδήγησε στην κρίση. Αυτοί πρέπει να την πληρώσουν. Τόσα χρόνια παράγουμε πλούτο ικανό για να ζήσουν και τα δισέγγονα μας. Πρέπει να αγωνιστούμε αυτός ο πλούτος να γίνει δικός μας, να υπερασπιστούμε τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας. Ο αγώνας για να καρπώνεται ο εργαζόμενος τον πλούτο που παράγει, για να απαλλαχτούμε από τους καπιταλιστές που κλέβουν το δικό μας ιδρώτα είναι η δική μας διέξοδος.

Δεν είμαστε μόνοι. Με το συνδικάτο μας, το ΣΕΤΗΠ-Θ και με το ΠΑΜΕ αγωνιζόμαστε για να ορθώσουμε μέτωπο αντεπίθεσης στις δυνάμεις του κεφαλαίου. Απορρίπτουμε τα μέτρα τους. Αγωνιζόμαστε για να σταματήσουν οι απολύσεις και να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη δουλειά, σταθερή με πλήρη δικαιώματα και αποδοχές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών νόμων.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 26 ΙΟΥΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 10.30 Π.Μ. ΣΤΟ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ