ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΤΩΝ Η.Π.Α.


Το Δ.Σ. του Σ.Ε.ΤΗ.Π εκφράζει την αλληλεγγύη του στους διαδηλωτές των Η.Π.Α. που παρά τις απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί, διαμαρτύρονται ενάντια στην αστυνομική βία, την κρατική καταστολή και το ρατσισμό, με αφορμή το ρατσιστικό έγκλημα που διέπραξε αστυνομικός στη Μινεάπολις, δολοφονώντας τον 46χρονο Αφροαμερικάνο Τζορτζ Φλόιντ. Η διαμαρτυρία του αμερικάνικου λαού αποδεικνύει το μέγεθος της συσσωρευμένης αγανάκτησης και οργής που κρύβει μέσα του, ζώντας σε μια χώρα που μπορεί να διαφημίζεται διαχρονικά ως «η γη της επαγγελίας και της ελευθερίας», όμως η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική, καθώς πρόκειται για τη χώρα των μεγάλων ανισοτήτων, τη χώρα που μέσα σε λίγους μήνες είδε τα ποσοστά της ανεργίας της να εκτινάσσονται, τη χώρα που αν και αποτελεί τη μητρόπολη του καπιταλισμού, η οικονομική κρίση της έχει χτυπήσει την πόρτα με τη φτώχεια να εξαπλώνεται σαν επιδημία, μια χώρα της οποίας ο λαός «δεν μπορεί να ανασάνει».


Καταδικαστέα είναι η στάση της κυβέρνησης των Η.Π.Α. που μπροστά στην αγωνία και την αγανάκτηση του αμερικάνικου λαού ενάντια στην αδικία, αντιτάσσει την ωμή κρατική βία και την καταστολή. Δεν πρόκειται για μια «ιδεολογική εμμονή» της συγκεκριμένης κυβέρνησης, καθώς διαχρονικά οι κυβερνήσεις των Η.Π.Α. όντας τιμονιέρηδες μιας πρωτοκλασάτης ιμπεριαλιστικής δύναμης επιδείκνυαν ωμή βία τόσο σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο, όσο και στο εσωτερικό της χώρας.


Οι Η.Π.Α. των επιχειρηματικών κολοσσών, των πολυεθνικών – των οποίων οι επενδύσεις διαφημίζονταν ως σωτήριες για τη χώρα μας και ειδικά στον κλάδο των νέων τεχνολογιών – δεν είναι ούτε σωτήρας των λαών, ούτε και προστάτης τους. Αντιθέτως, αποτελούν μια πρώτου μεγέθους ιμπεριαλιστική δύναμη, η οποία ασκεί πολιτική με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων της. Η καταστολή απέναντι στην εργατική τάξη, ο ρατσισμός και η κρατική βία θα υπάρχουν και θα κλιμακώνονται όσο οξύνονται τα αδιέξοδα που γεννά το σύστημά τους…


Το Δ.Σ.