Να μην πληρώσουμε και αυτόν τον λογαριασμό!


Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Μετά την εκδήλωση της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, αλλά και εν μέσω της πανδημίας του Covid-19 που την επιτάχυνε και τη βάθυνε, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 που αποτυπώνει τη συνέχιση της επίθεσης στην υγεία και τα δικαιώματα μας αφού τη στιγμή που μειώνει το μέγιστο όριο δαπανών για την υγεία κατά μισό δισεκατομμύριο πρόβλέπει νέα “δωράκια” για τους μεγάλους ομίλους και επιχειρήσεις.

Εν μέσω πανδημίας έχουμε δεχθεί οξεία επιδείνωση των όρων εργασίας μας ενώ είδαμε να αυξάνονται ο αυταρχισμός και η καταστολή απέναντι στις διεκδικήσεις μας για το δικαίωμα μας στην υγεία, τη σταθερή εργασία, τις σύγχρονες ανάγκες μας. Τη στιγμή που συνάδελφοι μας νοσούν με Covid-19 ως αποτέλεσμα ανύπαρκτων μέτρων προστασίας σε χώρους δουλειάς η κυβέρνηση με παλιές και νέες διατάξεις δίνει δικαίωμα στους εργοδότες για:

  • Αύξηση των υπερωριών.
  • Διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, σε βάρος των εργαζομένων με απλήρωτες υπερωρίες.
  • Κατάργηση του 8ωρου και επιβολή 10ωρης δουλειάς.
  • Εκ περιτροπής εργασία με το 50% του μισθού.
  • Αναστολή συμβάσεων, που ανοίγει το δρόμο των απολύσεων.
  • Γενίκευση της τηλεργασίας, αλλά και του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με το οποίο οι εργαζόμενοι χάνουν το 20% του μισθού τους.
  • Κατάργηση της απαγόρευσης λειτουργίας τις Κυριακές και αργίες.
  • Μείωση του Δώρου Χριστουγέννων για όσους βρέθηκαν σε αναστολή.
  • Παράταση στο πάγωμα του κατώτατου μισθού.

Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021, που εν συντομία προβλέπει:

– Εν μέσω πανδημίας μείωση κονδυλίων για την υγεία, κατά 572 εκατομμύρια, τη στιγμή που ο δημόσιος τομέας της υγείας ψυχορραγεί. Την ίδια στιγμή αύξηση κατά 2 δις για εξοπλιστικά προγράμματα, όχι με προσανατολισμό την άμυνα της χώρας, αλλά βαθύτερης συμμετοχής σε ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς.

– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από εργοδότες για εργαζόμενους (που παρουσιάζεται ύπουλα σαν αύξηση στις καθαρές αποδοχές των εργαζομένων), που θα αποφέρει 816 εκατομμύρια στα ταμεία των επιχειρήσεων από τη δική μας δουλειά.

– 322 εκ. επιδότηση σε επιχειρήσεις για 6μηνα προγράμματα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων, με τους ανέργους να λαμβάνουν εξ αυτών 200€ μισθό το μήνα.

– Άλλα 246 εκ. σε επιχειρήσεις για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών ανεσταλμένων εργαζόμενων.

– Μείωση κονδυλίων κατά 40,5% (679 εκ.) στον ΟΑΕΔ που θα αφήσει απροστάτευτους τους ανέργους που δημιούργησε η κρίση.

– Μείωση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, άρα νέο χτύπημα στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας, που σημαίνει ακόμη λιγότερες παροχές σε χρονιά που στιγματίζεται από την πανδημία του covid-19.

– 2,2 δις μείωση για τη χρηματοδότηση συντάξεων (κύριων και επικουρικών), παρά την αύξηση των συνταξιούχων την επόμενη χρονιά.

– 6,75 δις επιδοτήσεις (6 από την ΕΕ και 750 εκ. από το κράτος) για το «πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων», κονδύλια που καταλήγουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας».

– Αύξηση του φορο-ξεζουμίσματος του λαού: 3,5 δις επιπλέον για το 2021.

– Από τις συνολικές εισπράξεις φόρων ύψους 47,8 δις για το 2021, μόνο τα 3,4 δις αφορούν νομικά πρόσωπα/εταιρείες.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι ο προϋπολογισμός στο μεγαλύτερο μέρος του θα “χρηματοδοτηθεί” από την τσέπη των εργαζόμενων και τα κονδύλια που προβλέπει σχεδιάζεται να κατευθυνθούν στη στήριξη της ανάκαμψης της κερδοφορίας μεγάλων ομίλων, επιχειρήσεων και όχι για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, για αυξήσεις σε προνοιακά επιδόματα και υπηρεσίες, σε στήριξη των ανέργων και των μικρών επαγγελματιών κτλ.

Απέναντι σε ένα προϋπολογισμό που συνεχίζει το έγκλημα σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού, βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και απαιτούμε:

■ Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν Σύστημα Υγείας για όλους. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Κέντρα Υγείας πλήρως εξοπλισμένα με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με πλήρες ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο υγειονομικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

■ Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι, ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όλοι οι φόροι που ληστεύουν τα εργατικά, λαϊκά νοικοκυριά, όπως ο ΕΝΦΙΑ.

■ Αφορολόγητο για τους εργαζόμενους, ατομικό 20.000 ευρώ με αύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να φορολογηθεί το κεφάλαιο, με 45% στα κέρδη του.

■ Την αύξηση με νόμο του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

■ Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και της 13ης και 14ης σύνταξης, που είναι χρήματα δεδουλευμένα, χρήματα των ίδιων των εργαζομένων, των συνταξιούχων.

■ Μέτρα για να υποχρεώνονται οι εργοδότες να πληρώνουν κανονικά και στην ώρα τους, τους μισθούς των εργαζομένων και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να σταματήσει το αίσχος της απλήρωτης δουλειάς.

■ Να δοθούν πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.

■ Να μην περικοπεί το Δώρο Χριστουγέννων, να δίνεται σε όλους τους εργαζόμενους το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.

■ Μέτρα προστασίας όλων των ανέργων, με επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού, χωρίς όρους ή προϋποθέσεις.

Ασφάλιση, Υγεία, Σύνταξη, Δουλειά

Δε θα τα χαρίσουμε στα αφεντικά