ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΝΥ ΣΑΛΙΒΑΝ


του Ουίλλιαμ Γκίμπσον

σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου

με την Πέγκυ Τρικαλιώτη στο ρόλο της Άννυ Σάλιβαν

Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης

Θέατρο Αριστοτέλειο

Από 4 Απριλίου (Κυριακή Πάσχα)

Η μεγάλη επιτυχία του έργου «Το Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» τη φετινή χειμερινή θεατρική σεζόν στο Θέατρο ΑΛΦΑ, οδήγησε στην απόφαση να ανέβει η παράσταση στην Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ από την Κυριακή του Πάσχα (4 Απριλίου) .

«Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν»  του Ουΐλλιαμ Γκίμπσον είναι ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα σε ολόκληρο τον κόσμο.  Ο θεματικός του άξονας εμπνέεται από μια αληθινή όσο και συγκλονιστική ιστορία που συνέβη στον αμερικάνικο νότο στα τέλη του 19ου αιώνα. Ηρωίδες του έργου είναι δυο γυναίκες που αποτελούν πρότυπα για την παγκόσμια κοινότητα των ατόμων με αναπηρία, αλλά και πρότυπα θέλησης και πίστης στην προσπάθεια για όλους τους ανθρώπους  η Έλεν Κέλλερ και η δασκάλα της, Άννυ Σάλιβαν.

Σε βρεφική ακόμα ηλικία, η Έλεν Κέλλερ έχασε όραση, ακοή και φωνή και μέχρι τα έξι χρόνια ήταν ένα αγρίμι που ζούσε μέσα στη σιωπή και στο σκοτάδι. Οι γονείς της στην απόγνωσή τους κάλεσαν την Άννυ Σάλιβαν, μια εικοσάχρονη δασκάλα, που ήταν άτομο με αναπηρίες κι αυτή αφού είχε μειωμένη όραση, για να βοηθήσει το παιδί. Η Σάλιβαν με την επιμονή της και κυρίως με την αγάπη της κατόρθωσε να μετατρέψει τη μικρή Έλεν Κέλερ σ’ ένα χαρισματικό πλάσμα με σπάνιες πνευματικές αρετές. Η μικρή Έλεν ξεπέρασε όλα της τα προβλήματα και με την υπομονετική καθοδήγηση της δασκάλας της κατάφερε να μιλήσει με τη νοηματική γλώσσα, και επίσης να γράφει και να διαβάζει με τη μέθοδο Μπράιγ. Σπούδασε σε γνωστά κολέγια, όπου αρίστευσε και στη συνέχεια αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην εκπαίδευση των τυφλών και κωφών, διδάσκοντας καινούργια παιδαγωγικά συστήματα και διαφωτίζοντας γονείς και δασκάλους μέσα από την οδυνηρή της εμπειρία.

Το «Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» είναι το θαύμα της ανθρώπινης προσπάθειας, της προσήλωσης και της επιμονής στο αποτέλεσμα. Σε μια τέτοια εκδοχή λοιπόν δεν χωρούν οι μελοδραματισμοί. Η προσπάθεια απαιτεί ιδρώτα και όχι δάκρυα. Η προσπάθεια είναι μια μάχη, με τον εαυτό σου και με τους άλλους.

Κι όπως λέει η Άννυ κάποια στιγμή: «Στην αγάπη και στον πόλεμο, όλα επιτρέπονται…»

Παίζουν οι:

Πέγκυ Τρικαλιώτη (στο ρόλο της Άννυ Σάλιβαν),

Θωμάς Κινδύνης,

Γεωργία Μαυρογιώργη,

Θεοδώρα Βουτσά,

Ορέστης Σοφοκλέους

και ο Πάνος Χατζηκουτσέλης.

Επίσης, εναλλάξ στο ρόλο της Έλεν Κέλλερ,

οι μικρές Δήμητρα Δουμένη- Αναστασία Τσιλιμπίου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση- Απόδοση: Θωμάς Σίδερης, Γιάννης Διαμαντόπουλος

Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος

Σκηνικά- Κοστούμια: Ντόρα Λελούδα

Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης

Κινησιολογία: Μαρκέλα Παπαδαμάκη

Φωτισμοί: Αντρέας Σινάνος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Βίκυ Ψαλτίδου

Μαργαρίτα Σίσιου

Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Δημ.Σχέσεων

Τηλ.: 69 79 22 22 14

Eπιχειρήσεις Θεάματος : Αδελφοί Τάγαρη

Τηλ.: 6979 44 51 62 & 63

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ