Συνέλευση Της Σωματειακής Επιτροπής ΟΤΕ


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΤΕ

Εργαζόμενη, Εργαζόμενε στον ΟΤΕ,

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και  Πληροφορικής Νομού Θεσσαλονίκης, είναι μια πρωτοβουλία συναδέλφων, που δεν άντεξαν να βλέπουν την μη ύπαρξη συνδικαλιστικής δράσης, τον συμβιβασμό και το ξεπούλημα των αγώνων από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στην Γ.Σ.Ε.Εκαι σε πολλά εργοδοτικά σωματεία που υπάρχουν στον κλάδο μας. Καθημερινά σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, και κυρίως εκεί που δεν υπάρχει καθόλου συνδικαλιστική εκπροσώπηση βιώνουμε πλήθος προβλημάτων που μας παραπέμπουν σε εργασιακό μεσαίωνα. Το συνδικάτο του κλάδου μας στον ενάμιση χρόνο από την ίδρυσή του, διεκδίκησε και πέτυχε νίκες, από τη καταβολή δεδουλευμένων μέχρι την ανάκληση απολύσεων όπως στην Wind. Αποτέλεσε το αποκούμπι για τα προβλήματα πλήθος εργαζόμενων και το μέσο οργάνωσής της αντεπίθεσης μας στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει οι εργοδότες.

Η οργάνωση στο συνδικάτο σημαίνει ορθώνω ανάστημα στις απολύσεις και στις μειώσεις αποδοχών. Σημαίνει καταπολέμηση της άγνοιας, μαθαίνω για τα δικαιώματά μου, πως αυτά κατακτήθηκαν και πως θα τα υπερασπιστώ σήμερα. Σημαίνει πολλαπλασιασμό της δύναμης του εργαζόμενου που δεν βρίσκεται πλέον μόνος απέναντι στον εργοδότη, αλλά στηρίζεται στη δύναμη που του δίνουν οι συνάδελφοι του. Σημαίνει ότι δεν αφήνω τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι μου. Δείχνω έμπρακτα ότι δεν δέχομαι να πληρώσω για μια κρίση που δεν δημιούργησαν οι εργαζόμενοι αλλά καλούνται να την πληρώσουν.

Σήμερα, μετά από ενάμιση χρόνο δράσης η εμπειρία, μας έχει δείξει ότι για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση του αγώνα μας, είναι απαραίτητη η ύπαρξη Σωματειακών Επιτροπών σε κάθε χώρο εργασίας. Η επιτροπή είναι τα μάτια και τα αυτιά του Συνδικάτου σε κάθε χώρο. Πληροφορεί και προτείνει δράσεις στο κλαδικό σωματείο. Παίρνει πρωτοβουλίες σε συνεννόηση με το ΣΕΤΗΠ που είναι υπεύθυνο για τον προσανατολισμό όλων των εργαζομένων του κλάδου προς μια κατεύθυνση για τη λύση των προβλημάτων, την περαιτέρω διεκδίκηση αιτημάτων και τη σφυρηλάτηση της αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων ολόκληρου του κλάδου.

Οι εξελίξεις στον κλάδο μας είναι πολλές και σημαντικές. Η κατάργηση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού παλιότερα και η αξιολόγηση προσωπικού στον Ο.Τ.Ε. και στις θυγατρικές του, είναι απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου, ώστε να προχωρήσει άμεσα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Τετράωρα στα τηλεφωνικά κέντρα και συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον Ο.Τ.Ε., στις θυγατρικές του, σε Vodafone και WIND. Απίστευτη εκμετάλλευση από τις σύγχρονες δουλεμπορικές εταιρίες ενοικιάσεως εργασίας όπως η Byte και η OTEplus, ατομικές συμβάσεις εργασίας με αποδοχές μικρότερες και από αυτές της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Γ.Σ.Σ.Ε), απανωτές πωλήσεις και συγχωνεύσεις, (Intracom, Lanet – Telepassport, COSMOTE – Γερμανός, Ο.Τ.Ε.– COSMOTE, Deutsche Telekom). Όλες όμως αυτές οι εξελίξεις, έχουν ως στόχο την αύξηση της κερδοφορίας της εργοδοσίας στον κλάδο με την παράλληλη μείωση, με την εξίσωση προς τα κάτω δηλαδή, των αποδοχών μας.

Στο εργασιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται με αυτές τις εξελίξεις, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε το περιθώριο να δίνουμε τη δυνατότητα στις συμβιβασμένες ηγεσίες να ξεπουλούν τους αγώνες μας, ούτε να αναβάλουμε τη δράση μας. Πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα μας, να τον κάνουμε προσωπική μας υπόθεση, και να τους γυρίσουμε την πλάτη, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας, ενιαία σε ολόκληρο τον κλάδο. Κάθε απλήρωτη ώρα υπερωριακής εργασίας, κάθε απόλυση, κάθε έμμεση ή άμεση απειλή απ’ τους εργοδότες, κάθε κατάργηση οποιουδήποτε κεκτημένου δικαιώματος για έναν απ’ τους συναδέλφους, μας επηρεάζει συνολικά. Κάθε «φθηνότερος» εργαζόμενος, τραβάει προς τα κάτω και όλους εμάς. Στον αντίποδα, κάθε διεκδίκηση για καλύτερες συνθήκες εργασίας, κάθε απόσπαση σε οποιαδήποτε από τις διεκδικήσεις μας, κάθε απόπειρα σπασίματος της εργοδοτικής τρομοκρατίας είναι κέρδος για κάθε εργαζόμενο. Ως πρωτεύων στόχος μπαίνει η δράση όλων μας μέσα από το συνδικάτο και η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας σε όλο τον κλάδο με βάση τις πραγματικές ανάγκες μας.

Συνάδελφοι, η ιστορία του εργατικού κινήματος έχει αποδείξει ότι όποτε οι εργάτες παλεύουν ενιαία και ταξικά έχουν μόνο να κερδίσουν. Εμπρός για το δυνάμωμα του Σ.Ε.ΤΗ.Π., του συνδικάτου που στηρίζει και διεκδικεί, με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Για την αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων μέσα στο εργατικό κίνημα. Με τελικό σκοπό την κατάκτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Το πλαίσιο του ΠΑ.Μ.Ε αντιμετωπίζει την επίθεση που δεχόμαστε σε όλες του τις εκφάνσεις. Αντιμετωπίζει τις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική σαν ένα κοινωνικό αγαθό που παράγεται από εργαζόμενους και πρέπει να είναι προσιτό σε όλους τους εργαζόμενους άλλων κλάδων και να εξασφαλίζει σε όσους το υπηρετούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο αμοιβών και ένα επίπεδο ζωής που είναι αντίστοιχο με τον κοινωνικό πλούτο που παράγεται.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί, πλήρη απασχόληση, ασφαλιστική κάλυψη και συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους του χώρου και αντιστέκεται στο να γίνει ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής πεδίο δοκιμών για τις βάρβαρες εργασιακές σχέσεις  που κυβέρνηση, Ε.Ε. και μεγάλο-εργοδότες προωθούν για το σύνολο των εργαζομένων και οι Γ.Σ.Ε.Ε τις ανέχεται και τις βαφτίζει με τις όμορφες αλλά εφιαλτικές λέξεις «ευελφάλεια» και «ευελιξία». Αυτή η τακτική μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την συνολική αντίσταση σε αυτές τις επιλογές όπως την εξασφαλίζει το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Οι σημερινές συνθήκες απαιτούν, για την αξιοπρεπή διαβίωση 1.400€ βασικό μισθό. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. 7ωρο 5ήμερο 35ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες, στα 30 χρόνια εργασίας ανεξάρτητα από την ηλικία. Αναγνώριση βαρέων και ανθυγιεινών στις ειδικότητες που απαιτείται στον κλάδο μας. Σύνταξη στα 50 για τις γυναίκες και στα 55 για τους άντρες σε αυτές τις περιπτώσεις. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (υγεία, συνταξιοδότηση, πρόνοια), που θα καλύπτει πλήρως τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Στο πλαίσιο αυτό το σωματείο δραστηριοποιείται με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών εργασίας, τόσο στον κλάδο όσο και στα επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν κάθε στιγμή σε κάθε εργασιακό χώρο και δεν είναι ανεξάρτητα από την γενικότερη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι ενάντια στα δικαιώματα τους. Συγκεκριμένα, στον ΟΤΕ τέτοια ζητήματα είναι τα παρακάτω:

  • ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: Η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, η αντικατάσταση του μόνιμου προσωπικού (επίκειται απόλυση περί τους 2.000 μόνιμους εργαζόμενους) και η κάλυψη οργανικών θέσεων εργασίας από ευέλικτους εργαζομένους (ΟΤΕplus, συμβασιούχοι φοιτητές) με κατακερματισμένα εργασιακά δικαιώματα, που καταδικάζει τους νέους εργαζόμενους σε διαρκή εργασιακή περιπλάνηση και σε μία ζωή χωρίς πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα κάνοντας τους αναλώσιμους για τον εργοδότη.
  • ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ: Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα μέχρι και την λήξη της σύμβασής της δεν έχει λάβει βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη ώστε να μπορέσει να εκδώσει βιβλιάριο υγείας, με αποτέλεσμα πολλοί από μας να κρατάμε την ασφάλιση από τους γονείς μας και άλλοι να μένουν παντελώς ακάλυπτοι από υγειονομική περίθαλψη. Είναι δικαίωμά όλων μας και οφείλουμε να διεκδικήσουμε το να μας παρέχετε πλήρης υγειονομική κάλυψη εφόσον είμαστε εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και πληρώνουμε εισφορές στο ΤΑΠ-ΟΤΕ.
  • ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ: Σκοπίμως υπάρχει ασάφεια από την εργοδοσία για τις μέρες και τον τρόπο λήψης των φοιτητικών αδειών που δικαιούμαστε. Σύμφωνα με την νομοθεσία δικαιούμαστε 30 μέρες φοιτητικής άδειας κατά την διάρκεια του έτους και τις οποίες ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να τις κατανείμει όπως κρίνει ότι χρειάζεται και σε καμία περίπτωση δεν περιορίζεται στο να πάρει μια μέρα πριν την εξέταση και την μέρα της εξέτασης, όπως διατείνεται η εργοδοσία.
  • ΝΕΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν το 2010 υπογράφουν συμβάσεις διαφορετικές από εκείνους που προσελήφθηκαν τις προηγούμενες χρονιές. Η νέα σύμβαση, ανάμεσα σε άλλα, καταργεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας (οθόνη και ακουστικά) και ορίζει τη σύμβαση «έως 12 μήνες», πράγμα που αφήνει το περιθώριο στον εργοδότη να λήξει την σύμβαση οποιαδήποτε στιγμή.
  • ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Είναι ζήτημα προς διεκδίκηση εφόσον δεσμεύουμε τον χρόνο μας, εκπαιδευόμαστε αποκλειστικά για να προσφέρουμε καλύτερα τις υπηρεσίες μας στον ΟΤΕ και τις μισές μέρες τις εκπαίδευσης εργαζόμαστε κανονικά προσφέροντας κέρδη στον ΟΤΕ, να πληρωνόμαστε κανονικά κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης.
  • ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Ο εσωτερικός κανονισμός περιγράφει το καθεστώς εργασίας και λειτουργίας του ΟΤΕ. Δεν μπορεί όμως να συγκροτείται με τρόπο που υποσκάπτει εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις του εργατικού κινήματος. Ο εργοδότης βάσει κανονισμού υποχρεούται να αναρτήσει σε πίνακα ανακοινώσεων ή να τον παραδώσει στον κάθε εργαζόμενο.

 

Σήμερα είναι φανερό ότι όσο η άρχουσα τάξη διευρύνει τα πλούτη και προνόμια της, τόσο περισσότερο συμπιέζεται το εργατικό λαϊκό εισόδημα και τα δικαιώματα του. Έφτασε λοιπόν η ώρα να ζυγίσει ο καθένας και να αποφασίσει. Το σύνθημα «η με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες» δεν είναι απλά ένα τσιτάτο. Ακριβώς αυτή την στιγμή αποκτάει νόημα και ρωτάει. Σε ποια τάξη ανήκεις, ποιους εμπιστεύεσαι και με ποιους συνεργάζεσαι; Σήμερα ακούγεται ποιο δυνατά ο απόηχος των κραυγών του Λαού μας. Σιγά – σιγά γκρεμίζουν το πηγάδι ώσπου να βγουν έξω.

Η ελπίδα δεν ξεπουλιέται όσο-όσο. Αυτό θα το βρουν εύκολα με ένα ζάπινγκ στα πρωϊνάδικα, στις ειδήσεις, στα σκάνδαλά και στις προβοκάτσιες τους. Η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα την ελπίδα την κατακτούν στην καθημερινή πάλη για επιβίωση, στους χώρους εργασίας. Στην αναμέτρηση με τον εργοδότη για ένα καλύτερο μεροκάματο, στην αναμέτρηση με την ίδια τους την ζωή… Η ελπίδα θα ζωντανέψει μια και καλή, όταν θα σταματήσουμε να παζαρεύουμε την αξία της εργατικής μας δύναμης και θα διεκδικήσουμε τον πλούτο που μας ανήκει.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 01/06/2010 ΩΡΑ 21:00 ΣΕ ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΤΕ ΣΕΤΗΠ

Σωματειακή Επιτροπή ΟΤΕ