Ανακοίνωση Εργαζομένων Στα Τηλεφωνικά Κέντρα Της Cosmote


Συναδέλφισες, Συνάδελφοι,

Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε απο τους εργαζομένους στα τηλεφωνικά κέντρα της Cosmote στο Porto Center και αναρτήθηκε στο Zougla.gr. Οι εργαζόμενοι εκεί αποφάσισαν και απέχουν ΟΛΟΙ απο την εργασία τους σε ένδειξη συμπαράστασης στους απολυμένους συναδέλφους τους απαιτώντας την άμεση ανάκληση των απολύσεων. Για σήμερα και αύριο 03-04/03/2011 βρίσκονται σε απεργία και περιφρουρούν το χώρο εργασίας τους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να ενισχύσουν τον αγώνα των εργαζομένων της COSMOTE μαζικοποιώντας τις περιφρουρήσεις. Είναι επιβεβλημένη η παρουσία όλων ως μήνυμα προς όλες τις εργοδοσίες πως απο εδώ και μπρος οι εργαζόμενοι του κλάδου θα απαντούν ενιαία σε οποιαδήποτε επίθεση δεχτούν.

Αποφράδα ημέρα για τους εργαζόμενους της Cosmote

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011, 14:24

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε το κοινό σχετικά με τις απολύσεις της εταιρείας Cosmote. Τα γεγονότα τα γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, αν σκεφτεί κανείς ότι είμαστε οι άμεσα θιγόμενοι. Η «αγαπημένη» μας εταιρεία, στην οποία κάποιοι προσφέραμε παραγωγικό έργο 10 ετών ή και περισσότερο, με ό,τι αγωνίες αλλά και χαρές αυτό συνεπάγεται, αποφασίζει εν μια νυκτί (στην κυριολεξία) να μας πετάξει στο δρόμο. Η εταιρεία, για χάρη της οποίας προσφέραμε από το 1998 μέρος της ακοής μας και της όρασής μας, την σωματική και ψυχική μας υγεία. Και τώρα μας πετάνε έξω με συνοπτικές διαδικασίες. Στην ανακοίνωση της διοίκησης δεν υπάρχει πουθενά η λέξη «απόλυση», την ονομάζουν «αναδιοργάνωση περιορισμένων λειτουργιών» και την παρουσιάζουν με τη μορφή εθελουσίας εξόδου. Μόνο που δεν πρόκειται για αυτό, αλλά για στυγνές απολύσεις.

Κριτήρια απόλυσης; Άγνωστα. Ένα μυστήριο πλανάται γύρω από αυτό το θέμα. Είναι κριτήρια αξιολόγησης; Όχι, γιατί απολύθηκαν και συνάδελφοι που ήταν καλοί στη δουλειά τους, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες αξιολογήσεις των προϊσταμένων τους. Μήπως είναι επειδή η θέση τους δεν καλύπτει λειτουργικές ανάγκες (όπως ανακοίνωσε η διοίκηση); Πάλι όχι, γιατί απολύθηκαν και συνάδελφοι σε θέσεις που καθημερινά καλύπτονται από καινούργιους. Μήπως είναι κοινωνικά τα κριτήρια; Και πάλι όχι, αφού σύμφωνα με την ίδια την ανακοίνωση της διοίκησης το πακέτο αποχώρησης περιλαμβάνει και γονείς μέχρι 4 τέκνων! Άρα ποια είναι τα κριτήρια; Νούμερα και τίποτε άλλο. Φαίνεται ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί από πολύ υψηλά ιστάμενους, που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας και οι οποίοι αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. 40.000.000 ευρώ μας είπαν ότι αξίζουν οι 120 συνάδελφοί μας. Με ποιο υπολογισμό; Στη Γερμανία διδάσκουν άλλα μαθηματικά;; Σε ποια οικονομική κρίση νομίζουν ότι βρίσκονται;; Η Cosmote, χάρη στους εργαζόμενούς της, είναι από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, διατηρώντας μέχρι σήμερα τα κέρδη του 2006.

Σε όσους μας κατηγορούν για «δημοσιοϋπαλληλισμό», απαντάμε ότι οι πραγματικές συνθήκες εργασίας μας πόρρω απέχουν από αυτή την εικόνα. Δεχόμαστε καθημερινό έλεγχο για την απόδοσή μας. Σε κάποια τμήματα καταμετρώνται ακόμα και τα λίγα λεπτά που χρησιμοποιούμε για τις βιολογικές μας ανάγκες, και συχνά μας ειδοποιούν να επανέλθουμε στην εργασία μας από το διάλειμμά μας, ό,τι και αν κάνουμε τη δεδομένη στιγμή, λόγω ξαφνικής αύξησης της δουλειάς. Επίσης, καταμετρώνται τα «σεις» και τα «σας» που λέμε στους πελάτες μας. Όλα αυτά έχουν άμεση επίπτωση στις αξιολογήσεις μας.

Και όταν λόγω της σκληρής εργασίας καταπονούμαστε και παίρνουμε αναρρωτική, καλούμαστε να περάσουμε από επιτροπές του ΤΑΠ-ΟΤΕ που εδρεύουν μόνο στην Αθήνα (ενώ εμείς εργαζόμαστε σε όλη την Ελλάδα). Όπως φαίνεται η νόμιμη βεβαίωση του ιατρού, η οποία σύμφωνα με το νόμο επέχει θέσει αναρρωτικής, δεν αρκεί γιατί πάντα υπάρχει η πιθανότητα να διαπράξαμε απάτη σε συνεργασία με τον γιατρό μας. Είμαστε ένοχοι, μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Σε ποια δημοκρατία τα είδαν αυτά;;
Όταν ακούγαμε πέρσι για τη France Telecom, όπου σημειώθηκε μεγάλος αριθμός αυτοκτονιών μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ανατριχιάζαμε και αναρωτιόμασταν μεταξύ μας πόσο άσχημες συνθήκες εργασίας μπορεί να έχουν για να φτάνουν σε αυτό το σημείο οι εργαζόμενοι. Τώρα δεν αναρωτιόμαστε. Γνωρίζουμε. Ήδη όλη αυτή η κίνηση έχει αντίκτυπο στους συνδρομητές μας, οι οποίοι ακυρώνουν σωρηδόν τις συνδέσεις, αναφέροντας «Είμαι πολύ δυσαρεστημένος από τον τρόπο που φέρεται στους εργαζόμενους η Cosmote». Καλούμε όλους τους πολίτες να μας στηρίξουν. Σύμφωνα και με τα χθεσινά πρωτοσέλιδα, οι απολύσεις της Cosmote είναι πιλότος για όλες τις ΔΕΚΟ. ΔΕΚΟ δεν είμαστε σε καμμία περίπτωση, μόνο σκληρά ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας. Η αντίδρασή μας ας είναι κι αυτή πιλότος για τους πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι βρίσκονται εν δυνάμει στη ίδια θέση με εμάς. Μη γελιέστε, ΟΛΟΙ θα βρεθούμε σε αυτήν τη θέση.