Κατάργηση Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας


ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΣΕ

Καταιγίδα «επιχειρησιακών συμβάσεων»

Η επίθεση των εργοδοτών στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την εφαρμογή του νόμου για την κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ που οδηγεί σε μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται καθημερινά με το πιστόλι στον κρόταφο, προκειμένου να δεχτούν να τα χάσουν όλα, να δουλεύουν σχεδόν τσάμπα στο όνομα της «διαφύλαξης των εργασιακών σχέσεων». Αυτή η εργασιακή ζούγκλα διαμορφώθηκε με απαίτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών από την κυβέρνηση και τη στήριξη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, θα είναι μόνιμη – αν οι εργαζόμενοι δεν ξεσηκωθούν μαζικά και οργανωμένα – και δεν πρόκειται να σταματήσει τις απολύσεις.

Η υποκρισία της κυβέρνησης και του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τους εργαζόμενους να τους εγκαταλείψουν διά παντός. Η κυβέρνηση εκφράζει δήθεν τις ανησυχίες επειδή όλο και περισσότερες επιχειρήσεις θέλουν να εφαρμόσουν το νόμο της, ενώ οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που υποτίθεται ότι δε θα επέτρεπαν την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, τώρα πρωτοστατούν στην εφαρμογή του νόμου.

Σε όλο και περισσότερες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης έχει τεθεί στους εργαζόμενους ζήτημα υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων με λιγότερες αποδοχές, ενώ καθημερινά εργοδότες απευθύνονται στις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας, ζητώντας πληροφορίες για τη διαδικασία υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων. Την ίδια στιγμή, όλο και πληθαίνουν οι εκβιασμοί για υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μειώσεις μισθών έως και 35% και για μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε μερική.

Αποδεικνύει ότι και ο συγκεκριμένος νόμος δεν έρχεται να διασώσει θέσεις εργασίας, όπως επικαλούνται η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αλλά να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, να προσφέρει σε μόνιμη βάση τσάμπα εργασία στους μεγαλοεργοδότες. Είναι μέτρο μόνιμο και η μείωση μισθών απειλεί όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από την κερδοφορία ή όχι των επιχειρήσεων, αν αυτοί δεν αντιδράσουν οργανωμένα και σθεναρά

Ακριβώς αυτό επιβεβαίωσε η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη δηλώνοντας ότι η επιχειρησιακή σύμβαση μπορεί να υπογραφεί σε εύρωστες επιχειρήσεις επειδή εργοδοσία και εργαζόμενοι «μπορεί να προβλέπουν ότι στο μέλλον, την επόμενη χρονιά μπορεί να δημιουργηθούν συγκεκριμένα προβλήματα ή και μπορεί, αν θέλετε, να θέλουν να διατηρήσουν τις τιμές τους χαμηλές…», ταυτιζόμενη δηλαδή πλήρως με τους εκπρόσωπους της εργοδοσίας, αλλά και τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που υπόγραφουν τις επαίσχυντες συμβάσεις.

Η εργοδοτική επιθετικότητα εντείνεται αμείωτα με πρωταγωνιστές τους πολυεθνικούς ομίλους, ξεμπροστιάζοντας έτσι όσους έλεγαν πως οι αντεργατικές ρυθμίσεις αποσκοπούν στη στήριξη και επιβίωση των μικρομεσαίων. Ετσι, στη θυγατρική του ομίλου VIVARTIA του Βγενόπουλου «HELLENIC CATERING», στη Θεσσαλονίκη (300 εργαζόμενοι), επιβλήθηκε μείωση των ωρών εργασίας από 8 σε 7 με αντίστοιχη μείωση του μεροκάματου κατά 7 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε 180 ευρώ το μήνα μείωση των αποδοχών για τους εργάτες. Είναι αμείωτη η λίστα με τις επιχειρήσεις όπου επιβάλλεται ή μεθοδεύεται η υπογραφή ατομικών συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία κλπ.

Το αντεργατικό τερατούργημα για τις επιχειρησιακές συμβάσεις που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση και η εργοδοσία

δεν πρεπει να μείνει αναπάντητο.

Η μόνη απάντηση που τους τρομοκρατεί είναι η συσπείρωση στα ταξικά σωματεία (ΣΕΤΗΠ)

και η συμμετοχή στις απεργίες – συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ