Για τις εξελίξεις στην Cyta


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι στην Cyta, 

Με το mail του Γενικού Διευθυντή επιβεβαιώνεται η πώληση της CYTA HELLAS και ο διαχωρισμός της από την μητρική, εξέλιξη που δεν είναι καθόλου τυχαία. Αντίθετα είναι αποτέλεσμα οξύτατων ανταγωνισμών που υπάρχουν για το ποιος θα βγει κερδισμένος σε αυτήν την κούρσα, ποιος και με ποιον τρόπο θα μπορέσει να έχει μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της αγοράς. Μας καλούν να στρατευτούμε όλοι πίσω από τη στόχευση της εταιρείας να είναι ανταγωνιστική.

Το τι σημαίνει αυτό όμως εμείς οι εργαζόμενοι στον κλάδο το ξέρουμε πια και έχουμε πείρα. Ξέρουμε πολύ καλά τι εννοούν όταν μιλούν για μείωση δαπανών:

  • Το θυμούνται οι απολυμένοι συνάδελφοί μας από το κλείσιμο της Lannet, όταν ο επιχειρηματίας Λαναράς άφησε στο δρόμο απλήρωτους τόσους εργαζόμενους για να είναι πιο «ανταγωνιστικός».
  • Το θυμούνται οι συνάδελφοί μας της On telecoms που μετά τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις έκλεισε.
  • Τα ξέρουν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ που μετά τις εθελούσιες απολύσεις, μετά από την αντικατάσταση παλιών εργαζόμενων με νέους πιο φτηνούς, έρχεται η επαίσχυντη επιχειρησιακή Σύμβαση που οι συμβιβασμένες ηγεσίες της Ομοσπονδίας υπέγραψαν. 
  • Τα ξέρουν οι συνάδελφοι μας από την πρώην Hol-360 connect όταν μέσα σε ένα βράδυ απολύθηκαν 450 εργαζόμενοι για να μπορεί η Vodafone να την εξαγοράσει έναντι πινακίου φακής.
  • Το ξέρουμε και εμείς γιατί τα αποτελέσματα των ανταγωνισμών αυτών τα έχουμε ήδη πληρώσει στην CYTA με την μείωση των μισθών μας, την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και την εντατικοποίηση.

Οι εργοδότες χρησιμοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που απλόχερα τους χαρίζει και αυτή η κυβέρνηση συνεχίζουν τον ανελέητο πόλεμο. Η «ανάπτυξη» που οραματίζονται ουδεμία σχέση έχει με την πραγματική ευημερία των εργαζόμενων και των οικογενειών μας. Ο στόχος τους μπροστά στο νέο γύρο επίθεσης που ετοιμάζουν είναι να πέσει κι άλλο ο ήδη κουτσουρεμένος μισθός μας, να καταργήσουν κάθε δικαίωμα συλλογικής διεκδίκησης. Προσπαθούν να καταργήσουν κάθε εργατική ελευθερία χτυπώντας τον συνδικαλιστικό νόμο. Οι δικοί μας οι στόχοι είναι πολύ μακριά. Δεν αφορούν το πώς οι επιχειρήσεις θα διατηρήσουν τα κέρδη τους. Μπροστά στην πώληση της CYTA HELLAS εμείς oι εργαζόμενοι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παλέψουμε για να διατηρήσουμε και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.

 Να παλέψουμε για την υπογραφή Επιχειρησιακής και Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης καθώς είναι το μόνο που μπορεί να κατοχυρώνει όρους και συνθήκες εργασίας που να πατάνε στις σύγχρονες ανάγκες μας, ανεξάρτητα από εργοδότη. Χρειάζεται επαγρύπνηση και οργάνωση μπροστά στις εξελίξεις.

 Η λύση δεν βρίσκεται στην ατομική αντιμετώπιση ενός συλλογικού προβλήματος. Η λύση βρίσκεται στην συλλογική συζήτηση και δράση μέσα από τα σωματεία μας, το Σωματείο εργαζόμενων CYTA HELLAS αλλά και το κλαδικό, το Σ.Ε.ΤΗΠ. Η πείρα και από τον κλάδο έχει δείξει ότι μόνο όταν οι εργαζόμενοι οργανώνονται, συζητούν και αποφασίζουν οι ίδιοι για τις τύχες τους μπορούν να παίξουν ρόλο στις εξελίξεις.

 Απαιτούμε: 

  • Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας!
  • Καμία απόλυση! 
  • Καμία βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις μας!
  • Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στην εταιρεία, ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας και που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας.  Πάλη από κοινού με τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου και με το ΣΕΤΗΠ για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με στόχο την αναπλήρωση όσων χάσαμε μέσα στην κρίση. 
  • Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλη την έκταση των εργασιών.