Ανακοίνωση για την απόλυση συναδέλφου στην MLS


Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Την Παρασκευή 11 Μάη, λίγο πριν την λήξη του ωραρίου, απολύθηκε ένας συνάδελφός μας στην MLS. Η δικαιολογία της διεύθυνσης προβλέψιμη: «δεν πάνε καλά τα πράγματα».

Το παραπάνω πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που η MLS κάνει άνοιγμα στην αγορά της Σερβίας με μεγαλόπνοα σχέδια και βαρύνουσας σημασίας συμφωνίες (με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας «Vip Mobile Serbia», με την «REFOT B» – μεγάλη εταιρεία εισαγωγών/διανομής καθώς και με πλειάδα αλυσίδων λιανικής πώλησης), ενώ από το 2013 έως σήμερα η εταιρεία παρουσιάζει κάθε έτος καθαρά κέρδη που αθροιστικά αγγίζουν τα 8,8 εκατομμύρια ευρώ. Άλλωστε, τακτική απολύσεων έχει ακολουθηθεί από την MLS και κατά το παρελθόν, σε περιόδους που η εταιρεία είχε επιβεβαιωμένα ανοδική πορεία. Στην πραγματικότητα, η απόλυση είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας για «μείωση του εργατικού κόστους», κάτι που είναι πάγια τακτική των επιχειρήσεων, είτε βρίσκονται σε περίοδο ισχυροποίησής τους είτε όχι, ενώ και οι χαμηλοί μισθοί του προσωπικού της εταιρείας συνέβαλλαν σε αυτό. Την ίδια στιγμή η MLS προβάλλεται σαν χαρακτηριστικό δείγμα «υγιούς επιχειρηματικότητας».

Όχι στις απολύσεις! Να είμαστε σε επαγρύπνηση!

Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουμε: δεν μπορούμε να είμαστε έρμαια των καταστάσεων!

Όταν υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας μας προκαλείται άγχος για να βγει η δουλειά στην ώρα της, ασκείται πίεση υπό την απειλή των υπερωριών, παρατείνεται το ωράριο, αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε Σάββατα.

Όταν η δουλειά μειώνεται, ανησυχούμε πάλι μήπως η εργοδοσία θεωρήσει πως «περισσεύουμε», μήπως απολυθούμε, μήπως αλλάξουν τους όρους εργασίας μας και καταλήξουμε να δουλεύουμε υπό καθεστώς μερικούς απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασίας, με την αντίστοιχη μείωση μισθού.

Με άλλα λόγια, υπό τις σημερινές συνθήκες, η πίεση και ο φόβος για τον εργαζόμενο είναι δεδομένα.

Δεν μπορούμε να «πληρώνουμε εμείς τη νύφη» μιας οικονομίας που λειτουργεί με κίνητρο το κέρδος των αφεντικών μας και την «ανταγωνιστικότητα» της επιχείρησης. Δεν μπορούμε να λουζόμαστε το αποτέλεσμα της αναρχίας της αγοράς που σήμερα έχει δουλειά και αύριο δεν έχει, με τις αντίστοιχες συνέπειες στη ζωή μας.

Σαν εργαζόμενοι οφείλουμε να στεκόμαστε εμπόδιο σε κάθε απόλυση συναδέλφων μας, να δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας, ειδικά λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας πως αύριο ίσως είμαστε εμείς στη θέση του απολυμένου! Καμία θέση εργασίας δεν είναι εξασφαλισμένη σήμερα!

Να δοθεί οργανωμένη απάντηση:

Άμεση επαναπρόσληψη του συναδέλφου και μπλόκο σε πιθανές επερχόμενες απολύσεις.

Στις 30 Μάη έχει προκηρυχτεί πανελλαδική απεργία. Πέρα από τα κεντρικά αιτήματα του Π.Α.ΜΕ. που μας αφορούν όλους, όπως: αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές, κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κανείς κάτω από 751 €, κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, κατάργηση της φοροληστείας και των χαρατσιών κλπ, οι εργαζόμενοι της MLS να προσθέσουν: Άμεση επαναπρόσληψη του συναδέλφου που απολύθηκε. ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ!

Δίνουμε τη δική μας απάντηση:

  • Συμμετέχοντας σε σύσκεψη των εργαζομένων της εταιρείας, Τρίτη 22 Μάη, 18:30, στο παράρτημα του συνδικάτου: Μυκηνών 17 (Μπότσαρη με Δελφών), οργανώνοντας τις επόμενες κινήσεις μας.

 

  • Συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία στις 30 Μάη και στην απεργιακή συγκέντρωση του Π.Α.ΜΕ. στις 10:00 π.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου. Η απεργία είναι το όπλο μας! Χωρίς εμάς δουλειά δε βγαίνει!