ΣΕΤΗΠ: Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας και τον ΣΕΒ για την υπογραφή ΣΣΕ


Με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας και πορεία μέχρι τα γραφεία του ΣΕΒ διεκδίκησε την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής το απόγευμα της Πέμπτης 25 Οκτώβρη.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του κλαδικού Συνδικάτου, τα επιχειρησιακά Σωματεία σε «Wind», «Vodafone» – «360 Connect» και λοιπές θυγατρικές, «Forthnet – Netmed» και «Cyta».

«Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, αγώνας κι αντεπίθεση η επιλογή μας». Με το σύνθημα που πρόταξε το ΣΕΤΗΠ στο πανό του κατήγγειλε πως σε έναν κλάδο που οι επιχειρήσεις καταγράφουν ανάπτυξη και κέρδη, τα δικαιώματα των εργαζομένων δέχονται όλο και πιο έντονη επίθεση.

Στη «Vodafone» η εργοδοσία επιδιώκει να μετατρέψει το ωράριο των εργαζομένων, μέσα από ατομικές συμβάσεις, από 8ωρο σε 9ωρο. Τον ίδιο δρόμο ακολουθούν κι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, όπως η «Unisystem» που ανήκει μάλιστα στον πρόεδρο του ΣΕΒ.

Στη «Wind» το σχέδιο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης περιλαμβάνει απολύσεις. Με την ανασφάλεια αν θα έχουν δουλειά, ζουν χιλιάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και ολιγόμηνες συμβάσεις.

Στη «Forthnet – Netmed» τα σενάρια αγοραπωλησίας της εταιρείας εντείνουν την ανασφάλεια των εργαζομένων. Συνολικά στον κλάδο κυριαρχεί η εντατικοποίηση, οι απλήρωτες υπερωρίες, η πίεση για να πιαστούν οι «στόχοι» της κάθε εταιρείας. Στον ΟΤΕ, για παράδειγμα, οι τεχνικοί καλούνται να δουλέψουν επτά μέρες τη βδομάδα.

Παρά το γεγονός ότι το Συνδικάτο είχε ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στο υπουργείο δεν ήταν κανένας «διαθέσιμος» να δεχθεί την αντιπροσωπεία. Όπως κατήγγειλε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, ο γγ του υπουργείου έφυγε από την πίσω πόρτα.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι, πίσω από τα πανό των Σωματείων, έκαναν πορεία μέχρι τα γραφεία του ΣΕΒ. Η κατάληξη της κινητοποίησης στον ΣΕΒ είχε διπλό χαρακτήρα: Το ΣΕΤΗΠ θυροκόλλησε στα επίσης κλειστά γραφεία του εργοδοτικού φορέα το Σχέδιο Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που έχει επεξεργαστεί, στέλνοντας μήνυμα πως θα συνεχίσει να διεκδικεί την υπογραφή του. Παράλληλα κατήγγειλε την απόλυση εργαζομένου από τη «Unisystem», εταιρεία που ανήκει στον πρόεδρό του, υπογραμμίζοντας πως η απόλυση συνδέεται με την προσπάθεια της εταιρείας να καταργήσει το 8ωρο και να επεκτείνει το ωράριο των εργαζομένων.

«Δεν είμαστε από τα Σωματεία που πιστεύουν στον “κοινωνικό εταιρισμό”», τόνισε ο Αλ. Περράκης, ξεκαθαρίζοντας πως η υπογραφή της Σύμβασης δεν θα είναι αποτέλεσμα συναντήσεων και διαλόγων, αλλά αγώνα και διεκδίκησης. «Τους θυροκολλούμε την απόφασή μας και δυναμώνουμε την πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, την προετοιμασία για την επιτυχία της απεργίας», υπογράμμισε. Το σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης, που έχει υπερψηφίσει η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου, αποτελεί το πρώτο σχέδιο Σύμβασης που διαμορφώνεται για τον κλάδο.

Επόμενο βήμα στην πάλη για τη Συλλογική Σύμβαση αποτελεί η απεργιακή κινητοποίηση στις 14 Νοέμβρη, με το Συνδικάτο να προετοιμάζει με περιοδείες, εξορμήσεις, συνελεύσεις και παρεμβάσεις την επιτυχία της.