ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ


ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ! ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ!!


ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ & ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2023


ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, 12:30 π.μ. ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,


Μετά την πετυχημένη απεργία στις 9 Νοέμβρη συνεχίζουμε πιο αποφασισμένοι, πιο δυνατοί!

·       Δε δεχόμαστε να εργαζόμαστε με όρους που δε μας ικανοποιούν!

·       Δε συμβιβαζόμαστε με τους καθηλωμένους μισθούς, ειδικά σε καθεστώς πληθωρισμού και ακρίβειας, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις του κλάδου στη χώρα μας παρουσιάζουν αύξηση κερδών και επιδοτούνται από το ταμείο ανάκαμψης με δισεκατομμύρια.

·       Δεν δεχόμαστε να δουλεύουμε διαρκώς υπό πίεση, κόντρα υπερωρίες, με εντατικοποίηση!

·       Επιστρέφουμε το λογαριασμό της ακρίβειας σε εργοδότες και κυβέρνηση!

·       Απορρίπτουμε την κυβερνητική ρητορική του «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει» και τα τρικ τύπου «καλάθι του νοικοκυριού» με τα οποία προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια μας!


Αυτά τα μηνύματα στείλαμε καθαρά με την συμμετοχή μας στην απεργία. Χαιρετίζουμε κάθε εργαζόμενο που άφησε στην άκρη τη στάση αναμονής, έσπασε το φόβο και πήρε μέρος. Ειδικά όσους απέργησαν για πρώτη φορά κάνοντας ένα κρίσιμο βήμα. Όλοι μαζί, με την αυξημένη συμμετοχή, περάσαμε το μήνυμα σε εργοδότες και κυβέρνηση πως αν δεν εργαστούμε εμείς, η δουλειά δεν πρόκειται να βγει. Η απεργία αυτή δεν ήταν ένα αυτοτελές επεισόδιο στη δράση μας. Δεν αποτελεί ένα συμβάν που απλά πέρασε, χωρίς να αφήσει κάποιο αποτύπωμα. Είναι συνέχεια κάθε προηγούμενης κινητοποίησης και κρίκος για κάθε επόμενη, ως μέσο για την αναγκαία συνεχή κλιμάκωση.


Απλώνουμε το χέρι μας στους χιλιάδες συναδέλφους μας που τελικά δεν έκαναν το μεγάλο βήμα, που δίστασαν. Ο αγώνας μας δεν τελείωσε, τώρα αρχίζει! Τους καλούμε να μπουν τώρα στη μάχη για τη ζωή τους, να έρθουν στο πλάι μας!


Η επίθεση που δεχόμαστε συνεχίζεται με την επερχόμενη ψήφιση στη βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, ο οποίος προβλέπει νέες αυξήσεις φόρων για το λαό που θα ξεπεράσουν τα 50 δις ευρώ. Και ενώ οι επιδοτήσεις προς επιχειρηματικούς ομίλους φτάνουν τα 14 δις ευρώ, με σημαντικό μερίδιο να κατευθύνεται τους εργοδότες μας για την «ψηφιακή μετάβαση», τα κρατικά κονδύλια «για τη στήριξη των αδύναμων» μόλις αγγίζουν τα 3,5 δις (που κι αυτά από την τσέπη μας είναι).


Πού ακριβώς βρίσκονται τα οφέλη της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας, της οποίας ο ρυθμός έφτασε το 7,5% φέτος (2η στην Ευρωπαϊκή Ένωση) η οποία κατά τα λεγόμενα της κυβέρνησης «θα μας ωφελήσει όλους», τη στιγμή που ο νέος προϋπολογισμός φέρνει νέες περικοπές σε Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση συνεχίζοντας την εγκληματική πολιτική ενάντια στη ζωή και στα δικαιώματά μας;


Σήμερα στη Θεσσαλονίκη:

•         Κλείνουν πτέρυγες νοσοκομείων από τις ελλείψεις σε προσωπικό, δεκάδες αίθουσες χειρουργείων δεν λειτουργούν.

•         Μόνο το 2022 περιοχές της πόλης (Τούμπα, Συκιές, Μενεμένη) πλημμύρισαν από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων.

•         Συγχωνεύονται σχολεία, άλλα λειτουργούν σε κοντέινερ

•         Δεκάδες λεωφορεία του ΟΑΣΘ συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός λειτουργίας, με την αναμονή στις στάσεις να φτάνει μέχρι και τη μία ώρα.


Στον αντίποδα, οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο καταγράφουν υπερκέρδη, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν οι εταιρείες Ενέργειας και οι τράπεζες, δηλαδή οι εταιρείες αυτές που έχουν πάρει «εργολαβία» το γδάρσιμο των λαϊκών νοικοκυριών. Να πώς «μεταφράζονται» οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης!


Συνεχίζουμε με την ορμή που μας δίνει η επιτυχία της απεργίας: απορρίπτουμε το σχέδιο της κυβέρνησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023. Μπροστά οι δικές μας ανάγκες.

➢ Αυξήσεις τώρα στους μισθούς μας πάνω από τον πληθωρισμό!

➢ Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με όρους που μας ικανοποιούν!

➢ Μετακίνηση του προσωπικού προς και από την εργασία με ευθύνη της εργοδοσίας!

➢ Μείωση των εργάσιμων ωρών σε 7 ανά ημέρα, με 5 εργάσιμες ημέρες τη βδομάδα, χωρίς να μειωθεί ο μισθός μας, με παράλληλη πρόσληψη του αναγκαίου επιπλέον προσωπικού από την εργοδοσία ώστε οι ρυθμοί εργασίας να είναι ανθρώπινοι.

➢ Να αναλάβει η εργοδοσία στο ακέραιο τα έξοδα της τηλεργασίας για όσο αυτή εφαρμόζεται.

➢ Κατάργηση ΦΠΑ και ειδικών φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, να μειωθούν τα τιμολόγια σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

➢ Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

➢ Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.

➢ Αύξηση κρατικών κονδυλίων για τις ανάγκες μας: υγεία, παιδεία, λεωφορεία ΟΑΣΘ, υποδομές προστασίας από καιρικά φαινόμενα.


Όλοι στη σύσκεψη των συνδικάτων στις 12 Δεκέμβρη στο ΕΚΘ στις 19.00 για να συντονίσουμε την αγωνιστική μας κλιμάκωση.


Όλοι στο συλλαλητήριο στις 17 Δεκέμβρη, στις 12:30 στο Αγ. Βενιζέλου.