10/4: Νέα κινητοποίηση ΕΚΕΤΑ


Δεν κάνουμε πίσω! Δεν τρομοκρατούμαστε. Επιμένουμε: πάρτε πίσω τις απολύσεις στο ΕΚΕΤΑ!

Την Πέμπτη 14/3 πραγματοποιήθηκε νέα κινητοποίηση έξω από τα κεντρικά κτίρια του ΕΚΕΤΑ με σκοπό την καταγγελία των απολύσεων συναδέλφων, την διεκδίκηση μόνιμης και σταερής δουλειάς. Είναι η τρίτη κινητοποίηση στην οποία προχωράμε από κοινού τα κλαδικά σωματεία Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Θεσσαλονίκης (ΣΕΤΗΠ), Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας (ΣΜΤ) και Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ).


Καθώς κατά την τελευταία κινητοποίηση η διοίκηση του κέντρου αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί μας απαξιώνοντας τα κλαδικά σωματεία και παραπέμποντάς μας στον Σύλλογο Εργαζομένων ΕΚΕΤΑ (ΣΕΕΚΕΤΑ), ζητήσαμε ξανά συνάντηση με την διοίκηση καθώς η εκπρόσωπος του ΣΕΕΚΕΤΑ είπε ότι δεν εκπροσωπεί το κέντρο και θα μεταφέρει τα αιτήματά μας στο επόμενο ΔΣ του ΕΚΕΤΑ.


Επί δύο ώρες ζητούσαμε πεισματικά να συναντηθούν εκπρόσωποι των κλαδικών σωματείων με κάποιον από την διοίκηση. Η στάση της διοίκησης ήταν να αρνείται κατηγορηματικά να μας συναντήσει απαξιώνοντας για άλλη μια φορά τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των εργαζομένων, τους απολυμένους συναδέλφους . Όλα αυτά φυσικά με την παρουσία αστυνομίας, όπως ακριβώς συνέβη και κατά τις δυο προηγούμενες κινητοποιήσεις. Η διοίκηση του ΕΚΕΤΑ που άλλοτε μιλούσε για «πόρτες ανοιχτές» και διάθεση για συζήτηση δεν έχει δικαίωμα να κρύβεται!


Υπενθυμίζουμε ότι στον πυρήνα της «Αριστείας», στο 1ο ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα με όρους προσέλκυσης κονδυλίων, όπου συγκεντρώνεται μια από τις μεγαλύτερες πυκνότητες υψηλά εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, εργάζονται 36 ανασφάλιστοι υπότροφοι, 168 ΙΔΟΧ στην καλύτερη περίπτωση με ετήσια σύμβαση κυλιόμενη επί δεκαετίες και 942 (!) δήθεν «έκτακτοι συνεργάτες» που κινδυνεύουν ανά πάσα ώρα να χάσουν την δουλειά τους. Αυτό δεν αποτελεί κανένα απολύτως πρόβλημα για το κέντρο αρκεί να μην το ονομάζουμε «απόλυση» αλλά «λήξη σύμβασης» μιας και το ζήτημα είναι νομικίστικο και όχι ουσιαστικό. Απέναντι σε αυτή την άδικη κατάσταση απαντάμε καθαρά: Δεν είμαστε «συνεργάτες»!

Δεν δεχόμαστε αυτή την παγιωμένη κατάσταση στα ερευνητικά κέντρα. Δεν δεχόμαστε να είμαστε εκείνοι που δουλεύουμε σε τόσο εξειδικευμένους τομείς και να βιώνουμε τις πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας. Απαιτούμε:

  • Καμία απόλυση εργαζομένων! Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών. Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.
  • Επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του ΕΚΕΤΑ με κατοχυρωμένα δικαιώματα: άδειες, σταθερόωράριο, διάλειμμα εντός ωραρίου, αυξήσεις στους μισθούς, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση (πρόνοια, υγεία, σύνταξη).
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς όλων των εργαζομένων.


Απαιτούμε συμβάσεις εργασίας με το ΕΚΕΤΑ, αποσυνδεδεμένες από συγκεκριμένα ερευνητικά έργα για να μην κινδυνεύουμε η λήξη του έργου να συνεπάγεται λήξη της εργασίας μας.

  • Καλούμε σε νέα κινητοποίηση την Τετάρτη 10/4, στις 8:30 έξω από την κεντρική πύλη του ΕΚΕΤΑ
  • Απαιτούμε από την διοίκηση του ΕΚΕΤΑ να μας συναντήσει και να απαντήσει επιτέλους στα δίκαι αιτήματά μας