ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΤΟΥ ΜΑΗ!


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΤΗΝ Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ, 1Η ΤΟΥ ΜΑΗ,

10:30 ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


Από το Σικάγο του 1886 ως το Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη και την Πρωτομαγιά του 1944 με την ηρωική θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, η εργατική τάξη έχει γράψει με το ανεξίτηλο μελάνι του αίματός της τις πιο λαμπρές σελίδες του ταξικού αγώνα, της οργανωμένης πάλης και της διεκδίκησης, που καμιά κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή δεν μπορεί να σταματήσει. Το αποδείξαμε στην περίοδο της καραντίνας, όταν, σπάζοντας στην πράξη την απαγόρευση της κυβέρνησης, δώσαμε ανάταση και αισιοδοξία στους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο!


Πάνω από ένας αιώνας πέρασε από τότε που οι εργάτες πρώτη φορά διεκδίκησαν 8ωρο και αξιοπρεπείς μισθούς. Και σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις οδηγίες της Ε.Ε. και την αντίστοιχη αντεργατική νομοθεσία που όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή έχουν περάσει, για να καταργηθεί το 8ωρο, να γίνει λάστιχο ο εργάσιμος χρόνος, να καθιερωθεί η 13ωρη, η 6ήμερη και 7ήμερη δουλειά.


80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη αντιμέτωπη με την ολομέτωπη επίθεση της Ε.Ε., των αστικών κρατών και των επιχειρηματικών ομίλων απέναντι σε όλους όσους αγωνίζονται για το δίκιο των εργατών.


Σηματοδοτεί τον αγώνα των εργατών, απέναντι στους κεφαλαιοκράτες εκμεταλλευτές τους, για τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.


Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία! Και έτσι αγωνιστικά θα τιμηθεί από όλα τα συνδικάτα της Θεσσαλονίκης.


Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη και στις 17 Απρίλη, κόντρα στην προσπάθεια των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ, της ΑΔΕΔΥ και της ΕΔΟΘ, των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ/ Νέας Αριστεράς που πολέμησαν αυτές τις απεργίες, προσπάθησαν να τις αποδυναμώσουν και να τις υπονομεύσουν, έδωσαν το μήνυμα της εργατικής τάξης ότι απέναντι στα κέρδη των καπιταλιστών προτάσσει τη ζωή της!

 
Αυτή είναι η «πρόοδος» των επιχειρηματικών ομίλων και του πολιτικού τους προσωπικού, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ.


Ένταση της εκμετάλλευσης και πόλεμος!


75 χρόνια από την ίδρυση της ιμπεριαλιστικής δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ και 25 χρόνια από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βιώνουν τις συνέπειες της έντασης των ιμπεριαλιστικών πολέμων και συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Βιώνουν τις συνέπειες της όλο και βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό αυτό γαϊτανάκι, της όλο και πιο ισχυρής πρόσδεσης με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., προς όφελος των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των επιχειρηματιών και των συμφερόντων τους στην περιοχή.


Την ίδια περίοδο στη χώρα μας οι εργαζόμενοι βιώνουν τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, αναγκάζονται να ζουν με μισθούς μειωμένους κατά 25% σε σχέση με το 2010, με την ακρίβεια να έχει κάνει βασικά αγαθά επιβίωσης απλησίαστα. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι καταγράφουν κέρδη ρεκόρ, στηριζόμενοι στα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων, στις ελλείψεις μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες νεκρούς συναδέλφους μας. Αυτός είναι άλλωστε ο βασικός όρος για να εκταμιεύονται τα τεράστια ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης από τους επιχειρηματικούς ομίλους, όταν οι λαός μας αναγκάζεται να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχει ακόμα και γιατρό στα απογευματινά χειρουργεία.


Να γιατί από τη μια στο Παπανικολάου λιποθυμάνε γιατροί, κλείνουν σχολεία σε όλη την Θεσσαλονίκη, και από την άλλη βρίσκονται εκατομμύρια για τις επιχειρήσεις μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το λιμάνι είναι έτοιμο να φιλοξενήσει πολεμικό εξοπλισμό για να σκοτώνονται οι λαοί.


Αυτή η πολιτική που υλοποιείται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. είναι η αιτία που μαζικά οι εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους και αγωνίζονται για τις σύγχρονες ανάγκες τους. Είναι αγώνες ελπιδοφόροι, δείχνουν την τεράστια δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης, φωτίζουν το δρόμο της προοπτικής ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση.

 
Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά για:

  • Τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων. Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.
  • Την άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Παλεύουμε για 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο όπως επιτρέπουν η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.          
  • Άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία.
  • Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις.
  • Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης, στο δίκαιο και σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, που τον σφαγιάζει με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Για την εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο, η Πρωτομαγιά αποτελεί τον φάρο της ανειρήνευτης ταξικής πάλης. Δεν θα περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει την απεργία της πρωτομαγιάς, βασισμένη σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και να την μετατρέψει σε εορταστική αργία.

Οι αγώνες μας  πρέπει να συνεχιστούν και να δυναμώσουν.


Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Θεσσαλονίκης (ΣΕΤΗΠ)

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας

Συνδικάτο Οικοδόμων & Εργαζόμενων στα Δομικά Υλικά & στις Κατασκευές Ν. Θεσσαλονίκης

Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Κ. Μακεδονίας

Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου Κ. Μακεδονίας

Σωματείο Ιδ. Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης

Σωματείο Χημικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας

Συνδικάτο Τύπου- Χάρτου Κ. Μακεδονίας

Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Κ. Μακεδονίας

Σωματείο Εργαζόμενων στην Pfizer Hellas

Σωματείο Καθαριστριών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας

Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων Κ. Μακεδονίας

Ένωση Λογιστών Ν. Θεσσαλονίκης

Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης

Ένωση Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδος

Συνδικάτο Πωλητών Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημένων Τροφίμων Βορείου Ελλάδος

Σωματείο Εργαζομένων στη Μαλαματίνα

Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης

Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών κ Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης Πιερίας Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ)

Σωματείο Εργαζομένων στην EFOOD Ν. Θεσσαλονικής

Σωματείο εργαζομένων στο ξενοδοχείο ΜΕΤ

Σωματείο Εργαζομένων Praktiker (Παράρτημα Θεσσαλονίκης)

Σωματείο εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Σκλαβενίτη Βορείου Ελλάδας

Σωματείου εργαζομένων στα NOTOS Ν. Θεσσαλονίκης

Σωματείο εργαζομένων  Deloitte

Ένωση Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Βορείου Ελλάδος

Σωματείο Δασεργατών Μακεδονίας, Θράκης & Θεσσαλίας

Σύλλογος εργαζομένων στην Hyatt Regency

ΕΝΙΘ