ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΑΠΡΙΛΗ 2014


31/03/2014

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

O κλάδος που κατα δηλωση κυβερνούντων και επιχειρηματιων θα είναι «πρωτος στην αναπτυξη», η πληροφορική, αναπτύσεται στην πλάτη των εργαζομένων και των οικογενειών τους 3 χρόνια τώρα :

Η καθημερινότητα στις Τηλ/νίες και την Πληροφορική … ένας εφιάλτης

 Οι περισσότερες εταιρείες στο όνομα της κρίσηςεπέβαλλαν μειώσεις μισθων, κάποιες και παραπάνω απο μια φορα.

  • Ωράριο δεν υπάρχει.Πολλοί συνάδελφοι φεύγουν, σχεδόν καθημερινά, μετά τις 7 ή τις 8 το βράδυ. Άλλοι αναγκάζονται να δουλέψουν από το σπίτι. Μάλιστα, υπάρχει σχεδιασμός να γίνει καθεστώς η δουλειά από το σπίτι.
  • Για πολλούς συναδέλφους δεν υπάρχει Σ/Κ ή τριήμερο
  • Οι στόχοι είναι πέρα από κάθε λογική.Θέτουν εξωπραγματικούς στόχους οι οποίοι λειτουργούν ως μόνιμο μέσο πίεσης για ακόμα περισσότερη δουλειά από εμάς, αποσκοπώνταςστην όξυνση της εντατικοποίησης.
  • Μόνιμος εκνευρισμός και ρήξη των συναδελφικών σχέσεων.
  • Απαράδεκτησυμπεριφορά των διευθυντικών στελεχών. Φωνές, ειρωνείες, απειλές για απόλυση.
  • Χώροι εργασίας ανθυγιεινοί και επικίνδυνοι.Πολλές θέσεις εργασίας σε μικρό χώρο, πολύ έντονος θόρυβος.
  • Ενα μεγάλο ποσοστό εργάζεται με μπλοκάκι, χωρίς την στοιχειώδη προστασία
  • Πολλοί συνάδελφοι ειναι «γυρολόγοι», αλλάζοντας εργασιακο χώρο ανα 1-2 μηνες λόγω των «συνεργασιών» και των ενοικιάσεων.

Όλα αυτά έχουν διαμορφώσει μια κατάσταση εντατικοποίησης της εργασίας που κυριολεκτικά «έχει χτυπήσει κόκκινο». Πολλοί συνάδελφοι ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που συνδέονται άμεσα με το εργασιακό περιβάλλον (μυοσκελετικά νοσήματα, υπερβολικό άγχος) ενώ το σύνδρομο της εργασιακής εξουθένωσης (“burnout syndrome”) εμφανίζει σημάδια επιδημίας.


Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Τα παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εφαρμογή των αντεργατικών πολιτικών που νομοθετούνται εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις κατ΄απαίτηση της Ε.Ε. και του κεφαλαίου : πολιτικές, που έχουν γίνει πιο βάρβαρες στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης και στοχεύουν στην αύξηση της κερδοφορίας, μέσω της τόνωσης  της ανταγωνιστικότητας και της προσαρμοστικότητας των εργαζόμενων «στις νέες συνθήκες». Μας θέλουν να δουλεύουμε όσο και όποτε κρίνει ο εργοδότης, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, σε καθεστώς φόβου.

Οι άθλιες συνθήκες εργασίας, οι μειώσεις μισθών, οι απολύσεις, η ανεργία, η φτώχεια που βιώνουμε καθημερινά είναι αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής της ΕΕ. Τα μέτρα που ξηλώνουν κάθε εργασιακό δικαίωμα δεν είναι της Τρόικας και του μνημονίου, αλλά υπήρχαν και πριν. Ήταν και είναι διακαής πόθος των μεγαλοεπιχειρήσεων στην Ελλάδα και την ΕΕ για να αυξηθούν τα κέρδη τους.

Κι αυτά συνάδελφοι δε τους φτάνουν. Εργοδότες και πολιτικοί εκπρόσωποι πέρασαν σε νέο γύρο επίθεσης! Θέλουν και άλλες «χάρες» από εμάς τους εργαζόμενους για να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους. Μέσω των εκπροσωπών τους, Τρόικας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις εκάστοτε κυβερνήσεις, αξιώνουν επιπλέον πάγιες απαιτήσεις τους όπως απελευθέρωση των απολύσεων, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση τριετιών, περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της απεργίας μέχρι και τη θεσμοθέτηση της ανταπεργίας (ΛΟΚ ΑΟΥΤ).

Δεν δημιουργήσαμε εμείς την κρίση. Με αυτό το πρόσχημα έχουν φέρει τις μειώσεις μισθών και το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας. Τα μέτρα που παίρνονται ήρθαν για να μείνουν. Κανένας εργοδότης δε θα μας χαρίσει καλύτερους μισθούς, συνθήκες εργασίας, συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αυτά μπορούμε να τα διεκδικήσουμε και να τα κερδίσουμε μόνο μέσα από την οργανωμένη δράση και πάλη στο σωματείο μας. Να δώσουμε απάντηση τώρα με την οργάνωση της πάλης μας! Δε μοιραστήκαμε τα κέρδη τους, να μη μοιραστούμε την κρίση τους.

Όσο εμείς τους το επιτρέπουμε, το βαρέλι δε θα χει πάτο. Η ξεπουλημένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπέγραψε «Εθνικη συλλογικη σύμβαση» που νομιμοποιεί ουσιαστικα τα 586 ευρώ μεικτά βασικού μισθού αποδεχόμενη ότι νόμος είναι το δίκιο των επιχειρήσεων. Εδώ και καιρό νέοι συνάδελφοι προσλαμβάνονται με αυτές τις αποδοχές και τις ακομα μικρότερες για οσους ειναι κάτω των 25. Αυτός θα είναι ο μισθός απο‘δω και πέρα για όλους και παντού. Απο το 2017 δεν θα αναγνωρίζεται καμμία τριετία.

Οι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΓΩΝ.ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (ΣΥΡΙΖΑ) αποσιωπούν σκόπιμα σε όλους τους εργασιακούς χώρους την προκυρηγμένη απο τη ΓΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ απεργία στις 9 του Απρίλη για να μην εκδηλωθεί καμμία αντίδραση. Απο αυτό αντλούν όλα τα προνόμια που τους προσφέρει η εκάστοτε εργοδοσία.

Χρειάζεται να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Με πρώτο βήμα την συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 9 του Απρίλη. Με οργάνωση στο κλαδικό συνδικάτο, το ΣΕΤΗΠ, με αγώνα μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην πληροφορική και της Τηλεπικοινωνίες. Κανείς συνάδελφος δεν είναι μόνος του. Κανείς συνάδελφος δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τις συνέπειες της κρίσης μόνος του. Να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας σε πλήρη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Να αγωνιστούμε για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να καλύπτουν τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες.

Οι εργοδοσίες πλέον έχουν στα χέρια τους όλα τα απαραίτητα όπλα για να επιβάλουν τα συμφέροντα τους. Δεν υπολογίζουν ούτε καν τις βιολογικές μας αντοχές. Και δεν έχουν κανένα λόγο. Ακόμα και η βιολογική μας εξόντωση για αυτούς είναι κέρδος. Για εμάς είναι αυτοκτονία να δεχτούμε τους όρους τους. Στα παιδιά μας χρωστάμε άλλο μέλλον.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συγκροτήσουν μέτωπο με διεκδικήσεις που να αφορούν την καθημερινότητα και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε επιχείρηση. Που να συσπειρώνουν την πλειοψηφία των εργαζομένων και να γίνεται η κάθε μάχη υπόθεση του κάθε εργαζόμενου.

Να απαιτήσουμε τώρα οργανωμένα και μαζικά :

  • Σταθερό ωράριο χωρίς καμμία παραβίαση, ούτε ώρα απλήρωτης υπερωρίας
  • Μέτωπο απέναντι σε στοχοθεσίες που καταστρέφουν την προσωπική μας ζωή και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία η και την ίδια μας την ζωή.
  • Καμμία ανοχή σε εργοδοτικές μεθόδους τρομοκράτησης για μισθολογικές επιπτώσεις και απόλυση.
  • Χωρους εργασίας με βάση τους κανόνες υγεινης και ασφάλειας

Διεκδικούμε:

  • Υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης
  • Υπογραφή της ΕΓΣΣΕ με επαναφορά των μισθών στα 751 ευρώ ως βάση για διαπραγμάτευση.
  • Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων και ο απαράδεκτος διαχωρισμός στους μισθούς των εργαζομένων με βάση την ηλικία.
  • Έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ για τους άνεργους μπροστά στις γιορτές του Πάσχα.Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους και για όλη την περίοδο της ανεργίας. Αύξηση του στα 600 ευρώ.Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες για άνεργους και απλήρωτους εργαζόμενους.
  • Να σταματήσει κάθε συζήτηση για την απελευθέρωση των απολύσεων.
  • Να σταματήσει κάθε συζήτηση για παρέμβαση του κράτους και των εργοδοτών στη συνδικαλιστική δράση και στο δικαίωμα της απεργίας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΑΠΡΙΛΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ

ΑΓ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 10:30 Π.Μ